“Bekwaam Afscheidsfotograaf”

Opleiding

Een afscheidsfotograaf is iemand die durft omgaan met mensen in verlies situaties, verlies en rouw. Iemand die oog heeft voor detail en bijzondere momenten, die sfeer goed kan vastleggen en een verhaal prachtig in beeld kan vertalen.

De opleiding gaat o.a. in op hoe men kan omgaan met emoties. Hoe men in de rol van afscheidsfotograaf moet, mag en kan gedragen. Hoe men communiceert (verbaal als non-verbaal) met verschillende type mensen in verschillende situaties. Hoe men altijd in alle omstandigheden de juiste kwalitatieve en technisch goede foto’s kan maken, zonder opvallend of storend te zijn. Hoe men afscheidsfotografie persoonlijk in de markt zet.

Gedurende de opleiding werkt men aan een portfolio en werkt men aan de hierboven genoemde facetten (en meer) die nodig zijn om telkens tot een prachtig document te komen. Daarnaast leert men hoe men zich kan profileren als afscheidsfotograaf, als zelfstandig ondernemer.

Locatie

Verschillende lesdagen zijn zo ingevuld dat ze op unieke locaties gepland zijn, verdeeld over het land. Zo hebben we een dag bij een uitvaartcentrum, in een crematorium, in een kerk, enz. Deelnemers komen uit verschillende regio’s van het land. Carpoolen met mensen uit je regio is wat de studenten nu al doen en aanbevolen wordt, mede vanwege het groepsgevoel…

Locaties: Amsterdam, Boxtel, Culemborg, Ridderkerk, Rotterdam

Lestijd

Om 10 uur in de ochtend willen we telkens starten. Kom dan tussen 9.30 uur en 9.45 uur aan, om zo met koffie/thee relaxed te kunnen beginnen. We proberen altijd om 17.00 uur te stoppen.

De trainingsdagen (ma-vrij)

 • LES 1: september 2020 Boxtel Eerste kennismaking, portfolio
 • LES 2: oktober 2020 Amsterdam Cameratechnieken, materialen
 • LES 3: november 2020 Ridderkerk & Rotterdam Lightroom Workflow, werk van een uitvaartleider, met gast en uitstap
 • LES 4: december 2020 Boxtel Hoe ga je om met rouw en rouwende mensen? Met gastdocent Ellen Dreezens.
 • LES 5: januari 2021 Boxtel Meer kennis rond rouw & kinderen + jouw rol als afscheidsfotograaf. Met gastdocent Ellen Dreezens.
 • LES 6: februari 2021 Boxtel Communicatievaardigheden van een afscheidsfotograaf. Met gastdocent Anja Leinders.

TUSSENDOOR: Zelf meelopen met uitvaarten, als je dit al niet gedaan hebt. Intervisie opdrachten.

Supervisiegesprekken

Dit is één uur met de aangestelde supervisor; een telefonische meeting. Dit is individueel en op persoonlijke afspraak. We geven je data om uit te kiezen.

 • LES 7: maart 2021 Boxtel Regie in handen, aanvraag verwerken, oefenen met de camera
 • LES 8: april 2021 Boxtel Financiën/prijsstelling, bespreken handelen/ niet handelen.

TUSSENDOOR: Zelf uitvaarten/afscheid vastleggen, reportages maken. Intervisie opdrachten en onderzoek opzetten.

 • LES 9: mei 2021 Boxtel Ontwerp en Afleveren album, lezing/presentatie do’s/don’ts
 • LES 10: mei 2021 Culemborg Presentatie generale geven
 • EXAMENDAG: juni 2021 Boxtel Presentatie voor Examencommissie
 • DIPLOMA UITREIKING: juni 2021 locatie verrassing

Deze data zijn nog niet ingevuld, er wordt geïnventariseerd met de deelnemers wat geschikte dagen zijn. Vanaf eind augustus 2020 liggen ze vast. Wij gaan er vanuit dat je commitment zo hoog is, dat je jezelf vrij maakt voor de ingeplande dagen. Een dag missen is een module missen, waarbij je zomaar niet klaar bent voor je examen aan het einde. Hiervoor is het maken van een specifieke opdracht of workshop module mogelijk.

Zie de voorwaarden van de opleiding hier.

Boukje als coach

Er staan twee supervisie gesprekken inclusief het jaartraject ingepland. Daarnaast kan ze je als coach helpen en is ze extra in te huren.

Materialen

Je ontvangt van ons een map, waarin alle informatie gegeven tijdens de lesdagen kan worden ingestoken. Je eigen aantekeningen kunnen hierbij in die je tijdens de lessen maakt. Je werkt met je eigen camera, lenzen. e.d.

Lunch

De koffie/thee/drank en lunch wordt verzorgt tijdens deze dagen. De lunch zal bestaan uit salade, brood en beleg, en sappen, met op enkele dagen ook soep. Zijn er dingen waar we rekening mee moeten houden geef dit rustig aan, dan houden we iedereen tevreden.

Huiswerk

Na elke lesdag wordt er van je verwacht dat je zelf aan de slag gaat. Het is de bedoeling dat je een portfolio gaat aanleggen tijdens het jaartraject. Opdrachten ontvang je per e-mail. Er wordt mede in groepjes gewerkt – intervisie/regio gebonden, om bepaalde opdrachten uit te kunnen werken.

Na iedere lesdag schrijf je een reflectieverslag van je leerdoelen, je inzichten tijdens de les en je acties die je hieraan koppelt. Deze worden verzameld in jouw map op Google drive en verstuurd aan de docent/trainer en horen bij de beoordelingen tijdens de supervisie momenten en het examen*. Het groeiproces van je als cursist kan zo worden gevolgd.

Naast de lesdagen, reken dat je nog twee dagen kwijt kunt zijn per maand; huiswerk, groepsopdracht, uitvaart, etc. De studiebelasting is persoonlijk, maar men kan uitgaan van gemiddeld 4 uur per week.

(Gast)docenten

Anja Leinders, communicatie deskundige, auteur “Hulp bij lastige gesprekken”

Ellen Dreezens, psycholoog, rouwdeskundige, auteur “Doorleefboek”

Boukje Canaan, afscheidsfotograaf, trainer/coach, auteur “Dat fotografeer je toch niet?!”

Marcel Heekelaar, mede-eigenaar Eprint

Leeslijst

Boek “Dat fotografeer je toch niet?!” is speciaal geschreven voor de afscheidsfotograaf en behoor je aan te schaffen voor de opleiding. € 29,50

Boek “Hulp bij lastige gesprekken” kun je deels gratis downloaden en hoofdstuk 6 behoor je te lezen voor de communicatieles.

Boeken over rouw die we aanbevelen:

“Ze zeggen dat het overgaat.” Evamaria Jansen

“Rouwe kost.” Hanneke van der Plassche

“Vingerafdruk van verdriet.” Manu Keirse

Verder kun je putten uit de bibliotheek van Boukje zelf.

Examencommissie

Ger Thonen, ritueelbegeleider

Simone Henken, fotograaf, afscheidsfotograaf, docent aan Fotovakschool

Anja Leinders

Examen

Je kunt enkel het diploma bemachtigen wanneer je het examen met een voldoende voor alle kerntaken aflegt.

* Het examen vraag je aan. Indien je er niet klaar voor bent zal dit gecommuniceerd worden.

Het examen is niet verplicht om het jaar af te ronden. Er zijn extra kosten aan verbonden (€ 347,-)

Met dit diploma kom je in aanmerking om het keurmerk afscheidsfotograaf aan te vragen. Dit is nog weer een stap hoger dan de basis opleiding, want hier toon je aan dat je al minstens een jaar ervaring hebt als ondernemer en afscheidsfotograaf.

Kosten

De opleiding kost €2497,- ex BTW

Dit bedrag kan in zijn geheel of in delen betaald worden.

Er is zelfs een mogelijkheid om het gehele pakket af te nemen; opleiding + examen + keurmerk. Deze optie zorgt voor een korting op het geheel. Ik zal je er alles over vertellen in het toelatingsgesprek.

Aanvraag toelatingsgesprek

Je hebt vooraf de opleiding een gesprek met Boukje. Daarin spreek je over je motivatie, wordt er fotowerk/je portfolio bekeken en stellen we de verwachtingen naar beide kanten helder. Het is prettig dat je weet wat je exact mag verwachten, of je dat ook krijgt wat jij wenst om jezelf als bekwaam afscheidsfotograaf te gaan neerzetten.

Hiervoor neem je contact op met Boukje om een datum af te spreken. Telefonisch ben je het snelst: 085-2735323 E-mail mag ook: info@afscheidsfotograaf.nl