Mijn Rouwfotografie slaat extra weg in: 

Mijn eigen verlies van kindjes heeft ervoor  gezorgd dat ik heel wat kon betekenen voor anderen.

Doordat ik zelf een zwangerschap niet heb kunnen voldragen en een flink verlies heb moeten verwerken samen met mijn man, is het voor mij heel mooi om een ander gezin te mogen ‘geven’ wat ik destijds niet heb gehad.

Waar heb ik het over? Het verlies van onze twee vlinderkindjes Vin en Enzo en het gemis van tastbaar bewijs.


Vin en Enzo werden dood geboren bij mijn 19 weken zwangerschap in 2001. Dat er twee kindjes in de buik zaten was zelfs nog een verrassing! De echo had ik bij 10 weken al gehad en er is toen gewoon één foetus gezien. De zwangerschap vond ik erg vervelend en zelfs pijnlijk. Ik had al veel ‘harde buiken’ en dat is in de eerste helft van je zwangerschap niet normaal. Ik wist inmiddels al hoe het voelde die harde buiken, want ik was al eerder zwanger geweest. We waren al ouders van een prachtige dochter…

Volgens de verloskundige was er niets bijzonders aan de hand en probeerde me gerust te stellen dat iedere zwangerschap anders verloopt. Maar wat had ik een pijn! Ik liep met 18 weken al alsof ik moest gaan bevallen; met moeite kon ik opstaan vanuit de bank. Ik hield mijn handen vaak onderaan mijn buik ter ondersteuning, enz.

Toen ik op een dag bloed verloor, was ik helemaal niet verbaasd. Ik werd zelfs bevestigd in mijn gevoel: Zie je nou wel, dat er iets mis was? 

Eenmaal in het ziekenhuis werd duidelijk dat het kindje al voor de uitgang lag en dat het hartje zeer traag klopte. Het vruchtwater was al verdwenen. Dat was ik dus op het toilet verloren! Echter er was een andere ‘donkere’ plek te zien op de echo. Na even zoeken met het echo apparaat (wat overigens behoorlijk zeer deed) bleek dat er bovenaan in de buik nog een kindje zich ‘verstopt’ had. Deze had een eigen vruchtzak en het hartje klopte goed. Voorlopig werd er verder niets gedaan. Wachten tot het ene kindje vanzelf geboren zal worden was het advies. En tja, meestal bij tweelingen komt dan de tweede ook…

Diezelfde dag, zonder pijn en moeite kwam de eerste, Vin, ter wereld. Een perfect lichaampje, met alles erop en eraan. Wel zo KLEIN! Ik heb er met veel bewondering naar gekeken, terwijl mijn moeder bij me was. Mijn man was net even een hapje eten, die heeft de geboorte gemist… Pas later is Enzo geboren, nadat ook dat vruchtwater-zakje gebroken was (toen was mijn man er wel bij!).

Er is door een verpleegkundige van elk vlinderkind één polaroid foto genomen.

Die foto’s kreeg ik later toegestopt.  Zelf heb ik daar nooit over nagedacht, om foto’s te nemen. Daar was ik natuurlijk ook helemaal niet mee bezig. Het is echter het enige bewijs dat ze beiden hebben bestaan! De twee polaroids waren altijd al lelijke gekleurde plaatjes. Het laat zien hoe ze open en bloot, in absoluut onflatteuze houding, op een groene operatiedoek liggen. Hoe lelijk de foto is misschien, ik zal ze voor altijd bewaren. Toen ik onze kinderen (inmiddels 3 in totaal) vertelde over deze kindjes, vond ik het erg moeilijk om ze die foto’s te laten zien. Het maakt het tot iets akeligs en afstandelijks. Terwijl het toch echt bij ons hoort.Vin en Enzo

 

 

Toen ik laatst werd gevraagd om foto’s te maken van een kindje dat was geboren met 23 weken, heb ik volmondig JA gezegd.

Zoiets doe ik met bezieling en de tranen die komen dan later wel. Want ook dat verdriet is zo voelbaar. Ik heb begrip voor hun situatie en wilde ze maar al te graag een prachtig en tastbaar bewijs geven van het bestaan van hun kindje. Zij zijn mij zeer dankbaar en laten met trots de foto’s van hun vlinderkind aan iedereen zien die er voor open staat. Een tastbaar bewijs dat de moeite waard is om te koesteren.

Volgens een man die mijn verhaal hoorde gaf ik deze mensen véél meer dan een herinnering. Ik gaf ze ook acceptatie. Dat vond ik wel zo’n mooi compliment! Ik vind het bijzonder wat ik heb mogen betekenen voor deze mensen. Een aantal foto’s mocht ik delen en zijn hier te bezichtigen.

Wat doet dit verhaal met jou? Geef hieronder jouw reactie. Ik waardeer dat enorm!