Zonder oordeel

Zonder oordeel naar mensen kijken. Daar ga je over leren als je de oefening ook daadwerkelijk gaat doen, die hieronder beschreven staat.

Zonder oordeel zijn is een lastig iets, want eigenlijk beoordelen we alles wat we zien, horen en ervaren continu.
Zonder dat we iemand kennen vormen we al een eerste mening over de persoon, puur door wat we in de eerste ontmoeting al denken. We kijken naar kleding, gedrag, haardracht, accessoires, schoeisel, postuur, en noem maar op. We koppelen er gelijk een gedachte aanvast. Die gedachte heeft een oordeel in zich. Een oordeel kan ons belemmeren. Het kan een verkeerde inschatting geven, die later geheel niet waar of kloppend blijkt te zijn.

Het is te oefenen om zonder oordeel te zijn.

Het zal je werk als afscheidsfotograaf ten goede komen. Door open en vrij mensen te benaderen, zonder oordeel, kun je alle puurheid in emotie ook binnen laten komen, om zij die juist kwetsbaar zijn, op een juiste manier te fotograferen.

Doe deze oefening, elke dag voor de komende week:

  • Ga op een rustige plek zitten of liggen en creëer een moment waarbij je niet gestoord hoeft te worden. Observeer je gedachten, emoties, gevoelens, en lichamelijke gewaarwordingen van een afstandje. Je bent ze niet, je hebt ze slechts – er is enkel dit moment.
  • Neem waar wat je ten opzichte van jezelf ervaart, voelt en denkt. Heet alles welkom wat er is. Het mag er zijn, er is ruimte voor. Als je wilt kun je voor jezelf, hardop, benoemen wat je waarneemt. Spreek ook uit wat je voelt wanneer je in een bepaalde emotie zit, zoals bijvoorbeeld woede, verdriet of vreugde.
  • Besef dat alles vergankelijk is; dat wat je als prettig en dat wat je als minder prettig ervaart.

Je kunt deze oefening ook toepassen op een bepaalde situatie of op hoe je tegenover een ander staat. Neem dan de situatie waar je in zit als onderwerp. Of de situatie met die ander, waarbij je je op een bepaalde manier voelt.

Leer kijken om in de situatie zonder oordeel te zijn. Observeer, neem waar en besef dat alles voorbijgaat.

Na een poos zal je besef groeien dat dingen gewoon zijn zoals ze zijn. Dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe iets voelt, eruitziet of welke gedachtes je erbij hebt. Dat je zelfs wel eens verrast kunt zijn door hoe zonder oordeel, er ruimte kan komen voor nieuwe gedachten en openheid voor een situatie.

Deze oefening leert je om open en zonder moeite bij onbekende mensen te zijn. Doordat je afstand neemt van je emoties, je gevoelens en je lichamelijke gewaarwordingen, kun je vrij en zonder oordeel zijn.

Succes met oefenen!

Op een emotioneel gezondere wereld.

Boukje