Waarom

Hoe kan een afscheidsreportage de rouw verzachten?

Welke redenen zijn er om te kiezen voor fotografie rondom rouw? Wat mij betreft zijn dat er wel meer dan 100…

Ik noem hier 7 redenen:

 • foto’s geven inzicht; een afscheid beleef je in een roesBoukje Canaan, hand op doodskist, uitvaart, laatste groet
 • een mooi foto-album is zonder woorden te begrijpen
 • je ziet de mensen die een laatste groet kwamen brengen: dat geeft steun
 • het geeft kinderen een mogelijkheid om de herinnering levend te houden
 • later wanneer er vragen komen, kan men terugkijken en vragen stellen
 • samen kijken naar beelden biedt troost
 • prettig voor mensen die niet aanwezig konden zijn (bijv. uit buitenland, zieken, e.d.)

Een bijzonder afscheid verdient een Afscheidsfotograaf die verdriet begrijpt, die onopvallend, met gevoel en op gepaste afstand, maar ook betrokken ieder afscheid in prachtige, persoonlijke beelden omzet.

Ik ben Boukje Canaan, fotografe uit Boxtel. Ik ben werkzaam in heel Nederland, omdat ik dit niet alleen doe. Ik werk samen met fotografen via Afscheidsmomenten.nl.

Ik neem alle tijd voor dit soort fotografie. De situatie is te pittig om hier ‘licht’ mee om te gaan. Door het toelaten van een afscheidsfotograaf op emotionele momenten ontvangt men aandacht en gepaste inleving, want we voelen niet aan als een ‘vreemde’. De liefdevolle momenten, de troostrijke en zelfs vrolijke elementen mogen namelijk niet ontbreken! Een afscheid is moeilijk, triest en ellendig, maar heus niet alleen maar kommer en kwel. We vieren ook het leven van een persoon. De liefde die men voelde zal blijven en deze liefdevolle momenten mag men terugvinden in de beelden. Inzoomen op verdriet is niet nodig en zelfs ongewenst.

Weet dat ik niet de enige ben! Ik ben bedenker en mede oprichter van het landelijke platform voor gecertificeerde afscheidsfotografen: Afscheidsmomenten.nl.

Op Afscheidsmomenten.nl zijn enkel afscheidsfotografen werkzaam die het keurmerk dragen: Gecertificeerd Afscheidsfotograaf. Zij werken met eenzelfde visie en missie vanuit een menselijk oogpunt, omdat we de dood/het afscheid als ‘gewoon’ en belangrijk onderdeel van het leven zien, dat we volledig aandacht durven en kunnen geven. We hebben allen een verlieservaring meegemaakt die ons deed voelen en nadenken over wat er rond fotografie nodig is. Daarbij zijn er situaties die we niet kennen, want echt alles bestaat. Ook moord, zelfmoord, dubbele begrafenis (meer dan een overledene), tragische ongevallen (zoals MH17), enz. Hier behoor je iemand bij te hebben die begrijpt hoe heftig en zwaar de situatie kan zijn.

In veel gevallen zal een ‘gewone’ fotograaf die niet bekend is met afscheidsfotografie absoluut niet geschikt zijn voor dit soort reportages, omdat ze niet begrijpen wat er nodig is, hoe te handelen en wat belangrijk is om te fotograferen. Dit is hoofdzakelijk de reden dat veel uitvaartondernemers een fotograaf niet aanbevelen; ze hebben hier geen prettige ervaringen mee. Mijn overtreffende en teleurstellende ervaring had ik zelf bij het overlijden van mijn moeder.

Als bekwaam afscheidsfotograaf, met onze inzet en passie voor de mens, brengen we hier heden verandering in! De tendens om een afscheid persoonlijk te maken is er al. Een uitvaart nu is in veel gevallen persoonlijk vormgegeven en anders dan 10 jaar geleden.

Hoe meer afscheidsfotografen ingezet worden bij uitvaarten e.d., hoe meer ‘gewoon’ het zal gaan worden. Fotograferen op een uitvaart is niet gemakkelijk. We willen extra vertrouwen geven door een Gecertificeerd Afscheidsfotograaf.

Een fotoalbum helpt het verlies inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

Marja vertelt hoe een fotoalbum haar helpt:

Ieder mens rouwt anders en is uniek in zijn/haar ervaringen. Het wil niet zeggen dat een ieder het album net als bij Marja zo inzet. Dankbaar is men altijd. Dat er foto’s zijn, dat men kan terugkijken op deze waardevolle momenten. Zonde als je het niet laat vastleggen. Het is maar eenmalig. Laat het doen door iemand die dit goed kan doen. Op afscheidsmomenten.nl ben je verzekert van een bekwaam fotograaf.

Heb je een goede ervaring met een fotograaf? Of juist een vervelende? Meld het ons, we kunnen hier veel van leren. Doe het gerust in het commentaarveld hieronder.

4 Comments

 1. Dag Boukje, een mooi blog-artikel, wat ik natuurlijk onderschrijf. Jou kennende weet ik wat je missie En drijfveer is. Alleen geef je aan dat een ‘gewone fotograaf absoluut niet geschikt is voor dit soort reportages’. Wat bedoel je met ‘gewone fotograaf’ ? Een fotograaf die incidenteel een uitvaart fotografeert of een uitvaartfotograaf die niet is gecertificeert ? In Nederland zijn verschilende fotografen met uitvaart bezig, waaronder fotografen die het heel goed doen. Ik zou het jammer vinden als je deze fotografen hiermee tekort doet. Uiteindelijk gecertificeert of niet hebben zij ook een belangrijk aandeel om te helpen dat afscheidsfotografie ‘normaal’ gaat worden.

  Vriendelijke groet,
  Rob

  • Hoi Rob,
   Je hebt helemaal gelijk met dat ik hier mogelijk mensen tegen het hoofd stoot. Wat ik wens is dat een afscheidsreportage goed gedaan wordt. Ik heb ervaringen met ‘gewone’ fotografen als met uitvaartfotografen, die niet geheel voldoen aan alle criteria waar belang aan wordt gehecht. We hebben onderzoek gedaan bij uitvaartbegeleiders naar wat zij absoluut wensen en niet wensen. Dit is nogal een flinke waslijst.

   Nabestaanden zijn al heel gauw blij met dat er foto’s genomen zijn… Of deze nu kwalitatief goed zijn of niet. Maar dan is het nog niet zeker dat de fotograaf zich gedurende het fotograferen zich als ‘ninja’ heeft gedragen, maar juist als een totale onzichtbare en dus enkel ruggen/achterkanten fotografeerde. Deze beelden zijn wat mij betreft ‘nietszeggende’ beelden. Het gebeurt ook dat een uitvaartleider of naastbestaande(n) zich ‘groen en geel’ ergert aan bepaald gedrag, of dat deze last heeft van de manier van fotograferen of de communicatie.

   Helaas heb ik vele verhalen gehoord en heb ik zelf dingen gezien en meegemaakt, die maakt dat ik durf spreken van ‘gewone’ fotograaf. Echter zijn er altijd uitzonderingen. Ik was eerst ook een ‘gewone’ fotograaf. Ik moest mij ook ontwikkelen en ervaring opdoen. Ik vind het stuk dat fotografie bij uitvaart ‘normaal’ mag worden belangrijk, maar niet ten koste van vervelende ervaringen. Liever zie ik dat het direct goed gebeurd.

   Het is ook weer zo dat er eerst vervelende dingen moeten gebeuren om daarna hier van te mogen leren. Je hebt ook niet leren lopen zonder te vallen, toch? Maar je kunt nabestaanden de zekerheid bieden, door iemand te nemen die goed ‘loopt’, fotografeert dus in deze situaties. Kiest men voor anders? Dat is prima uiteraard, maar hopelijk weet men dan wat de risico’s zijn. Liever geen risico? Kies dan voor expertise.

   Ik wil dat ieder mens die staat voor afscheid nemen de keuze heeft, omdat men kennis heeft van ons vak: afscheidsfotografie.

 2. Mooie vraag en ook mooi geantwoord.
  Ik zou er nog graag aan willen toevoegen dat je bepaalde dingen niet kan leren. Een klik met de mensen hebben bijvoorbeeld, of achteraf toch niet aan de verwachting hebben kunnen voldoen. Het blijft mensen werk, maar juist omdat het in de meest emotionele periode van iemands leven is, moet je niet zomaar even een uitvaart gaan fotograferen. Bezint eer gij begint….

 3. Dank voor je aanvulling Petra. Het is zeker niet voor iedereen weggelegt. Je moet ook je rol goed kennen als fotograaf. Het is niet de bedoeling dat je door verdriet wordt overmant of dat je niet goed de situatie weet hoe te fotograferen omdat je niet dichterbij durft te komen. Die klik is uiteraard best belangrijk. Vandaar dat je ook een fijne klik behoort te hebben met de uitvaartleider, wanneer deze je inhuurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *