Blog

Belofte maakt geen schuld

Posted by on 12 jun 2019 in Afscheidsfotografie | 0 comments

Belofte maakt geen schuld

Ken jij dat; dat je jezelf hebt horen zeggen dat je iets beloofd en later kun je het niet waarmaken?

De intentie was er echt op het moment van uitspreken. We hebben geleerd ons er schuldig over te voelen vanwege het gezegde:

Belofte maakt schuld

Ondertussen erken ik dat deze overtuiging die we onszelf opleggen, niet waar is.

Hoeveel mensen ken jij die elkaar hebben beloofd om voor altijd elkaar lief te hebben, in ziekte en voorspoed, tot de dood hen scheidt?

Hoe vaak was jij teleurgesteld? Teleurgesteld doordat iemand iets zei waar je blij van werd en later kwam er niets van terecht. Ze konden niet meer voldoen aan de verwachting die er gecreëerd was. De ‘belofte’ die gemaakt was.

Houd jij ze dan voor schuldig?

Zou die persoon iets moeten doen om het weer goed te maken? Of kun jij iets doen om die ander te helpen?

In veel gevallen is het accepteren van de nieuwe situatie de beste oplossing voor jezelf. Dan doe je jezelf minder pijn en kun je de ander aankijken zonder deze te bestempelen als ‘schuldmaker’.

Ik maak me schuldig aan beloftes. Ik maak anderen graag blij. Mijn intentie is vaak om voor de ander iets te doen om hen te helpen.

Maar soms gebeurt er van alles en raakt de mogelijkheid in de knel en kom ik erachter dat ik beter voor iets anders kies.

Zo liet ik weten toen ik mijn boek aan het schrijven was, aan mijn cursisten vorig jaar, dat zij het boek zouden krijgen zodra het klaar was. Ik was er zo blij over dat het goed ging. Echter het duurde allemaal veel langer. Na het schrijfproces moest er nog zoveel gebeuren! De kosten voor het boek DAT FOTOGAFEER JE TOCH NIET?! rezen de pan uit.

Ik weet nu dat €30.000 voor het uitgeven van een boek heel normaal is. Het is niet alleen redactiewerk, vormgeving en drukwerk, maar het is ook de PR, marketing, het lanceren, de presentatie en alles hier omheen. Zodra het boek geschreven is, moet het nog aan de man gebracht worden. Dat kost een hoop moeite en tijd.

De gehele crowdfunding duurde een maand, maar daar gingen 3 maanden aan voorbereiding, planning en o.a. video’s maken aan vooraf.

Mijn zoon rekende uit: je boek kost €29,50 en je hebt er 500 laten drukken. Als je ze allemaal verkoopt dan kom je bij lange na niet toe aan verdienen aan je boek mama. Want dat is nog niet de helft!

Nee schat, dat klopt.

Ik zou een bestseller moeten schrijven eer dat gaat gebeuren.

Waarom heb je het dan gedaan? Waarom schrijf je een boek terwijl je er niet aan verdient?

Dat is omdat ik een missie heb. Ik wil een emotioneel gezondere wereld creëeren. Dat wil ik door middel van fotograferen bij afscheid proberen te bereiken, zoveel ik kan. Dat stukje in ons leven waarvan nog gedacht wordt dat het niet foto-waardig is, moet worden opengebroken. Veel meer afscheidsfotografen zijn er nodig en mogen dit op de juiste manier doen, net als ik. Samen krijgen we draagkracht voor hoe het leven beter kan worden als dit gewoon kan zijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ik wil dat er een verandering plaats gaat vinden. Een ‘shift’ in onze ‘mindset’.

Onze overtuigingen die soms door een ander of door een geloof zijn opgelegd mogen doorbroken worden. Want hoe naar is dat?

Geen openheid over zaken. Schuldgevoelens.

Verlies is pijnlijk. Schuld is een naar gevoel.

We doen het onszelf aan. Het helpt ook niet wanneer een ander zegt: “Het is niet jouw schuld dat het anders liep, je kunt er niets aan doen.”

Het gevoel schakel je zomaar niet uit. En dit gevoel maakt dat we denken dat iets waar is. Een nare droom lijkt ook zo echt, omdat ons gevoel precies gelijk is als in de werkelijkheid.

Ons gevoel kan ons misleiden.

Het is niet erg dat beloftes gebroken moeten worden.

Het is normaal dat je allerlei gevoelens hebt na een verlies. Ook schuldgevoel is hierbij normaal.

Maar hoe fijn is het dan dat er prachtige foto’s zijn van het afscheid. Om te zien hoe er liefde was. Liefde is ook: vasthouden in de herinnering.

Koop mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?! om de verandering in gedachten-gang te doorbreken. Lees het en laat anderen weten hoe belangrijk het is dat het afscheid op een juiste manier en door een bekwaam afscheidsfotograaf vastgelegd kan worden.

Je helpt mij niet financieel, maar wel het grotere doel.

En weet dat je beloftes soms maakt vanuit de juiste intentie, maar dat ze soms niet waar gemaakt kunnen worden.

Op een emotioneel gezondere wereld!

Boukje

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Boeklancering 1 juni

Posted by on 4 jun 2019 in Afscheidsfotografie, Boekaanbevelingen + recensies, Boukje in de media | 0 comments

Boeklancering 1 juni

Op de dag van afscheid lanceerde ik mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?!

Het werd 27 graden deze dag. Zo’n 50 belangstellenden waren getuige van deze happening. Op het mooie Hof van Vijfeijken waar ik ben geboren en getogen werd men in de tuin ontvangen. Hella van Wijst presenteerde en vertelde over onze ontmoeting in de stromende regen bij het graf van Rikie. Mijn moeder die nu precies 10 jaar geleden overleed. Hella sprak over troost. Over hoe ik met mijn werk ongeveer hetzelfde doe; verhalen vangen die troost mogen bieden.

(meer…)

Hugo Bakker zegt expert tegen me

Posted by on 26 mei 2019 in Interviews, Tips en informatie | 0 comments

Hugo Bakker zegt expert tegen me

Hugo Bakker kwam naar Boxtel toe (in maart 2019) en schroefde microfoons aan de tafel in mijn kantoor. Een ware audio-opname setting werd neergezet. Hugo heeft namelijk een podcast (Expert podcast genaamd) en ik werd zijn expert-gast.

Zijn Expert podcasts gaan over succesverhalen van ondernemers die expert zijn geworden in hun eigen vakgebied of niche. Hij wilde dit keer mijn verhaal aanhoren.

(meer…)

Durf te dromen

Posted by on 23 mei 2019 in Boukje in de media, Interviews, Tips en informatie | 0 comments

Durf te dromen

Zaterdag fotografeerde ik dames met kanker die een verwendag kregen bij Yellow Roses Foundation. Ik kreeg één voor één dames in mijn fototentje. Nadat 24 dames heerlijk uitgebreid hadden geluncht en gekozen hadden uit: massage (gezicht, handen of voeten); yoga; nagels lakken; schoonheidsbehandeling, kapper bezoek en mooi waren opgemaakt, mocht ik ze op de foto zetten.

(meer…)

Boekpresentatie 1 juni

Posted by on 13 mei 2019 in Afscheidsfotografie | 8 comments

Boekpresentatie 1 juni

In de stromende regen vertelde ik aan Hella van der Wijst over mijn moeder. Wat ze voor een moeder voor me was, wat ik mee heb gekregen van haar en hoe ik haar nu mis. 

Hella is presentatrice en interviewde mij voor het tv programma “Ik mis je” van de EO. Dit was in oktober 2016. 

Bijna 10 jaar geleden stierf mijn moeder Rikie, op 3 juni 2009.Op zaterdag 1 juni, twee dagen voor haar overlijdensdatum vier ik de lancering van mijn boek “DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?!” 

Zaterdag 1 juni is ook uitgeroepen tot Dag van Afscheid. Hoe passend.

(meer…)

Speciale Dank aan alle Donateurs aan de Crowdfunding – April ‘19

Posted by on 1 mei 2019 in Afscheidsfotografie | 3 comments

Hieronder volgt een lijst van alle mensen die een bericht hebben achtergelaten na hun donatie aan het boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?! Op 1 juni 2019 is de boekpresentatie. Het boek bestellen kan hier >>


Jeff Canaan
Ik geloof in de missie van Boukje. Zij is gewoon een topvrouw en ik geloof ook in haar.

Diana van Vugt
Boukje is een beste pleitbezorger van ons prachtige vak. Haar boek staat in voor meer erkenning van de meerwaarde van afscheidsfotografie.

Tinka Duineveld
Ik steun dit project omdat ik straks ook de cursus afscheidsfotografie ga doen en ik het heel mooi werk vind wat Boukje doet.

Els Hogervorst
Graag steun ik Boukje in het “verspreiden” van afscheidsfotografie. Zij is een ware ambassadeur!!

Marcel Wiegerinck
Gewoon een tof project en een super goed boek met alle ins en outs over afscheidsfotografie. Ik heb het boek in de proefversie mogen lezen.

(meer…)

Herinneringen ophalen

Posted by on 21 apr 2019 in Rouw beleven | 1 comment

Herinneringen ophalen

Iedere keer dat Jeff naar het kapelletje loopt om een kaarsje aan te steken voor mijn moeder, komt hij een zandpad tegen. Hij denkt dan aan de eerste keer dat hij bij haar in de auto zat voor een ritje. We reden met flinke snelheid over die zandweg die vele kuilen kende, zonder de hobbels echt te voelen. “This is why my mom is driving a Citroën.”, legde ik uit aan Jeff. Toen nog mijn geliefde die voor de eerste keer naar Nederland kwam. Vandaag, 25 jaar later haalt mijn Amerikaanse man deze herinnering bij me op. (meer…)

Workshop Afscheidsfotografie – 22 juni 2019

Posted by on 15 apr 2019 in Afscheidsfotografie, Tips en informatie | 0 comments

Grijp je kans om meer te leren over afscheidsfotografie

Workshop afscheidsfotografie op 22 juni 2019. Als afscheidsfotograaf heb je een aantal dingen nodig:

 • Kennis over welke foto technieken je inzet tijdens de uitvaart
 • Aansprekende foto’s op je website
 • Ervaring rond het fotograferen van uitvaarten
 • Weten welke foto’s absoluut onmisbaar zijn

Spreekt een van bovenstaande punten je aan? Dan is dit de workshop voor jou

Op zaterdag 22 juni 2019 kun je mee doen aan een bijzondere workshop door Boukje Canaan.

Zij organiseert dit vanwege het uitbrengen van haar boek: DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?!

In het boek komen allerlei zaken aan de orde, maar leren doe je vooral door te doen. Indien je je opgeeft voor deze workshop, gaat dit via de pagina met de crowdfunding voor het boek. (op voordekunst.nl)

Je ontvangt dus niet alleen informatie op de dag zelf, maar je ontvangt ook het boek. Gesigneerd en vanuit handen van Boukje zelf.

Om alles van de dag nadien ook nog na te kunnen lezen en meer.

Wat kun je verwachten?

 • Je krijgt informatie over fototechnieken, lens gebruik, camera instellingen en posities innemen
 • Je krijgt de unieke kans om als fotograaf te oefenen en te ervaren hoe het is om delen van een uitvaart in beeld te zetten.
 • Je kunt werken aan je portfolio voor Afscheidsfotografie, want je mag al het unieke materiaal zelf gebruiken voor op je website of andere promotiematerialen.
 • Al je vragen kun je gedurende de dag stellen.

Er is slechts plaats voor maximaal 8 fotografen, die actief aan de slag gaan deze dag.
Deze workshop heeft minstens een waarde van € 600,- per persoon.

Wat jij betaalt om als fotograaf actief deel te nemen is € 295,-

Drankjes, lunch en het boek is inbegrepen in de prijs.

Er zijn een paar belangrijke voorwaarden: de deelnemende uitvaartpartners mogen je foto’s zien en delen, wanneer je ze online plaatst. Daarnaast kan iedereen die zich inschrijft op de foto gezet worden, dus behoor je hier positief tegenaan te kijken. Het is de bedoeling dat je anderen en jezelf verder helpt, dit gaat alleen als je volledig en dus voor 100% inzet toont. Je ondertekent op de dag een deelname formulier met deze voorwaarden.

Ik beloof je een unieke dag

Ga met unieke foto’s, ideeën, inspiratie en informatie naar huis. Gebruik je materiaal waar mogelijk om te laten zien hoe jij dingen in beeld zet rond een uitvaart.

Aanmelding gaat via het crowdfunding platform voordekunst. De overeenkomst tot deelname teken je op de dag zelf. Indeling van de dag ontvang je zodra voldoende deelnemers zijn ingeschreven. 

Twijfel je nog erg en wil je weten wat er mogelijk is bij een workshop als deze? Kijk dan eens wat er gemaakt is voor Het Uitvaartboek. Dit boek is gemaakt met meerdere uitvaartpartners om te dienen ter inspiratie voor wat er mogelijk is.

Met de toestemming van alle deelnemende partners staat het je vrij om jouw foto’s in te zetten hoe je wenst. Een unieke kans om jou als afscheidsfotograaf verder te helpen. Je mag ze plaatsen op jouw website of in jouw fotoboek om aan je toekomstige klanten te kunnen tonen.

 

De inschrijving sluit op 30 april, dus wees er snel bij.

Hulp is altijd welkom

Posted by on 8 apr 2019 in Afscheidsfotografie, Boekaanbevelingen + recensies, Goed doelen, Tips en informatie | 0 comments

Hulp is altijd welkom


Een bos lange tulpen ontving ik als extra dank na het geven van een workshop aan studenten van de Helicon (Groen en Bloem). Als gastdocent was ik aanwezig op de themadag rouw en vertelde ik over afscheidsfotografie. 
Ik liet de studenten zelf ook graag aan het woord om na te denken over welke foto’s nu belangrijk zouden zijn. Of wat er zeker op de foto moest staan – rouwboeketten natuurlijk.

Thuis heb ik de tulpen direct in een vaas gezet als dankbare herinnering aan de boeiende dag. Vanochtend zag ik dat de stelen wel heel lang waren geworden en flink krom waren. Vanwege dat de tulpenbloemen topzwaar waren geworden. Ze hingen met de koppen boven de tafel. Tja, tulpen groeien nog meters door, zo lijkt het wel.

Gelukkig stonden er ook bloesemtakken in de vaas. Ik kon de zware bloemen omhooghalen en ze tegen de takken aan laten leunen. Zodat ik ze niet hoefde kortwieken, wat een tijdrovend klusje kan zijn. De bloesemtakken waren nu de hulpjes geworden van de tulpen. Geen geintjes met onder de kop een speldenprik zetten (ooit gehoord dat het zou helpen), of 10 cm van de stelen afhalen. Gewoon simpel laten leunen. Eenvoudig en doeltreffend.

Mijn tip voortaan bij lange tulpen: neem er stevige takken bij. Het staat prachtig. Want vanmiddag toen ik weer thuiskwam waren de stelen weer bijna recht en stonden de tulpen nog verder open met de bloemblaadjes. 

Steun bieden

Laat ik afscheidsfotografie nou eens vergelijken met de takken. Iets wat steun biedt op een eenvoudige en doeltreffende manier. Afscheidsfoto’s helpen nabestaanden ook ‘omhoog’. In plaats van ze om te laten buigen en van ellende hun kopje te laten vallen, zorgen de foto’s ervoor dat ze om zich heen durven kijken. Dat ze durven aanschouwen wat er allemaal gebeurd is tijdens de dag van de uitvaart. 

Wanneer nabestaanden bekijken wat ik heb gezien, en dat is meer dan zij zelf hebben kunnen zien, dan zijn ze verbaasd en overdonderd. Ze vertellen me dat ze echt blij zijn met de foto’s. Blij omdat het veel mooier was dan in hun herinnering. Dat er ook gelachen werd, of dat er zoveel mooie bloemen waren, of dat er zoveel belangstelling was, of dat er zoveel gebeurd is buiten hen om waar ze geen idee van hadden, en noem maar op. Telkens weer als ze de foto’s bekijken ziet men weer iets anders wat de aandacht trekt.

Soms zijn er toevalligheden die opeens opvallen; er stonden bloemen in bloei op die dag, wat een van de lievelingsbloemen was van de overledene. Een lichtstraal van de zon door een raam precies op een spreker of de overledene. De zon die doorbreekt bij het graf. Ware kunstwerkjes en foto’s die raken.


Als fotograaf ben ik uit op deze bijzondere details en speciale momenten die fotografisch prachtig te vangen zijn. 

Blij en waardevol

Mensen waarderen de steun die ze kunnen hebben aan het terugkijken van de foto’s. Juist van een uitvaart.

 • Om soms even te kunnen huilen. 
 • Om kinderen antwoorden te geven op vragen. 
 • Om mensen die er niet bij aanwezig konden zijn inzicht te geven hoe het was. 
 • Om er dan tóch een keer over te praten. 
 • Om de liefde te mogen blijven voelen. 
 • Om nog veel meer redenen…

Steun bieden is belangrijk. Help mij èn het vak om deze vorm van fotografie verder uit te bouwen en bekend te maken. Doneer aan het boek: “DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?!”

Op een emotioneel gezondere wereld. 

Alvast hartelijk dank, 

Boukje

Keurmerk

Posted by on 11 mrt 2019 in Afscheidsfotografie, Boekaanbevelingen + recensies | 2 comments

Keurmerk

De smaak van een ei kan echt wel anders zijn. Ik kan het weten, want toen ik 11 jaar was liepen er zo’n 300 kippen bij ons thuis in een ruime buitenren. Elke dag werden de eieren geraapt en ze kregen een stempel mee: eco.

(meer…)