7 Redenen

Hoe kan een afscheidsreportage de rouw verzachten?

Welke redenen zijn er om te kiezen voor fotografie rondom rouw? Wat mij betreft zijn dat er wel meer dan 100…

Ik noem hier 7 redenen:

  • foto’s geven inzicht; een afscheid beleef je in een roesBoukje Canaan, hand op doodskist, uitvaart, laatste groet
  • een mooi foto-album is zonder woorden te begrijpen
  • je ziet de mensen die een laatste groet kwamen brengen: dat geeft steun
  • het geeft kinderen een mogelijkheid om de herinnering levend te houden
  • later wanneer er vragen komen, kan men terugkijken en vragen stellen
  • samen kijken naar beelden biedt troost
  • prettig voor mensen die niet aanwezig konden zijn (bijv. uit buitenland, zieken, e.d.)

Een bijzonder afscheid verdient een Afscheidsfotograaf die verdriet begrijpt, die onopvallend, met gevoel en op gepaste afstand, maar ook betrokken ieder afscheid in prachtige, persoonlijke beelden omzet.

Ik ben Boukje Canaan, fotografe uit Boxtel. Ik ben werkzaam in heel Nederland, omdat ik dit niet alleen doe. Ik werk samen met fotografen via Afscheidsmomenten.nl.

Ik neem alle tijd voor dit soort fotografie. De situatie is te pittig om hier ‘licht’ mee om te gaan. Door het toelaten van een afscheidsfotograaf op emotionele momenten ontvangt men aandacht en gepaste inleving, want we voelen niet aan als een ‘vreemde’. De liefdevolle momenten, de troostrijke en zelfs vrolijke elementen mogen namelijk niet ontbreken! Een afscheid is moeilijk, triest en ellendig, maar heus niet alleen maar kommer en kwel. We vieren ook het leven van een persoon. De liefde die men voelde zal blijven en deze liefdevolle momenten mag men terugvinden in de beelden. Inzoomen op verdriet is niet nodig en zelfs ongewenst.

Weet dat ik niet de enige ben! Ik ben bedenker en mede oprichter van het landelijke platform voor gecertificeerde afscheidsfotografen: Afscheidsmomenten.nl.

Op Afscheidsmomenten.nl zijn enkel afscheidsfotografen werkzaam die het keurmerk dragen: Gecertificeerd Afscheidsfotograaf. Zij werken met eenzelfde visie en missie vanuit een menselijk oogpunt, omdat we de dood/het afscheid als ‘gewoon’ en belangrijk onderdeel van het leven zien, dat we volledig aandacht durven en kunnen geven. We hebben allen een verlieservaring meegemaakt die ons deed voelen en nadenken over wat er rond fotografie nodig is. Daarbij zijn er situaties die we niet kennen, want echt alles bestaat. Ook moord, zelfmoord, dubbele begrafenis (meer dan een overledene), tragische ongevallen (zoals MH17), enz. Hier behoor je iemand bij te hebben die begrijpt hoe heftig en zwaar de situatie kan zijn.

In veel gevallen zal een ‘gewone’ fotograaf die niet bekend is met afscheidsfotografie absoluut niet geschikt zijn voor dit soort reportages, omdat ze niet begrijpen wat er nodig is, hoe te handelen en wat belangrijk is om te fotograferen. Dit is hoofdzakelijk de reden dat veel uitvaartondernemers een fotograaf niet aanbevelen; ze hebben hier geen prettige ervaringen mee. Mijn overtreffende en teleurstellende ervaring had ik zelf bij het overlijden van mijn moeder.

Als bekwaam afscheidsfotograaf, met onze inzet en passie voor de mens, brengen we hier heden verandering in! De tendens om een afscheid persoonlijk te maken is er al. Een uitvaart nu is in veel gevallen persoonlijk vormgegeven en anders dan 10 jaar geleden.

Hoe meer afscheidsfotografen ingezet worden bij uitvaarten e.d., hoe meer ‘gewoon’ het zal gaan worden. Fotograferen op een uitvaart is niet gemakkelijk. We willen extra vertrouwen geven door een Gecertificeerd Afscheidsfotograaf.

Een fotoalbum helpt het verlies inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

Marja vertelt hoe een fotoalbum haar helpt:

Ieder mens rouwt anders en is uniek in zijn/haar ervaringen. Het wil niet zeggen dat een ieder het album net als bij Marja zo inzet. Dankbaar is men altijd. Dat er foto’s zijn, dat men kan terugkijken op deze waardevolle momenten. Zonde als je het niet laat vastleggen. Het is maar eenmalig. Laat het doen door iemand die dit goed kan doen. Op afscheidsmomenten.nl ben je verzekert van een bekwaam fotograaf.

Heb je een goede ervaring met een fotograaf? Of juist een vervelende? Meld het ons, we kunnen hier veel van leren. Doe het gerust in het commentaarveld hieronder.