7 redenen

 Hoe kan een afscheidsreportage de rouw verzachten?

Welke redenen zijn er om te kiezen voor fotografie rondom rouw? Wat mij betreft zijn dat er wel meer dan 100…

Ik noem hier 7 redenen:

  1. Foto’s geven inzicht; een afscheid beleef je in een roesBoukje Canaan, hand op doodskist, uitvaart, laatste groet
  2. Foto’s in een tastbaar album is zonder woorden te begrijpen
  3. Je ziet de mensen die een laatste groet kwamen brengen: dat geeft steun
  4. Het geeft kinderen een mogelijkheid om de herinnering levend te houden
  5. Later wanneer er vragen komen, kan men terugkijken en zien hoe het was
  6. Samen kijken naar beelden biedt troost
  7. Kans tot afscheid nemen voor hen die niet aanwezig waren (bijv. in buitenland, zieken)

Een bijzonder afscheid verdient een Afscheidsfotograaf die verdriet begrijpt, die onopvallend, met gevoel en op gepaste afstand, maar ook betrokken ieder afscheid in prachtige, persoonlijke beelden omzet.

Ik ben Boukje Canaan, fotografe uit Boxtel. Ik ben werkzaam in heel Nederland, omdat ik dit niet alleen doe. Ik werk samen met fotografen op Afscheidsmomenten.nl.

Ik neem alle tijd voor dit soort fotografie. De situatie is te pittig om hier ‘licht’ mee om te gaan. Door het toelaten van een afscheidsfotograaf op emotionele momenten ontvangt men aandacht en gepaste inleving, want we voelen niet aan als een ‘vreemde’.

De liefdevolle momenten, de troostrijke en zelfs vrolijke elementen mogen namelijk niet ontbreken!

Een afscheid is moeilijk, triest en ellendig, maar we vieren ook het leven van een persoon. De liefde die men voelde zal blijven en deze liefdevolle momenten mag men terugvinden in het beeldverhaal. Inzoomen op verdriet is niet nodig en zelfs ongewenst.

Als drager van het Keurmerk Afscheidsfotograaf kan men gerust zijn op mijn werkwijze en het maken tot aan het afleveren van al die bijzondere momenten.

Ik fotografeer uit een menselijk oogpunt. De dood/het afscheid beschouw ik als ‘gewoon’ en een belangrijk onderdeel van het leven.

Door zelf meerdere verlieservaringen meegemaakt te hebben begrijp ik wat er rond fotografie nodig is. Emoties, rouw en kennis hieromtrent heb ik later opgedaan.

Ook bij situaties die vreselijk lastig zijn, zoals moord, zelfmoord, dubbele begrafenis (meer dan een overledene), tragische ongevallen (zoals MH17), enz. behoor je iemand om je heen te hebben die begrijpt hoe heftig en zwaar de situatie kan zijn.

In veel gevallen zal een fotograaf die niet bekend is met afscheidsfotografie minder geschikt zijn voor dit soort reportages. Ze missen kennis over hoe om te gaan met deze intieme situaties, vinden het lastig om nabij te komen en weten niet exact wat belangrijk is om te fotograferen.

Denk niet dat iedereen met een camera dit zou kunnen vastleggen. Mijn overtreffende en teleurstellende ervaring had ik zelf bij het overlijden van mijn moeder. De fotograaf vond veel zaken te intiem om vast te leggen, waardoor ik vele beelden en momenten mis. Het kan maar eenmalig, kies voor een bekwaam afscheidsfotograaf.

Laat een afscheidsfotograaf met goede referenties jouw uitvaart vastleggen. Wat anderen over mij zeggen vind je hier>>>

 

Uiteraard help ik je graag verder. Neem gerust contact op. Bellen of een bericht sturen doe je op: 06-27028281

Boukje Canaan

Nieuwste boek

Dat fotografeer je toch niet?!

Handboek voor de afscheidsfotograaf

BESTEL HIER

Marja vertelt over de foto’s

Ellen verloor een vlinderkindje

Tips afscheidsfotografie

Dutch Funeral Award