Blog

Marije vertelt over de waarde van afscheidsfoto’s

Posted by on 8 okt 2019 in Afscheidsfotografie, Interviews, Rouw beleven, Tips en informatie | 0 comments

Marije vertelt over de waarde van afscheidsfoto’s

Maak kans op ticket onderaan


Marije vertelt

Corien regelde al veel vooraf haar overlijden en kon zo haar wensen kenbaar maken. Een van haar wensen was om een herinnering aan de uitvaart te laten maken door mij.

De dag dat haar man, Bart, me belde weet ik nog. Ik zat in de trein met ons gezin, maar ik gaf aan dat ik best tijd voor hem had, want ik zat niet in een stilte coupé.

(meer…)

Marlies vertelt

Posted by on 28 aug 2019 in Afscheidsfotografie, Boukje in de media, Interviews | 0 comments

Marlies vertelt

Marlies werd geïnterviewd door Tessel Linders van Omroep Brabant. Dit was tijdens de dag van de boeklancering.

Ik mocht een afscheidsreportage maken rondom een grafmonument.

Spijt

Ze vertelt hoe blij ze is met deze foto’s en ook dat ze spijt heeft dat er geen foto’s gemaakt zijn van de uitvaart destijds. (meer…)

Je gezin compleet vastleggen – Hoe dan?

Posted by on 26 aug 2019 in Afscheidsfotografie, Familieportretten | 1 comment

Je gezin compleet vastleggen – Hoe dan?

Pim deed aan motorcross. De uitvergrootte foto, die Marlies van hem maakte tijdens zijn eerste race, zette ik in het strandzand vlak bij een bandenspoor.

Ik instrueerde de familie gezamenlijk naar me toe te komen lopen.

Zo stond iedereen er op, inclusief Pim.

 

 

Uiteraard maakte ik nog meerdere foto’s; meerdere familie-opstellingen; van de twee zussen van Pim; van de tatoeages die zij dragen in herinnering aan Pim, van Marlies en haar man, enzovoort.

Een ontspannen familie-shoot

Marlies kende me al als fotograaf. Ik fotografeerde bij het plaatsen van het grafmonument van Pim. Daarna maakte ik meerdere foto’s voor in de glossy LATER…

Het blad dat Marlies initieerde en produceerde.

 

Marlies hoorde over de foto met Alex – een familieshoot waarbij hun zoontje mee op de foto ging – wat haar inspireerde.

Ieder jaar werd een bijzonder familieportret gemaakt met moederdag. Maar sinds de dood van Pim voelde dat niet meer goed. Sinds zijn overlijden was het gezin niet meer compleet.

Foto-in-foto

Door de foto-in-foto techniek zag ze het zitten om de familie bijeen te laten komen een een nieuwe gezinsfoto te laten maken.

Het resulteerde in een ongedwongen en spontane foto waar iedereen leuk op staat, zelfs de hond en het eerste kleinkind, die na Pim nu ook bij de familie horen.

Ambassadeur

Marlies is een ware ambassadeur van afscheidsfotografie. Ze begrijpt de waarde van afscheidsfoto’s en geeft dit ook door. Ze heeft al meerdere mensen de tip gegeven om foto’s tijdens een uitvaart te laten maken.

Ze vindt het belangrijk om momenten vast te leggen die je leven veranderen. Ze weet ook hoe fijn het is om degene die je mist gewoon te integreren in je dagelijkse leven. Want vergeten doe je niet.

Reactie Marlies

Ze vond het wederom erg prettig om met me te werken. Ik vroeg wat haar ervaring dit keer was:

Nog niet eerder heb ik het zo meegemaakt. Eerder zei een fotograaf, doe dit en kijk zo. Jij stelt vragen die ervoor zorgen dat we niet statisch erop staan, maar juist spontaan. Je zet een situatie neer en laat mensen dan ongedwongen met elkaar praten. Je beweegt flexibel en pakt de momenten. Dit resulteerde in veelzeggende foto’s. Zoals de foto van mij en mijn man, lopend langs het water.

 

Mijn dochters vonden het prettig dat ze niet ‘gemaakt leuk’ hoefden te doen. Ik raad mensen graag dingen aan. Zoals; bedenk vooraf hoe je jouw afscheid wilt. Laat een vingerafdruk maken. Zet een afscheidsfotograaf in. Achteraf ben je blij en dankbaar. Een fotoshoot als deze raad ik ook iedereen aan voor wie een persoon mist in het gezin. Het gezin is niet meer compleet, maar de persoon die je met elkaar mist, is er op deze manier toch bij. Het is een portret waarbij gemis, koesteren, herinneren naar voren komt, maar ook dat het leven verder gaat ( een kleinkind en een hond zijn er nu bij) na het overlijden van een dierbare.

Cadeaubon

Vind je ook inspiratie in dit verhaal en de foto’s? Ik help je graag aan een geweldige ervaring met prachtige foto’s tot resultaat.

Tijdelijk geef ik daarbij een cadeaubon om je eigen vakantiefoto’s in een album te zetten en te printen t.w.v. €100.- Want hoe leuk is het dat je deze direct een plekje geeft? Deze actie is geldig tot 15 september 2019

Ieder die een recente gezinsfoto mist, of je nu iemand mist of niet mag meedoen.
Zie de actie>

LATER…

De Glossy is een prachtig magazine waarvan er nog een klein aantal te bestellen is. Ontvang een exemplaar>

Reageer hieronder

Steek Marlies een hart onder de riem door te laten weten wat je van de foto’s vindt. Communiceren doen we hier ook, niet alleen op Facebook e.d.

Wat levert het op? Dankbaarheid. Indien er 10 reacties komen, dan beloof ik dat Marlies uit naam van alle reageerders, dus ook jou, een print van mij ontvangt.

Samenvatting boek afscheidsfotografie – nu gratis te downloaden!

Posted by on 11 jul 2019 in Afscheidsfotografie | 2 comments

Samenvatting  boek afscheidsfotografie – nu gratis te downloaden!

Klik hier om de samenvatting van het E-book Afscheidsfotografie te downloaden.

 

Lees je liever het hele boek? Bestellen kan hier>>

Boek wordt gelezen door niet-fotografen

Posted by on 8 jul 2019 in Boekaanbevelingen + recensies | 1 comment

Boek wordt gelezen door niet-fotografen

Mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET is nu ruim een maand uit en het wordt wonderwel ontvangen.

Het wordt niet alleen gelezen door fotografen, maar ook door niet-fotografen.

Esther Ruël Engelman is bijvoorbeeld zo’n niet-fotograaf.

Esther is lerares op een lagere school en door haar eigen verliesverhaal als 6-jarig kind, heeft zij de missie om kinderen in hun verliesverhaal goed te begeleiden opgepakt. Haar onderneming heet: Mijn gouden Traan.

Esther las het boek en heeft een reactie hierover op haar Facebook pagina geplaatst: (meer…)

ACTIE OP 22 JUNI

Posted by on 22 jun 2019 in Afscheidsfotografie | 0 comments

Voor Deelnemers aan de workshop op 22 juni

Een volle dag met ondernemers die hun producten/diensten hebben laten fotograferen:

Sterrenkindje – Janine van Veen – Doornenbal ( gevlochten manden, babykleertjes, wikkeldoeken, knuffelkleed)

René geeft – Jolanda Rus ( watermethode, herinneringsbak)

Biesvelden – Jaap de Korte ( essen houten natuurkist)

Hartemeisjes – Sabina Harteveld ( baby/kinder bloemwerk)

Kunstenaar in bloemen – Wolter Strijker ( rouwstuk groot)

En de personen die meehielpen:

Charlotte Ruitenberg  – Cadens uitvaartzorg

Wianda van der Pluim – Ritueel begeleiding

Zonder al deze mensen was deze dag niet zo bijzonder geworden. Om hun dan ook te danken is het nodig dat een selectie van je beste foto’s verzameld gaan worden in dropbox, waar je jouw foto’s upload binnen 3 weken.

Op uitnodiging kunnen de foto’s bekeken en uitgekozen worden voor PR doeleinden. De ondernemers zijn vrij de foto’s te gebruiken, ze online te delen en zijn verplicht om aan naamsvermelding te doen.

De foto’s behoren dan ook jouw meta gegevens mee te krijgen. Dit kun je regelen in de export (zet je naam in het bestand). Er behoren GEEN watermerken in de foto’s te komen. De export kwaliteit is: minimaal 2000 pix lange rand en 72 dpi.

Wanneer je zelf foto’s online neerzet is het de bedoeling dat jij benoemt van welk bedrijf zichtbaar een dienst of product in beeld staat. Zo is er altijd de win-win situatie.

Fijn als je me nog wilt laten weten hoe de dag voor jou was verlopen, nu je er wat langer over na hebt kunnen denken. Dat mag je hieronder doen of in een email.

Deze pagina is zomaar niet zichtbaar voor iedereen, deze wordt enkel met alle deelnemers gedeeld.

Ben je ook al in mijn boek begonnen? Heb je er wat aan? Ook dat zou ik fantastisch vinden om terug te horen.

Op een emotioneel gezondere wereld.

Dank voor je deelname.

Boukje Canaan

 

 

 

 

 

Belofte maakt geen schuld

Posted by on 12 jun 2019 in Afscheidsfotografie | 0 comments

Belofte maakt geen schuld

Ken jij dat; dat je jezelf hebt horen zeggen dat je iets beloofd en later kun je het niet waarmaken?

De intentie was er echt op het moment van uitspreken. We hebben geleerd ons er schuldig over te voelen vanwege het gezegde:

Belofte maakt schuld

Ondertussen erken ik dat deze overtuiging die we onszelf opleggen, niet waar is.

Hoeveel mensen ken jij die elkaar hebben beloofd om voor altijd elkaar lief te hebben, in ziekte en voorspoed, tot de dood hen scheidt?

Hoe vaak was jij teleurgesteld? Teleurgesteld doordat iemand iets zei waar je blij van werd en later kwam er niets van terecht. Ze konden niet meer voldoen aan de verwachting die er gecreëerd was. De ‘belofte’ die gemaakt was.

Houd jij ze dan voor schuldig?

Zou die persoon iets moeten doen om het weer goed te maken? Of kun jij iets doen om die ander te helpen?

In veel gevallen is het accepteren van de nieuwe situatie de beste oplossing voor jezelf. Dan doe je jezelf minder pijn en kun je de ander aankijken zonder deze te bestempelen als ‘schuldmaker’.

Ik maak me schuldig aan beloftes. Ik maak anderen graag blij. Mijn intentie is vaak om voor de ander iets te doen om hen te helpen.

Maar soms gebeurt er van alles en raakt de mogelijkheid in de knel en kom ik erachter dat ik beter voor iets anders kies.

Zo liet ik weten toen ik mijn boek aan het schrijven was, aan mijn cursisten vorig jaar, dat zij het boek zouden krijgen zodra het klaar was. Ik was er zo blij over dat het goed ging. Echter het duurde allemaal veel langer. Na het schrijfproces moest er nog zoveel gebeuren! De kosten voor het boek DAT FOTOGAFEER JE TOCH NIET?! rezen de pan uit.

Ik weet nu dat €30.000 voor het uitgeven van een boek heel normaal is. Het is niet alleen redactiewerk, vormgeving en drukwerk, maar het is ook de PR, marketing, het lanceren, de presentatie en alles hier omheen. Zodra het boek geschreven is, moet het nog aan de man gebracht worden. Dat kost een hoop moeite en tijd.

De gehele crowdfunding duurde een maand, maar daar gingen 3 maanden aan voorbereiding, planning en o.a. video’s maken aan vooraf.

Mijn zoon rekende uit: je boek kost €29,50 en je hebt er 500 laten drukken. Als je ze allemaal verkoopt dan kom je bij lange na niet toe aan verdienen aan je boek mama. Want dat is nog niet de helft!

Nee schat, dat klopt.

Ik zou een bestseller moeten schrijven eer dat gaat gebeuren.

Waarom heb je het dan gedaan? Waarom schrijf je een boek terwijl je er niet aan verdient?

Dat is omdat ik een missie heb. Ik wil een emotioneel gezondere wereld creëeren. Dat wil ik door middel van fotograferen bij afscheid proberen te bereiken, zoveel ik kan. Dat stukje in ons leven waarvan nog gedacht wordt dat het niet foto-waardig is, moet worden opengebroken. Veel meer afscheidsfotografen zijn er nodig en mogen dit op de juiste manier doen, net als ik. Samen krijgen we draagkracht voor hoe het leven beter kan worden als dit gewoon kan zijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ik wil dat er een verandering plaats gaat vinden. Een ‘shift’ in onze ‘mindset’.

Onze overtuigingen die soms door een ander of door een geloof zijn opgelegd mogen doorbroken worden. Want hoe naar is dat?

Geen openheid over zaken. Schuldgevoelens.

Verlies is pijnlijk. Schuld is een naar gevoel.

We doen het onszelf aan. Het helpt ook niet wanneer een ander zegt: “Het is niet jouw schuld dat het anders liep, je kunt er niets aan doen.”

Het gevoel schakel je zomaar niet uit. En dit gevoel maakt dat we denken dat iets waar is. Een nare droom lijkt ook zo echt, omdat ons gevoel precies gelijk is als in de werkelijkheid.

Ons gevoel kan ons misleiden.

Het is niet erg dat beloftes gebroken moeten worden.

Het is normaal dat je allerlei gevoelens hebt na een verlies. Ook schuldgevoel is hierbij normaal.

Maar hoe fijn is het dan dat er prachtige foto’s zijn van het afscheid. Om te zien hoe er liefde was. Liefde is ook: vasthouden in de herinnering.

Koop mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?! om de verandering in gedachten-gang te doorbreken. Lees het en laat anderen weten hoe belangrijk het is dat het afscheid op een juiste manier en door een bekwaam afscheidsfotograaf vastgelegd kan worden.

Je helpt mij niet financieel, maar wel het grotere doel.

En weet dat je beloftes soms maakt vanuit de juiste intentie, maar dat ze soms niet waar gemaakt kunnen worden.

Op een emotioneel gezondere wereld!

Boukje

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Boeklancering 1 juni

Posted by on 4 jun 2019 in Afscheidsfotografie, Boekaanbevelingen + recensies, Boukje in de media | 0 comments

Boeklancering 1 juni

Op de dag van afscheid, 1 juni 2019, lanceerde ik mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?!

Het werd 27 graden deze dag.

Zo’n 50 belangstellenden waren getuige van deze happening.

Op het mooie Hof van Vijfeijken waar ik ben geboren en getogen werd men in de tuin ontvangen.

Hella van der Wijst

Hella van Wijst presenteerde en vertelde over onze ontmoeting in de stromende regen bij het graf van Rikie. Mijn moeder die nu precies 10 jaar geleden overleed.

Hella sprak over troost. Over hoe ik met mijn werk ongeveer hetzelfde doe; verhalen vangen die troost mogen bieden.

(meer…)

Hugo Bakker zegt expert tegen me

Posted by on 26 mei 2019 in Interviews, Tips en informatie | 0 comments

Hugo Bakker zegt expert tegen me

Hugo Bakker kwam naar Boxtel toe (in maart 2019) en schroefde microfoons aan de tafel in mijn kantoor. Een ware audio-opname setting werd neergezet. Hugo heeft namelijk een podcast (Expert podcast genaamd) en ik werd zijn expert-gast.

Zijn Expert podcasts gaan over succesverhalen van ondernemers die expert zijn geworden in hun eigen vakgebied of niche. Hij wilde dit keer mijn verhaal aanhoren.

(meer…)

Durf te dromen

Posted by on 23 mei 2019 in Boukje in de media, Interviews, Tips en informatie | 0 comments

Durf te dromen

Zaterdag fotografeerde ik dames met kanker die een verwendag kregen bij Yellow Roses Foundation. Ik kreeg één voor één dames in mijn fototentje. Nadat 24 dames heerlijk uitgebreid hadden geluncht en gekozen hadden uit: massage (gezicht, handen of voeten); yoga; nagels lakken; schoonheidsbehandeling, kapper bezoek en mooi waren opgemaakt, mocht ik ze op de foto zetten.

(meer…)