Emoties

In het vak als afscheidsfotograaf heb je te maken met verschillende emoties. Het is mogelijk dat je emotioneel betrokken raakt, of bang bent dat je zelf gaat huilen door iets dat je raakt.

Huilen werkt namelijk aanstekelijk

Omgaan met mensen die verdriet voelen en uiten, kan ervoor zorgen dat je mee gaat doen. Dit heeft met hersencellen te maken die spiegelneuronen heten. Net zoals je je lach moeilijk kunt inhouden als anderen lachen, is het ook moeilijk tranen tegen te houden wanneer anderen huilen. Zo worden we verdrietig van bepaalde scènes in films, of andere verdrietige momenten, zoals openbare herdenkingen, nieuws op tv, en dergelijke, waarbij zichtbaar en hoorbaar is dat anderen huilen.

Omgaan met verdriet


Wanneer je het lastig vindt om je emoties rond verdriet te bedwingen kun je dit oefenen. Er is een techniek die je helpt om je te herpakken en die je helpt kracht bijeen te rapen. Deze techniek wil ik met je delen.

Uitleg en oefening


Emotie is een gevoel dat gecreëerd wordt door onze gedachten. Een ervaring maakt een reactie bij je los en zorgt voor een bepaalde gedachte waar ook een bepaald gevoel bij hoort. Vervolgens kan er een handeling komen na dit gevoel.

Wanneer je bijvoorbeeld boos bent, kun je gaan schreeuwen of fysiek geweld gebruiken. Maar ook is het mogelijk om een time-out te nemen en geduld te bewaren.

Je kunt een gedragspatroon veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld altijd slaat wanneer je boos bent en dit niet meer wil, dan behoor je dit gedragspatroon te veranderen door het gedachtepatroon te onderbreken. Er is een proces nodig om een handeling (en dus de gedachte die hoort bij een gevoel) te veranderen. Dit proces heeft behoorlijk wat oefening nodig.

We kennen allemaal dat we soms meemaken dat we in de kamer zitten, naar de keuken lopen om iets te pakken, maar in de keuken niet meer weten wat we gingen doen. Dan loop je weer terug naar de kamer waar je zat en dan komt vaak de gedachte weer terug van wat je ook weer moest pakken. Dit komt omdat je eerst zittend in een bepaalde toestand was, je stond plotseling op en veranderde deze staat van zijn. De handeling van het ergens naartoe lopen voer je automatisch uit. Pas in de keuken aangekomen ben je kwijt wat je wilde pakken. Je hersenen creëren een soort van ‘gat’ tussen de ene staat van zijn (het zitten) en de andere staat van zijn (in de keuken staan). Dat ‘gat’ in je hersenen ga je leren gebruiken.

Een bepaalde emotie die normaal een handeling bij je teweegbrengt kun je veranderen. Hiervoor moet je je hersenen trainen. Je koppelt een emotie aan een nieuwe staat van zijn, een nieuwe toestand en dus handeling die daaraan gekoppeld wordt.

Het proces kent een aantal stappen:
1. Voel en ervaar het;
2. Onderbreek;
3. Vervang;
4. Vier;
5. Herhaal.


Deze stappen zorgen ervoor dat een negatief gevoel, dat je niet meer wenst te ervaren, onderbroken wordt en vervangen wordt door een positief gevoel. Dat nieuwe gevoel moet je vieren, zodat je hersenen begrijpen dat dit nieuwe gevoel ook daadwerkelijk een goede ervaring is. Dit proces herhaal je net zolang totdat het verankerd is in je brein.

Nu gaan we aan de slag om het proces praktisch uit te werken voor je. Voor je begint bedenk je welk positief gevoel je kunt gebruiken. Wat zijn jouw fijne en gelukkige momenten die je als vervangende gedachten zou kunnen gebruiken?

1. Kom in de situatie of toestand die je wilt veranderen. Voel en ervaar precies die emotie die je niet meer wilt. Confronteer jezelf dus bijvoorbeeld met verdriet en geraakt zijn tijdens een uitvaart. Zet jezelf geheel in gedachten in dit gevoel. Word letterlijk verdrietig.


2. Onderbreek dit door je vuisten te ballen, op te springen en hard ‘stop!’ te roepen. Ja, echt fysiek bewegen hoort erbij. Verander je staat van zijn, schok je lijf, creëer dit ‘gat’ in je hersenen waar een nieuwe emotie aan gekoppeld kan worden.


3. Haal diep adem en vervang je gedachten door jouw meest positieve gedachte, jouw positieve gevoel. Vul deze met blijdschap door een gedachte aan de fijne en gelukkige momenten die je eerder ook echt blijdschap en vreugde gaven. Herinner je iets fantastisch.


4. Complimenteer jezelf direct als het gelukt is, door het te vieren. Geef jezelf een schouderklopje, doe een overwinningsdans, geef jezelf een knuffel, steek je handen in de lucht en roep ‘hoera!’ bijvoorbeeld. Veranker dit nieuwe gevoel in je hersenen.


5. Herhaal de stappen hiervoor. Doe dit een aantal keren achter elkaar. Doe het een aantal keren per dag, een aantal dagen achter elkaar. Zet je alarm ervoor aan en als dit afgaat ga je minstens vijf keer deze oefening doen. Tien keer is beter. Hoe meer je oefent, hoe meer profijt je straks hebt, omdat het echt vervangen is. Is de emotie die je wilt veranderen heftig als een ware angst (hoogtevrees) dan duurt het proces om iets te veranderen vaak langer dan wanneer het een minder heftige ervaring en gevoel is.

Kom je uiteindelijk in de echte situatie waar de emotie bijhoort, dan zul je geen moeite hebben om het gevoel dat daarbij hoorde niet meer te hoeven ervaren.

Deze methode hoorde en leerde ik van neuropsycholoog Joseph McClendon.

Ik hoop dat het je brengt wat je nodig hebt.

Op een emotioneel gezondere wereld.

Boukje Canaan

P.S. Wil je meer tips en weetjes van mij blijven ontvangen? Vul dan je naam in op deze pagina>>>