Verdriet online

Posted | 0 comments

Verdriet online

Verdriet mag steeds meer gezien worden

Ik vind het bijzonder te merken hoe steeds meer openheid mag ontstaan rond het tonen van verdriet. Al vind ik niet dat verdriet op de voorgrond hoeft te staan, het is wel iets waar meer uiting aan wordt gegeven in het openbaar.

Het mag er zijn. En daar kan ik absoluut achterstaan. Het gaat daarbij volgens mij om je kwetsbaarheid durven tonen. Zo werd ik door mijn zoon geattendeerd op het filmpje van een beroemde YouTuber.

You Tuber en verlies vader

Mijn zoon kijkt redelijk vaak YouTube filmpjes van Jelly, Kwebbelkop en Slogoman. Ze zijn beroemde YouTubers vooral onder jongeren. Ze spelen games en doen ‘silly’ stuff. Maar bijzonder genoeg liet Kwebbelkop zijn kwetsbaarheid en verdriet onlangs zien. Hij maakte een video om voor de laatste keer eer aan zijn vader te tonen. Zijn vader zou gaan overlijden in enkele dagen of uren. Een eerbetoon, maar ook een intens meeslepend filmpje, want zo herkenbaar dat verdriet.
 
verdriet online, kwebbelkop, YouTUber

Inhoud video

Het filmpje krijgt een intro en laat zijn vader zien toen hij nog leefde bij hun hereniging na 7 jaar. Zijn vader woonde in Cambodja. Dit was ook een mooi emotioneel moment.
Toen het bericht kwam dat zijn vader ernstig ziek was, hebben Kwebbelkop zijn youtube-inkomsten ervoor gezorgd dat zijn vader naar Nederland gehaald kon worden.
Een stukje verderop in de video laat zien hoe Kwebbelkop bij het ziekenhuis bed van zijn vader zit en met hem communiceert. Verder vertelt hij vooral in de camera de toestand van zijn vader en raakt Kwebbelkop behoorlijk aangeslagen. Zijn verdriet houdt hij voor de kijker niet geheim. Hij vertelt hoe hij al eerder afscheid heeft genomen van zijn vader.
Hij lijkt niet enkel voor de kijker uit te leggen wat er gaande is, maar zichzelf daar ook meer bewust van te maken dat zijn vader over korte tijd overlijdt. Wetende dat wanneer de video online gaat zijn vader echt overleden zal zijn. Het uitgestelde afscheid.

Vergeet de kijker niet

Kwebbelkop geeft aan dat hij deze video maakt ter ere van zijn vader en hoopt daarbij anderen support te geven die ook verlies en afscheid meemaken. Dat vind ik mooi. Hij vergeet zijn kijkers niet – die hij normaal Kops noemt. Het is logisch dat er meer mensen zijn die zware tijden en verlies meemaken. Kijkers die een zieke (ouder) rondom zich hebben of iemand hebben verloren. Ik denk ook dat mijn zoon daarom me heeft laten weten dat dit filmpje online staat; het maakte ook op hem indruk. Verdriet kent onze zoon ook. Zijn oma overleed aan kanker en het verlies zijn twee broertjes (weliswaar nooit gekend) zijn dingen die bij hem soms spelen. Zelfs op school is hij er meerdere malen mee geconfronteerd geweest door kinderen die een broertje of ouder verloren. Dit maakt indruk op je leven, dus hoe mooi is het dat hier aandacht naar uitgaat? Los van de games.
 
Ik vind het mooi om te zien hoe puur en open deze YouTuber praat (in het Engels) en vond het waard om dit met je te delen. Bekijk het filmpje hieronder.

Kwetsbaarheid in het openbaar

Ik ben ervan overtuigd dat er niets mis is met je kwetsbaarheid of verdriet tonen, wanneer je dit op een authentieke manier doet. Ik deelde mijn verhalen over verlies die mij uiteindelijk ook hielpen om weer sterker te worden en om uiting te geven aan wat ik doe in het dagelijkse leven.

Nu ben ik benieuwd naar jouw idee over hoe verdriet gedeeld wordt met ons tegenwoordig. In hoeverre mag het en op welke manier gaat dit goed? Maar ook waar loop je in de praktijk van alledag tegenaan bij het uiting geven aan emoties rond afscheid?

Wie weet ken je zelf voorbeelden van hoe verdriet in het openbaar getoond wordt die op een manier in beeld zijn gebracht waarop het passend is.

Deel jouw reactie hieronder a.u.b., laat hier jouw mening horen, dat wordt zeer gewaardeerd!

Lees meer:

Boukje’s kwetsbaarheid. Boukje vertelt in “Ik mis je” over gemis van moeder en in 2004 verloren we een tweeling.

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *