Over Boukje

IMG_8319-2

 

 

lees over Boukje

In 2009 stierf mijn moeder…

Dat er zoiets bestond als uitvaart- of afscheidsfotografie, wist ik geheel niet. Dat ik de uitvaart van mijn moeder gefotografeerd wilde hebben was een feit, enkel ging ik dit niet zelf doen. Een andere fotograaf heeft toen foto’s genomen, echter ik miste persoonlijke foto’s van ons. De fotograaf kon achteraf  aangeven dat hij dat te intiem vond. Dit heeft mij zeer getroffen!

Een afscheid fotograferen dat kan en wil niet iedereen. Het is een specialisatie die ik mij eigen heb gemaakt. Ik kan nu zeggen:

Ik geef steun aan mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare.  Door een betekenisvolle reportage te maken van een afscheid is het terug kunnen zien van wat er gebeurde belangrijk. Foto’s zorgen ervoor dat de herinnering bewaard blijft van een moeilijke periode uit een mensenleven.

Mijn visie is: Een emotioneel gezondere wereld creëren door ook verlies bespreekbaar te maken.

Als alle facetten van het leven mogen bestaan, dan hoort de dood daar ook bij.

Stukje geschiedenis

Ik begon ooit als cameravrouw bij het nieuws. Dit leerde mij snel te reageren op elke situatie met verschillende lichtomstandigheden. Ik ben in 1996 getrouwd met een Amerikaan en woonde een aantal jaren in de VS. Daar werkte ik als fotograaf voor verschillende bedrijven en free-lance voor de krant Creative Loafing. Terug in Nederland kregen we samen vijf kinderen, waarbij we voor drie kinderen zorgen, de tweeling is tijdens mijn zwangerschap dood geboren.  Ook hier mis is foto’s van!

Tijdens de jongste jaren heb ik mij met verschillende dingen bezig gehouden, zelfs met dans en choreografie voor verschillende musicals. Ook was ik werkzaam als kledingadviseuse voor een aantal jaren in winkels van mijn zus(je). De fotografie was zo wat op een lager pitje, maar altijd aanwezig. Want sjonge wat een fotoalbums en archief is er inmiddels! Als fotograaf vestigde ik me op een gegeven moment, omdat er te veel opdrachten kwamen en de kinderen waren al wat groter. De specialisatie tot afscheidsfotograaf is ongeveer vanaf 2012 gestart.

Specialisatie vergt moed

Wat blijkt: niet alle fotografen kunnen en willen een uitvaart of een afscheid fotograferen. Het is een kunst om een reportage te maken waarin je ongemerkt aanwezig bent om die intieme beelden, waarbij de personen in hun waarde worden gelaten, te maken. Door deze uitdaging aan te gaan, ben ik op dit talent gekomen, nadat ik het anders wilde dan bij mijn moeders uitvaart. Ik bezit het lef en de gevoelige kant, naast de technische vaardigheden,  die allen nodig zijn om prachtige sfeerbeelden te maken om een beeldende reportage van een persoonlijk afscheid te maken.

Een bijzonder afscheid verdient een fotograaf die verdriet begrijpt.

Wil je meer lezen over hoe ik afscheidsfotograaf werd, na de uitvaart van mijn moeder? Lees hier verder

Een ander verlies in ons leven was de tweeling Vin en Enzo bij mijn zwangerschap van 19 weken. Lees hier verder

Hoe dankbaar ik ben in mijn leven! Lees meer over mijn privéleven...