Over Boukje

IMG_8319-2

 

 

lees over Boukje

In 2009 stierf mijn moeder…

Dat er zoiets bestond als uitvaart- of afscheidsfotografie, wist ik geheel niet. Dat ik de uitvaart van mijn moeder gefotografeerd wilde hebben was een feit, enkel ging ik dit niet zelf doen. Een andere fotograaf heeft toen foto’s genomen, echter ik miste persoonlijke foto’s van ons. De fotograaf kon achteraf  aangeven dat hij dat te intiem vond. Dit heeft mij zeer getroffen!

Wat bleek: een afscheid fotograferen dat kan en wil niet iedereen. Het is een specialisatie die ik mij eigen heb gemaakt. Ik kan nu zeggen:

Ik geef steun aan mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare.  Door een betekenisvolle reportage te maken van een afscheid is het terug kunnen zien van wat er gebeurde belangrijk. Foto’s zorgen ervoor dat de herinnering bewaard blijft van een moeilijke periode uit een mensenleven.

Mijn visie: Een emotioneel gezondere wereld creëren door ook verlies bespreekbaar te maken.

Als alle facetten van het leven mogen bestaan, dan hoort de dood daar ook bij.

Stukje geschiedenis

Ik begon na mijn opleiding (HKU en BALL STATE University) tot programmamaker als cameravrouw bij het nieuws (AT5). Dit leerde mij snel te reageren op elke situatie met verschillende lichtomstandigheden. In 1996 ben ik getrouwd met Jeff, een Amerikaan, en woonde een aantal jaren in de VS. Daar werkte ik als fotograaf voor verschillende bedrijven en free-lance voor de krant Creative Loafing. Terug in Nederland kregen we samen vijf kinderen, waarbij we voor drie kinderen zorgen, de tweeling is tijdens mijn zwangerschap dood geboren.  Ook hier mis ik foto’s van!

Tijdens de jongste jaren van onze kinderen heb ik mij met verschillende creatieve dingen bezig gehouden, zelfs met dans en choreografie voor verschillende musicals. De fotografie bleef altijd aanwezig. Want sjonge wat een archief is er inmiddels! Als fotograaf vestigde ik me op een gegeven moment, omdat er te veel opdrachten kwamen en de kinderen waren al wat groter. De specialisatie tot afscheidsfotograaf is vanaf 2012 gestart. In 2014 startte ik met lesgeven aan andere fotografen om bekwaam te worden in afscheidsfotografie en in 2016 startte ik een coöperatie: Afscheidsmomenten.nl

Specialisatie vergt moed

Het is een kunst om een reportage te maken waarin je ongemerkt aanwezig bent om die intieme beelden, waarbij de personen in hun waarde worden gelaten, te maken. Door deze uitdaging aan te gaan, ben ik op dit talent gekomen, nadat ik het anders wilde dan bij mijn moeders uitvaart. Ik bezit het lef en de gevoelige kant, naast de technische en communicatieve vaardigheden,  die allen nodig zijn om prachtige sfeerbeelden te maken om een treffende reportage van een persoonlijk afscheid te maken.

Een bijzonder afscheid verdient een fotograaf die verdriet begrijpt. Neem contact op als je zelf voor een afscheid staat. Ik help je graag verder.

Wil je meer lezen over hoe ik afscheidsfotograaf werd, na de uitvaart van mijn moeder? Lees hier verder

Een ander verlies in ons leven was de tweeling Vin en Enzo bij mijn zwangerschap van 19 weken. Lees hier verder

Hoe dankbaar ik ben voor mijn man en kinderen in mijn leven! Lees meer over mijn privéleven...