Blog

Stagiaire Esther

Posted by on 20 nov 2020 in Tips & informatie | 7 comments

Stagiaire Esther

Esther belde me op een dag op. Of ze stage bij me kon lopen?

Hartstikke bijzonder dat ze nu al (14 jaar) interesse heeft in afscheidsfotografie. Dat heb je niet zomaar.

Esther weet namelijk hoe belangrijk het is om foto’s rond een afscheid te hebben. Zes jaar terug trouwde haar moeder nog op de dag voordat ze stierf. Haar laatste wens werd in vervulling gebracht.

Er zijn dus waardevolle foto’s van het trouwen. Haar moeder kreeg een bijzondere trouwjurk aan en de haren waren prachtig ingevlochten van Esther en haar zusje.

Een bijzondere herinnering.

Graag laat ik haar zelf aan het woord:

Hoi, ik ben Esther.

Ik heb 2 dagen snuffel stage gelopen bij Boukje. Het was heel leuk en we hebben veel gedaan. We zijn foto’s gaan maken van elkaar en ik heb wat instellingen geprobeerd die ik nog niet kende. Ook hebben we filmpjes opgenomen over foto’s die Boukje had gemaakt bij begrafenissen. Deze filmpjes heb ik opgenomen en bewerkt zodat ze klaar zijn om gepost te worden. De filmpjes zullen dienen als een soort tentoonstelling of les waar onder andere in wordt uitgelegd hoe je kiest voor een standpunt en wat de reacties zijn op foto’s. Er worden ook tips gegeven voor als je zelf een foto gaat maken. Ik heb ook een kleine workshop gehad over de instellingen op mijn camera. Ik heb geleerd waar ze voor zijn en hoe je ze gebruikt. De 2de dag ben ik de foto’s van de dag daarvoor gaan bekijken en de mooiste gaan bewerken in Lightroom. Ik had hier al wel eens eerder mee gewerkt maar nog nooit op een computer dus dat was heel leuk om te doen. Ik vond het heel leuk en dit heeft het alleen nog maar duidelijker gemaakt dat ik heel graag afscheidsfotograaf wil worden later.

Weten wat je wilt

Niet iedereen weet al wat ie wil worden later. En soms denk je dat je dromen toch geen werkelijkheid kunnen worden…

Ik was heel blij met Esther, ze heeft veel meer gedaan dan ik voor mogelijk hield in deze twee dagen. De kennis en snelheid om te werken met apps is duidelijk anders dan voor mij vroeger.

Wil je al een filmpje zien dat we samen hebben gemaakt? Esther startte met de vraag…

Onderstaande foto maakte Esther met haar camera op Strijp S. Ze koos deze omdat het mooi is gelukt en een aparte uitsnede. Ze heeft hiervoor flink ingezoomd en de foto goed bewerkt.

Dankjewel voor het lezen.

Leuk als je op het verhaal van Esther reageert. Dat zal haar goed doen.

Doe dat hieronder in het reactieveld.

Kennis geef je door

Posted by on 19 okt 2020 in Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor Kennis geef je door

Kennis geef je door

Op de basisschool zat ik met drie leerjaren in een klas. Het was een jenaplanschool.

De tafelgroepjes waren wat rommelig vanwege dat er verschillende hoogtes bureautjes en stoeltjes bij elkaar stonden. Ieder kon zo wel met de voeten bij de grond. Bij het stilwerken in deze groepjes kon je aan elkaar vragen stellen tijdens opdrachten en oefeningen. Dan hoefde je niet altijd direct naar de juf.

Een andere leerling kon laten zien dat ze al kennis hadden en dat geeft twee grote voordelen:

 1. je verwoord op jouw manier wat je al geleerd hebt en geeft het door; dit bevestigd voor jezelf dat je de kennis goed hebt verwerkt
 2. het geeft zelfvertrouwen dat je iemand verder kunt helpen

Voor de vragende leerling bood dit andere voordelen:

 1. je hoeft niet te laten zien aan de juf dat je de stof nog niet volledig beheerst (minder schaamtegevoel of onzekerheid)
 2. er ontstaat een band tussen de kinderen

Het voordeel voor alle kinderen was de saamhorigheid. Het samen leren werken. Het ervaren dat je elkaar ook wat te bieden hebt en dat hulp vragen prima is.

In een instructieles met de juf zaten we allemaal aan een grote tafel met kleed erop en zat ieder op eenzelfde hoge kruk. Dan was je met je leeftijdgenoten samen. Geen rommelige bureautjes, maar ieder gelijk.

In de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” die ik heb ontwikkeld zitten een aantal van dit soort elementen ingebouwd. De lessen samen zijn zoals de instructieles, allen gelijk.

In de intervisiegroep ga je met elkaar aan de slag en in de supervisie krijg je individuele aandacht daar waar jij nog in kunt groeien.

FAVORIET ONDERDEEL

Tijdens de les is er een moment van beeldbespreking. Hier leert ieder altijd zeer veel van.
Samen naar foto’s kijken en terughoren hoe iets is gemaakt, waarom er gekozen is voor een bepaalde uitsnede of hoek, lens of instelling.

Tips en tops worden er gedeeld, waarbij je ook ziet hoe een ander iets doet. Het is een waardevol onderdeel waar je kriebels van krijgt zodra jij je beelden gaat delen…

BEELDBESPREKEN

Je kunt binnenkort online meedoen, al volg je de opleiding niet of niet meer.

De online workshop van afgelopen zaterdag werd goed ontvangen. De komende maanden zijn er drie momenten waarop jij ook mee kunt doen.

Je kunt dan je eigen foto’s inbrengen en deze worden dan voorzien van tips en tops. Spannend…

We zullen bijzondere aspecten bespreken, zo hadden we het zaterdag o.a. over groepsportretten bij afscheid. Iets wat je eerder zag bij post-mortem fotografie.
Een volgende keer bespreken we bijvoorbeeld foto’s gemaakt tijdens corona-uitvaarten.

Een ochtend gaat specifiek over de persoonlijke vormgeving en elementen die een familie inbrengt bij een afscheid. En de laatste ochtend bespreken we de aandacht voor kinderen in het geheel en de ‘toevalligheden’ die je in beeld kunt brengen.
De waarde voor iedere les is €49,-


DOE JE VOORDEEL


Je kunt meedoen voor €10,- per keer of direct intekenen voor alle drie de keren voor €25,-
Ga naar deze pagina voor het overzicht met informatie en om je keuze door te geven: https://www.afscheidsmomenten.nl/online-beeldbespreken-workshop/


In deze roerige tijden gaan uitvaarten door en is er genoeg te leren. Houd je actief bezig door mee toe doen aan deze online lessen.

Fijne dag.


Boukje Canaan


P.S. Uiteraard is het mogelijk dat deze aanbieding niet voor jou is, maar wie weet ken je iemand die dit heel interessant kan vinden. Stuur dit bericht dan gerust door.

Begraven in natuurlijke omgeving

Posted by on 21 sep 2020 in Begraafplaatsen, Ondernemer, expert, leider, Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor Begraven in natuurlijke omgeving

Begraven in natuurlijke omgeving

In zomerse kleding liepen we door het bos dat al bezaait lag met verse dennenappels en -naalden. Langs het veld met de uitgebloeide heide, die in augustus zijn paarse hoogtepunt kent. Her en der heuveltjes aarde passerend met verdroogde bloemen, takken en een boomschijf met de naam van de overledene erop. 

NU

Met flinke getale waren we (Netwerk Uitvaartvernieuwers) bij elkaar op het Landgoed de Utrecht waar we in twee groepen een rondleiding genoten door Joyce Sengers op ‘haar’ natuurbegraafplaats De Utrecht.

Ik kende dit gebied onder de rook van Tilburg te Noord-Brabant en vlakbij de Belgische grens als de omgeving van de Bokkenrijders. Vandaag kreeg ik gelukkig heel andere associaties op mijn netvlies gebrand.

Wat was het hier veelzijdig ingericht, rustgevend en natuurlijk, met grillige houtwallen, verrassende elementen als grote stenen om op te zitten en paadjes om over te wandelen.

Rondleiding op natuurbegraafplaats

Joyce vertelde vol enthousiasme over hoe het natuurgebied veranderingen heeft ondergaan om de flora en fauna te verbeteren. Ze gaf ons inzichten in de keuzes die gemaakt zijn bij het herinrichten van dit stuk landgoed. Wat ik zo kan terughalen:

 • Het aanplanten van berkenbomen tussen de naaldbomen is bijvoorbeeld om de verzuurde grond op te heffen;
 • De houtwallen zijn gemaakt van de gekapte bomen en hier kunnen dieren en insecten zich in nestelen;
 • De flinke stenen bij de theaters zorgen voor schuil- en opwarmplekken voor salamanders;
 • De heide die volstaat met grassen krijgt bezoek van een herder met schaapskudde om alles weer op natuurlijke wijze in balans te krijgen; 
 • De graven hebben een heuveltje en zijn zo hoog, omdat ze het extra zand wat overblijft na het begraven niet elders willen opslaan; 
 • De ecologische pluktuin die langs de rand van een weide bloeit en waarvan bloemen in vaasjes bij de ingang worden gezet voor gasten die een dierbare komen bezoeken. 

Kennis over de natuur

Joyce zit hier geheel op haar plek als directeur en beheerder van deze natuurbegraafplaats. Haar bruine ogen stralen en zijn vol dankbaarheid ook al vertelde ze haar verhaal vast al voor de duizendste keer. Er zijn nog zoveel meer zaken te vermelden dan wat ik hierboven opsomde.

Ga zeker zelf eens langs bij natuurbegraafplaats de Utrecht en krijg een persoonlijke rondleiding. Hoor over de vele mogelijkheden van begraven, uitgestrooid worden of zelfs met je huisdier begraven worden en de eeuwige grafrust.

Noord Brabant is rijk aan verscheidene natuurbegraafplaatsen. De branchegenoten van boven de rivieren klonken haast jaloers op al deze rijkdom aan natuurschoon.

Natuurlijk begraven

Als je in deze omgeving woont, dan vindt je veel rust, ruimte en natuurpracht. Heel wat anders dan de drukte van de randstad. Er zijn dus werkelijk mensen die hier begraven wensen worden al komen ze van heinde en verre.

Al is het maar zodat de familie een reden heeft deze kant op te komen bij een bezoek aan de overledene in de natuur.

Naast de rondleiding werden er netwerkgesprekken gevoerd en kon men gebruik maken van de vraagkaarten om elkaar op een andere manier te leren kennen.

Het was zeer aangenaam onder het genot van de zon of, voor wie het zelfs te warm was, onder het tentdoek met een drankje en klein hapje.

Een zeer geslaagde en verzorgde middag van ons NU – Netwerk Uitvaartvernieuwers.

We zoeken een geschikte binnenplek voor de volgende ontmoeting in november voor zo’n 40 personen. Dan verwachten we zeker geen 24 graden, zoals afgelopen zondag 20 september.

Mocht je iets weten, dan houden we ons aanbevolen. Reageer gerust hieronder dit bericht.

Fijne dag!
Boukje Canaan Afscheidsfotograaf

© Foto’s allen met mobiel gemaakt.

Natuurbegraafplaats de Hoevens in aanbouw>>

Marije vertelt over de uitvaart van haar moeder>>

Natuurlijke kist van Jaap voor op natuurbegraafplaats >>

Creatiever met deze gewoonte

Posted by on 10 sep 2020 in Ondernemer, expert, leider, Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor Creatiever met deze gewoonte

Creatiever met deze gewoonte

Watervallen, kabbelend water, koi karpers, bamboe, heuvels, bijzondere bomen en planten in precisie geplant, grint met lijntjes en paadjes, bruggetjes of stapstenen om over te wandelen.

Een Japanse tuin kent al deze ingrediënten, bedoelt om tijdens je wandeling tot rust te komen en bedoelt voor contemplatie.

Contemplatie is een andere term voor beschouwing. Men denkt hierbij vaak aan meditatie. Meditatie is zeer zeker mogelijk in een Japanse tuin, maar er wordt iets anders bedoelt.

Contemplatie is met aandacht aanwezig zijn en zich te laten doordringen van dat wat er is.

Contemplatie kan ik omschrijven als dat je ontvankelijk kunt zijn voor al om je heen en je zintuigen open te stellen voor wat je hoort, ziet, ruikt en hoe je je voelt.

Afgelopen weekend hebben mijn man en ik door een Japanse tuin gewandeld in Kaiserslautern. We hebben heerlijk op meerdere plekken gezeten, omdat er telkens uitnodigende bankjes stonden of grote stenen lagen. Ik geef toe de tuin werkt absoluut rustgevend en gaf inspiratie. Orde en natuur geeft rust.

A place to still the mind

Japanse tuin of niet…

Het is een geweldige gewoonte om iedere dag even tijd te nemen om dit soort rust te pakken. Om aandacht te hebben bij wat er is, zonder gestoord te worden.

Voor velen is het al een uitdaging om even geen scherm voor je neus te hebben.

Creëer de dagelijkse gewoonte om rust te pakken.

Gewoonte 11: Neem wat tijd vrij voor jezelf. Los van je mobiele telefoon.

Wees present. Heb aandacht voor het moment door eens even niets te doen en gewoon te aanschouwen dat wat er is.

Je hoeft in dit geval niet je gedachten proberen stil te leggen, zoals men dat bij meditatie probeert te doen. Laat ze er gewoon zijn, die horen er gewoon bij. Richt je aandacht op dat wat je ervaart om je heen.

De geluiden, de bewegingen van planten, dieren, de kleuren, de patronen, alles wat je ziet mag binnenkomen. Scan je omgeving, sluit het niet uit. Geef even de tijd om los te komen van het gedoe van de dag.

Zet je telefoon dus zeker op vliegtuig-stand. Laat je even niet storen door belletjes, je kinderen, je partner, je collega’s of je social media en mails.

Neem even pauze

In die pauze neem dan bewust tijd om gewoon present te zijn in het hier en nu.

Dagelijks een paar minuten.

Je kunt het uitbreiden tot eens per week een uur of per maand zeker een dag dat je alleen wilt zijn om je geheel ongestoord te laten zijn om tot jezelf te komen.

Het is zelfs mogelijk om in een jaar een week vrij van alles en iedereen te zijn. Het doet wat anders met je om geheel op jezelf aangewezen te zijn.

Creativiteit komt namelijk vanuit stilte en wordt aangewakkerd door beperkingen.

Dus wanneer je jezelf beperkt tot enkel jezelf dan zul je komen op creatieve ideeën, die je anders zeker niet zal gaan vinden.

Less is more

Minder drukte, minder afleiding, meer natuurlijke ingrediënten. Bij voorkeur ga je dus naar buiten en ga je een paar minuten in de natuur je rust pakken.

Je krijgt meer van jezelf, dat kan confronterend zijn maar eenmaal geaccepteerd zal dit ook bevrijdend werken.

Maak het je dagelijkse gewoonte om even stil te zijn. Gewoon te zijn.

Zie hoe het je meer geeft dan alleen even die rust.

Je hoeft even niks van jezelf. Je staat toe dat je er mag zijn in het moment.

Contempleer.

Fijne dag! 
Boukje Canaan

P.S. Wil je als eerste dit soort berichten ontvangen? Zorg dan dat je op mijn maillijst komt. Klik hier om je ervoor op te geven.

Meer waarde dan verwacht

Posted by on 11 aug 2020 in Opleiding "Bekwaam afscheidsfotograaf", Tips & informatie | 5 comments

Meer waarde dan verwacht

Tijdens de laatste lesdag heb ik een paar momenten gehad dat ik een ingeving kreeg van hoe mijn bedrijf er straks uit gaat zien, wat mijn story is en met wie ik wel en niet wil samenwerken. … Ik vind het ontzettend gaaf om te ervaren wat de lesinhoud en de dagen doen met het proces naar wat je uiteindelijk neerzet, waar je voor staat.

Iedere maand lees ik reflectieverslagen. Daarin staan belangrijke inzichten die men heeft opgedaan in afgelopen lesdag.

Ik las deze woorden van Nicole en werd daar als trainer zo ontzettend blij van!

Nicole Koetze volgt de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” die startte in januari 2020.

Half jaar

Ze was zelf reuze blij met de voortgang en ontwikkelingen. Wat ze volgens mij wel drie keer heeft gezegd is dat ze dit resultaat al na een half jaar bereikt heeft.

Dat is meer dan zij had verwacht.

Ze vertelt enthousiast over de opleiding om jou te laten weten hoe gaaf deze is (ze kreeg meer waarde dan verwacht) en deze video mag ik met je delen.

Info & workshop op 18 augustus ’20

Op dinsdagavond 18 augustus geef ik de workshop: “Succes ondanks Corona” en kun je meer horen over wat de opleiding inhoud.

Meer over de avond en om je op te geven klik hier >>

Wie weet zie ik je dan.

Fijne dag!

Boukje Canaan

Ware kunst

Posted by on 10 aug 2020 in Ondernemer, expert, leider, Persoonlijk afscheid, Rouw beleven, Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor Ware kunst

Ware kunst

Ik lag in mijn tuintje en sliep, toen kwam er een engel die riep: zul je niet eens ontwaken…

Zo begint een versje in mijn poëzie album. Daar moest ik aan denken, toen ik in het design museum in Den Bosch een 3D grafmonument, ofwel een virtuele balseming zag.

De video toonde een vrouw met lange haren te midden een kleurrijke en wilde bloementuin, bovenop een grafzerk. Onder de bloemenzee een vreemd ogend systeem met slangen, alsof het de bloemen van water zou kunnen voorzien. Daaronder een enorme hoge sokkel, zoals we ook wel kennen bij oude grafmonumenten.  

Kunstenaar Frederik Heyman maakte een digitaal monument. Hij interviewde eerst de persoon voor wie hij het ontwerp zou maken. Hij wilde de ultieme fantasie horen op de vraag: “Hoe wil je worden herinnerd?”

De kunstenaar werd geïnspireerd door het balsemritueel dat vooral in Puerto Rico voorkomt. Hierbij wonen de doden hun eigen begrafenis bij. Ze zijn dan de belangrijkste gast in een setting die een weergave is van het leven dat ze hebben geleid. 

Kunstenaar Heyman maakte een virtuele wake, de digitale equivalent van het sterfelijke lichaam, conform de specifieke wensen van de overledene. 

Zo gaf het bordje ernaast uitleg. 

Kunstenaars denken na over zaken en zetten het om in kunst
Ik bleef gebiologeerd naar het beeld kijken. Want is dit mogelijk een toekomstbeeld?

Ieders leven zou in 3D verpakt kunnen worden om je later te gedenken. 

Het is bij leven al vorm te geven.

Ik vond het een mooi beeld van deze dame; haar ultieme fantasie.

Ons brein houdt ons echter meer dan ooit voor de gek

Want we weten niet meer of dat wat we zien werkelijkheid is of niet. Legio filters en apps met trucs om je foto’s te manipuleren worden massaal gebruikt.

Wat we zien, daarvan geloven we in eerste instantie dat het waar is. Want wie kent het gezegde niet: zien is geloven.

Foto’s en film komen allereerst op ons over als waarheid. Ook wanneer we weten dat photoshop en trucage bestaat.

We laten ons voor de gek houden. Ons brein laat ons met gemak dingen geloven die geeneens bestaan.

De stemmetjes in ons hoofd zorgen er ook voor dat we meestal niet doen waarvan we eigenlijk weten dat het goed is om te doen.

Als mens moeten we onszelf dwingen keuzes te maken. We moeten onszelf wakker maken om dit bewust te doen. Dat is niet eenvoudig.

Het liefst gaan we de weg van de minste weerstand. Het pad dat gemakkelijk begaanbaar is.

We hebben vaak anderen of bepaalde gebeurtenissen nodig om ons wakker te maken. Omdat het pad wat zo eenvoudig leek opeens niet meer klopt, of dat we niet meer verder willen of kunnen.

Inspiratie kan helpen

De reden dat ik maar al te graag een museum bezoek. Dat ik zaken bespreek met anderen (zoals in mijn master-mind groep en met sparringpartners)) en zo blijf ik ook studeren.

Om verder te komen in het leven is kennis van belang.

Werkelijk nadenken, filosoferen, verifiëren, onderzoeken en leren van anderen (die al verder zijn dan ik).

Corona heeft ons pad doorkruist

Opeens moeten zaken anders. Als mens moeten we aanpassen, regels volgen die er eerst niet waren, kinderen begeleiden die niet naar school kunnen, andere keuzes maken, enzovoort.

De keuze om je toekomst anders in te kleuren kan voor sommigen ontstaan zijn.

Ik koos ervoor om meer van mijn kennis door te geven. Dat is waarom ik deze verhalen gestart ben. Ik wilde wat doen, wat betekenen of zelfs een gids zijn. Ik gaf zelfs al gratis een video-mini-training

18 augustus

Voor mij extra reden om een workshop te geven over “Succes ondanks Corona”. Dit doe ik tijdens de online informatie sessie over de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”.

De workshop is specifiek bedoelt voor fotografen die mogelijk denken dat afscheidsfotografie iets kan zijn voor hun toekomst. De workshop wordt online gegeven op dinsdagavond 18 augustus.

Ga naar deze pagina om te bekijken wat het inhoud: www.afscheidsfotograaf.nl/aanmelden-bijeenkomst

Geef je daar op.

Is het niet voor jou? Wie weet ken je een fotograaf waarvan je denkt dat die het wellicht kan gebruiken. Stuur dit bericht gerust door.

Verder hoop ik dat dit verhaal je weer heeft geïnspireerd om opnieuw naar dingen te kijken in jouw leven.

Je hoeft niet begraven en/of herdacht te worden op een manier die je al kent. Het kan allemaal heel anders ingekleed worden.

Wie weet wil jij wel zo’n balsemritueel in 3D? Het is te creëren tijdens je leven. Je hebt zelf de regie. Je ultieme fantasie. Het pad ligt open…

…om voor jou een versje te maken?

Fijne dag!
Boukje Canaan

Keuzes maken voor je toekomst is leuk!

Posted by on 6 aug 2020 in Ondernemer, expert, leider, Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor Keuzes maken voor je toekomst is leuk!

Keuzes maken voor je toekomst is leuk!

Onze zoon Layton ging vliegen! Hij moest in een soort overal gehesen, met in zijn oren dopjes, op zijn haar een blauw netje, voor zijn ogen een afsluitende bril en een strak zittende helm op zijn hoofd. 

Hij ging zweven op een wind die werd aangeblazen vanuit meerdere turbines. De lucht werd 150 km per uur omhoog geblazen en dit zorgde ervoor dat hij mid-air kon blijven zweven. Wat een sensatie!!

Voor wie dit nog niet ervaren heeft; ga naar een skydive centrum en maak deze rush in alle veiligheid ook mee. Zet het op je bucket list. Skydiven is geweldig om te doen, weet ik ook uit ervaring te vertellen. 

Het was de verjaardag van Layton. Hij is 17 jaar geworden. Voor hem is jarig zijn in de vakantie altijd apart. Als kind vond hij het best lastig. Want hij kon niet gewoon als zijn klasgenootjes trakteren op school, het was tenslotte vakantie. Het ontvangen van gasten op deze dag is dan ook anders, want soms waren we zelf op vakantie en als we thuis waren, dan zijn mogelijk familie en vrienden op vakantie. 

Het ergste was wel dat zijn vader een aantal keren er niet bij is geweest vanwege de missies die hij deed vanuit het Amerikaanse leger. Ook dit jaar was Jeff er weer niet. Wij wilden onze zoon een onvergetelijke ervaring meegeven op zijn verjaardag.

De ervaring van zelf vliegen is natuurlijk uitzonderlijk gaaf, want dat vergeet je je leven niet meer. 

Wanneer je gaat parachute springen is er de vrije val waarbij je door de lucht vliegt en dat is exact wat wordt nagebootst wanneer je gaat indoor skydiven. 

Uitvinders hebben het mogelijk gemaakt om te kunnen vliegen

Even een stukje geschiedenis:
Al in de 15e eeuw bedacht Leonardo Da Vinci ontwerpen om mee te kunnen vliegen. Hij maakte prachtige schetsen, maar kwam nooit zo ver om ergens mee te kunnen vliegen. Met de luchtballon ging men in 1783 voor het eerst de lucht in. Het zweefvliegtuig kwam pas in1891. De gebroeders Wright waren de eersten die in de lucht bleven met iets wat meer op een gemotoriseerd vliegtuig leek. 

Parashute springen doe je vanuit een vliegtuig op zo’n 3000 m hoogte. Om militairen training te kunnen geven, zonder vliegtuig en parachute werd er bedacht om te kunnen oefenen in een verticale windtunnel. In 1840 bouwde de NASA al de eerste verticale windtunnel om testen met aerodynamica te doen. Pas in 1964 is de eerste mens succesvol gebleken om te zweven/vliegen op de windkracht die omhoog geblazen werd. Vanaf 1980-90 werd het mogelijk om werkelijk veilig in zo’n tunnel te vliegen door verschillende mensen. In Roosendaal werd de eerste windtunnel in de Benelux geplaatst, in 2007 om precies te zijn. 

Terug naar Layton. Hij deed heel stoer dat het maar een ’suf’ cadeau was, hij had liever een nieuwe spel computer of scooter gekregen (beetje te duur vonden wij). Totdat hij de eerste vlucht had gemaakt. De expressie op zijn gezicht sprak boekdelen. Ja dit was een sensationele ervaring. 

Ik wist het zeker: hij zal dit zijn leven lang niet vergeten

En daar kom ik op de paradox: hij vindt het niet leuk om zijn verjaardag te moeten vieren op een niet zo’n gewone dag en toch maken we er daarom ieder jaar juist iets bijzonders van. 

Zo is het ook voor ieder mens: we willen niet uitblinken in iets omdat we niet willen opvallen, of te anders zijn dan de rest, maar we willen juist wel uniek zijn en gezien worden. 

Dat is precies wat je wilt met je bedrijf: opvallen om gezien te worden. Succes is dan vooral te behalen wanneer je een specialiteit hebt en deze laat uitblinken. 

Nu ben ik met afscheidsfotografie iets op het pad gekomen wat ik heb uitgebouwd tot een fenomeen dat langzamerhand meer bekendheid krijgt. Dat kon en kan ik niet alleen. Daarvoor was het doorgeven aan anderen noodzakelijk. 

Samen met andere afscheidsfotografen is het te dragen. Samen maak je iets sterk. In mijn eentje kan ik nauwelijks een arm omver drukken, met meerderen is het een peuleschil. 

Ten tijde van Corona zijn vele fotografen stil komen te liggen, want bruiloften, evenementen en fotoreportages werden massaal afgezegd. De enigen die bleven doorwerken waren de afscheidsfotografen. 
Uitvaarten nog unieker

Dood gaan stopt niet, het werden er zelfs ietsje meer. Maar bovenal werden de uitvaarten anders en bijzonder ingekleed vanwege de beperkingen. Ineens werden kilometer lange erehagen neergezet. Werden er schermen opgebouwd om de uitvaart buiten op een groot scherm mee te maken. Verzon iemand een drive-in uitvaart. En werden de kleine intieme settings met bijzondere rituelen geëerd.

Met dit soort bijzonderheden zag men van belang ervan dat dit gedocumenteerd werd. Het besef dat deze unieke momenten op beeld vastgelegd kunnen worden kwam extra naar boven. 

Afscheidsfotografie werd opeens meer gezien en erkend! De media bracht het meer in beeld dan ooit. Zie al die bijzonderheden… 

Versnelling

Ontwikkelingen gaan over het algemeen niet heel snel (vandaar de geschiedenisles over het vliegen). Soms komt er versnelling in vanwege omstandigheden. 
Je kunt nu nog mee in de stroomversnelling. Dit is het juiste moment.

Voor fotografen die nu de overstap wensen maken naar de niche afscheidsfotografie zal er in september een nieuwe groep starten aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”

Op 18 augustus geef ik ’s avonds online informatie hierover. Bovendien geef ik een workshop over succes behalen ondanks een crisis

Pak je kans, ga in vogelvlucht naar deze pagina om je op te geven: www.afscheidsfotograaf.nl/aanmelden-bijeenkomst

Dare to be different in what you do, we are all different anyhow

Fijne dag! 

Boukje Canaan 

P.S. Wil je dit soort verhalen als eerste ontvangen? Ik stuur ze naar mensen per mail. Verhalen met tips, informatie, kennis en soms een aanbieding. Mis niks, schrijf je in op de e-mails: www.afscheidsfotograaf.nl/aanmelden

Complimenten om van te smullen

Posted by on 5 aug 2020 in Boekaanbevelingen + recensies, Persoonlijk afscheid, Rouw beleven | Reacties uitgeschakeld voor Complimenten om van te smullen

Complimenten om van te smullen

Soms ben ik ontroerd wanneer ik ongevraagd woorden van dank mag ontvangen voor mijn werk.

Als afscheidsfotograaf wordt er een diashow geleverd, een mini album en uiteindelijk een persoonlijk album met een overzicht van het gebeuren; de afscheidsdag.

Het duurt even voordat het afscheidsalbum klaar was. Zeker wanneer ieder van de familie (twee zussen en een broer) ook iets van inspraak mogen geven. Uiteindelijk werd het album geschonken aan vader en weduwnaar Manus.

Een poosje later ontving ik zomaar zijn dankwoorden per mail.

Ongevraagde complimenten

Weliswaar heeft het even geduurd, voordat ik in het bezit kwam van het door jou gemaakte foto-boek over de afscheidsdienst van mijn echtgenote, Jeanne.

Echter als ergens het gezegde “Goed Werk vraagt tijd” van toepassing is, dan geldt dit zeker voor dit foto-boek. 

DIT IS GOED WERK

Ik wil je mijn complimenten doen toekomen voor de wijze waarop je er in geslaagd bent de sfeer en de emoties van dit afscheid “te verpakken” in werkelijk prachtige foto’s en voor het editen van deze foto’s.

Ik grijp zeer herhaaldelijk naar dit boek, en telkens word ik weer getroffen door hetgeen jij – terecht – van deze dienst hebt vastgelegd.

Het is voor mij een troost en steun bij het verwerken van dit verlies. 

Dat wil ik je graag – onder dankzegging – laten weten.

Met name het op een later tijdstip in alle rust terug kunnen kijken op de hectische periode van het afscheid, en daarbij kunnen constateren hoe je zelf en je gezin als eenheid deze droeve periode hebben doorgemaakt, geeft je de moed om door te gaan met leven.

Vriendelijke groet,

Manus van Veldhoven

*********************************************************************

Daar word je toch stil van…?

Met toestemming mag ik deze tekst nu ook met jou delen. Want: geef het door wat foto’s van een afscheid te weeg kunnen brengen.

Het is een kostbaar document. Het geeft troost en steun. En het geeft moed.

Moed om door te leven

Deel dit bericht zo mogelijk met mensen waarvan jij denkt dat het ze kan helpen met beslissen of er een bekwaam afscheidsfotograaf ingezet kan worden tegen de tijd dat het nodig is.

Ik weet dat je niet weet wanneer iemand gaat overlijden – dat is maar goed ook.

De kennis hoort al bekend te zijn. Op het moment van verlies moet er zoveel geregeld worden dat men er niet aan denkt om een professionele afscheidsfotograaf in te huren.

Men denkt al gauw dat mobiele foto’s wel zullen volstaan. Ze voegen heus wat toe, maar ze zijn mijlen ver weg van wat deze foto’s werkelijk kunnen bieden; een waar overzicht van de emotionele verbinding, de nabijheid, de liefde voor de overledene en elkaar.

Enkel hen die de ervaring kennen, geven deze belangrijke boodschap graag door aan anderen. Ik dank Manus voor het delen.

Deel het ook. Laat anderen weten hoe waardevol afscheidsfoto’s zijn.  

Fijne dag!

Boukje Canaan

P.S. Ik liet Manus deze tekst ter goedkeuring lezen voor het versturen. Toen kreeg ik weer zo’n mooie woorden met…

een prachtig aanbod!

Beste Boukje,
Mijnerzijds heb ik geen bezwaar tegen het doorgeven aan derden van de gevoelens en de steun die bij mijn kinderen en bij mij ontstaan zijn, en die telkens opnieuw bij hen en mij opkomen, bij het ter hand nemen van het prachtige album waarin jij hebt vastgelegd het afscheid, dat mijn kinderen en ik helaas totaal onverwacht hebben moeten nemen van hun moeder, mijn echtgenote.
Ik hoop voor hen en voor jou, dat zij eventueel op analoge wijze als wij troost zullen kunnen vinden in een dergelijk document.

Mochten zij meer wensen te vernemen over mijn ervaringen en beleving, dan kunnen zij altijd – bij voorkeur via de mail – met mij contact opnemen.

Groet,
Manu
s

Dus mocht je behoefte hebben om in contact te treden met Manus, dan mag ik zijn e-mail adres met je delen. 

WAUW

Ik ga even vol zijn hiervan

De aanhouder wint

Posted by on 4 aug 2020 in Ondernemer, expert, leider, Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor De aanhouder wint

De aanhouder wint

Gisteren was de laatste dag dat ik mijn voucher kon in laten gaan om bij de online supermarkt Crisp eten te bestellen.

Een poos geleden vertelde mijn zus dat ze bestelde bij Crisp en er helemaal enthousiast over was. Geen Hello Fresh, geen AH, maar Crisp.

Verse spullen (onder meer groenten, fruit, zuivel, brood, vlees en vis) van bedrijven die goed spul hebben en verkopen via Crisp. Omdat we het leuker vinden om te weten wat we eten, waar het vandaan komt en wie er achter het product zit.

Is dat echt zo?

Ja blijkbaar werkt online verkopen heel goed, wanneer je laat zien wat je levert, waar het vandaan komt en bereid bent om wat te geven. Geven?

Ja geven. Ze geven je bij de eerste bestelling een aankoopbedrag cadeau en ze leveren de spullen gratis.

Deze formule werkt. Waar ik tegenaan hikte was het idee dat ik weer vast zou zitten aan een abonnement. Maar hey, dit is een supermarkt, toch even iets anders.

Ik was een hele poos Hello Fresh gebruiker, totdat ik genoeg van hetzelfde had gegeten. Ik ken een groot aantal recepten nu uit mijn hoofd en maak ze met gemak na. De prijzen werden hoger en de kwaliteit liet wat te wensen over. Toch bleef ik het abonnement gebruiken, want gemak. Toen ik mijn klaagzang tegen mijn zus hield gaf ze me dus de tip om een ander bedrijf te gebruiken.

Gisteren ben ik dan toch op het nippertje gaan bestellen bij Crisp om mijn voucher te verzilveren (stom als je die misloopt…). Ik bleef ook maar leuke e-mails met de herinnering om te bestellen ontvangen. Wat zo knap is, dat ze me niet irriteerden, zoals vele andere bedrijven met hun mails voor elkaar krijgen, dat ik me uitschrijf.

Je kunt de mails flink negeren, wegdonderen of toch bekijken… Die keuzes zijn er ongeveer.

Online eten bestellen heeft voor mij vele voordelen; 

 • geen reistijd, parkeren, inpakken
 • geen mensen in de winkel die me aanspreken “Hey, hoe is het met jou?”– waar ik niet altijd tijd voor heb
 • geen extra producten belanden in mijn karretje die ik niet nodig heb
 • niet zoeken in de winkel, die ze telkens veranderen, om mensen op andere spullen te attenderen
 • voorbedachte recepten met alle inhoud precies op maat per persoon staan in de Crisp app, dus weinig weg te gooien/bewaren
 • thuisbezorgd op het moment dat ik kies
 • in een keer kiezen wat we gaan eten voor meerdere dagen; geen stress met wat eten we vandaag als het eenmaal in huis is
 • je bestelling aanpassen tot een avond ervoor, dus alles wat je vergeten was, nog even toevoegen.

Volgens mij ga ik dus blij zijn met deze keus om bij Crisp te bestellen. Oh en wil jij het ook proberen?

Via deze code https://crisp.nl/code/boukje kun jij  €15 korting ontvangen op je eerste bestelling. Volgens mij zit je verder nergens aan vast. Probeer maar uit, zou ik zeggen. Op de website krijg je €10,- dus via mijn link ontvang je nog iets meer! Leuk toch?

Nou dit heet ongevraagde mond-op-mond reclame

Maar waarom laat ik je dit nu weten?

Voor mij als ondernemer haal ik er wat uit, heb ik weer geleerd.

Dus welke tip kan ik je hieruit geven? Meer dan 1. 

 1. Om ook jouw klant te bereiken, is het soms nodig dat je ze vaker dan 1x benaderd. Mensen hebben herinneringen nodig, want het komt niet altijd uit dat ze iets van je zien langskomen. Je hebt dus doorzettingsvermogen nodig om herhaaldelijk in het oog te springen. De aanhouder wint. Stuur meerdere mails naar je klant die contact met je opnam.
 2. Geef!! Geef je klant iets van waarde! Het hoeft geen korting te zijn op iets. Geven is ook gemak, tips, ideetjes, hulp bij oplossingen, enz. Zorg dat ze van je gaan houden. Het maakt dat  ze op een dag vast met je samen willen werken. 
 3. Maak het je klant gemakkelijk. Zorg dat het gemakkelijk voor ze is om iets te bestellen bij je. Zet je links erbij in de berichten die je stuurt. Zorg dat ze contact met je op kunnen nemen of direct daar naar toe kunnen waar je ze wilt hebben (voor de aankoop).

Ieder proces moet herhaald en begeleid worden. Vertel je klant daarbij precies wat ze moeten doen en wat ze kunnen verwachten.

Hoe vaak heb je al blogs van mij gelezen en hoe vaak heb je onderaan gereageerd?  Herken je jezelf als iemand die al heeft gereageerd, of herken je jezelf als iemand die dat telkens gewoon laat zitten?

Niet dat ik het erg vindt. Want ik weet gewoon hoe het werkt!

Als je wel hebt gereageerd, weet je ook dat je een persoonlijke reactie van mij krijgt. 

Test het eens (nog) uit zou ik zeggen. Reageer hieronder gerust met welke tips voor jou een verschil hebben gemaakt. Of wat je zo leuk vindt aan mijn blogs. Heb je er wat aan?  Ik ben zeer benieuwd.

Fijne dag!!

Boukje Canaan

P.S. Wil je op een andere manier laten weten dat je mijn verhaaltjes waardevol vindt? Volg me op Instagram of Facebook of link met me op LinkedIn

Dan kun je ook zien dat er een presentatie aankomt op 15 augustus voor wie meer wil weten over Afscheid Vroeger en Nu op Landgoed Sandenburg. Ik heb het in mijn ‘verhaal’ gezet…

Waarom verhalen zo belangrijk zijn

Posted by on 22 jul 2020 in Ondernemer, expert, leider, Tips & informatie | Reacties uitgeschakeld voor Waarom verhalen zo belangrijk zijn

Waarom verhalen zo belangrijk zijn

Layton was al op weg om onder de waterval te komen, voordat hij instructies had gekregen over hoe hij over de gladde stenen kon gaan.

Het water viel wel zo’n zestig meter naar beneden en met zekerheid zou dit pijnlijk zijn op je lijf wanneer je eronder staat.

Onze zoon moest dit testen. Hij wilde, als een ware jongen betaamd, met zekerheid vaststellen dat het zo was en was de eerste om dit te ondervinden.

We stonden daar eerst nog ons zicht te aanschouwen en voelden de mist op onze huid. De wind blies minuscule waterdruppeltjes vanaf de flink stromende waterval onze kant op. Deze voelde heerlijk verkoelend aan in de Spaanse zon. Het was zo’n 34 graden, volgens de app. Temperatuur is altijd gemeten in de schaduw…, toch?

We waren met Mike van GO Valentia op tour met ons gezin en het vriendje van onze oudste dochter. Mike wist ons te betoveren met prachtige plekken in de natuur.

De waterval had een prachtige naam: Veil of the Bride. Genaamd naar een legende waarvan een standbeeld in het stadje aan ons werd getoond vanuit de bus. Het verhaal erachter kun je hier vinden.

© Mike van GoValencia.tours

Naast de indrukwekkende waterval, zijn we naar een plek gegaan om vanaf een klif in het water te springen. Mike had al snel door dat we een familie waren die van actie houdt. Want we waren allen al heerlijk nat geworden.

De jongeren werden meegesleurd door de krachtige stroomversnellingen in de rivier bij de waterval en kozen ervoor om hun knieën en voeten flink te stoten.

De volgende locatie leek wel te komen uit de film Blue Lagoon, met zijn prachtig heldere blauwe water. We zwommen in water uit een bron, gevuld met mineralen. Een zeer gezond bad. Met om ons heen overweldigend mooie rotspartijen.

Mike was niet alleen onze geweldig enthousiaste gids, hij was ook nog eens fotograaf. Hij maakte de ene na de andere foto en zelfs korte filmpjes.

Iedere sprong vanaf de klif werd vastgelegd, zowel vanuit het water als vanaf boven. De herinnering vastgelegd op prachtig beeldmateriaal voor ons.

Hierna was het bijkomen met een lunch. We zouden nog meer gaan zien! Dit was al ongelooflijk bijzonder en leuk geweest voor ons. Dat er nog meer aankwam maakt deze tour meer dan bijzonder. Je zou hiervoor naar Valencia op vakantie gaan.

Menige inwoner van deze stad weet nog geeneens dat deze locaties in de natuur bestaan! Zonder Mike hadden we dit zeker niet allemaal kunnen vinden.

We hebben zelf ook prachtige (inclusief regenboog) en grappige (optische trucage) foto’s gemaakt. De drone die de oudste had meegenomen mocht eindelijk ingezet worden om adembenemende plaatjes te maken.
Dit verhaal klinkt waarschijnlijk zo aantrekkelijk dat je denkt; wauw dat zou ik ook wel mee willen maken.

Zo krachtig zijn verhalen.

Het zorgt ervoor dat je een beleving meekrijgt; je krijgt een beeld en idee bij wat iemand je vertelt.

Dat is precies de reden dat ik mijn cursisten aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” altijd vertel dat de krachtige marketing tool bloggen is.

In een blog kun je een verhaal kwijt. Jouw verhaal dat iets kan overbrengen aan de lezer. Want de lezer moet geïnspireerd raken, ofwel vertrouwd raken met jou.

Voordat ze een aankoop bij je doen, moet er een ‘gevoel’ zijn dat ze goed zitten.

Alleen een website is niet voldoende voor een bedrijf. Er moet ook verkeer komen om op je website te komen. Door bijvoorbeeld te bloggen kun je dat al een stukje helpen.

Er is nog veel meer nodig en ook mogelijk dan dat uiteraard, net als dat je niet klaar bent met enkel een website bouwen. Ondernemen is continu bouwen. Bouwe aan dat wat je in de wereld wilt zetten.

Maar iedere stap is er één. En je kunt niet meer dan het nemen van één stap tegelijk.

Welke stap zet jij vandaag? De stap kan zelfs zijn dat je een vraag stelt over hoe je iets moet doen. Dus neem die mogelijkheid ook mee. Vragen brengt je verder.

Wil je iets aan mij vragen, of wil je me iets vertellen? Doe het gewoon. Ik vind dat super gaaf wanneer iemand naar me uitreikt. Ik reageer altijd terug.

Ik heb al vele leuke reacties ontvangen op mijn vorige mails. Interactie is leuk en inspirerend. Lees als eerste mijn berichten door je hier aan te melden.

Ontvang ik binnenkort bericht van jou?

Fijne dag! 
Boukje Canaan

P.S. We zijn alweer terug in Nederland. Komende tijd heb ik weer genoeg afspraken en telefoontjes gepland staan. Wil je daar ook tussen, laat het me weten. Dan zoek ik een gaatje voor je.