5 tips wereldlichtjesdag

Posted | 22 comments

5 tips wereldlichtjesdag

5 Tips bij het fotograferen op Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag wordt op vele plekken in de wereld, maar ook in ons Nederland, gevierd. Wereldlichtjesdag is op iedere tweede zondag van december. Het is een openbaar evenement. Dit evenement is mooi om fotografisch vast te leggen. Hierbij geef ik graag tips hoe dit te doen.

Neem van te voren contact op met de organisatie van dit evenement in jouw regio, voor plaatsen waar het gehouden wordt, klik hier>.

Ik raad aan om dit evenement op een mooie en goede manier vast te leggen, omdat o.a. de organisatoren dan iets hebben om op terug te kijken. De organisatie kan daarmee volgend jaar ook weer mee naar buiten komen in de media, maar ook om de aanwezigen iets te kunnen geven wat waardevol kan zijn in hun herinnering. Herinneringen zijn tenslotte iets wat ervoor zorgt dat we blijven vasthouden aan wat belangrijk is in ons leven. Voordat je gaat fotograferen, zorg wel dat er toestemming gegeven is.

Boukje Canaaan-wereldlichtjesdg (6 van 35)

Wereldlichtjesdag wordt gehouden om het verlies van een kind te herdenken. Overal ter wereld worden om 7 uur in de avond lichtjes aan gestoken om te laten weten dat het kind niet vergeten wordt. Het maakt niet uit hoe oud het kind is geworden of wanneer het gebeurd is. Wanneer je als ouder de behoefte hebt om je kind te gedenken, is dit evenement een prettige om te voelen dat je niet alleen bent met je verdriet.

Hier volgen 5 tips om op een gepaste wijze wereldlichtjesdag in beeld te brengen.

 TIP 1 Laat je aankondigen

Spreek af met degene die de organisatie doet en die je toestemming verleent heeft, om jou aan te kondigen op de avond zelf.
Het kenbaar maken aan de mensen dat er een fotograaf aanwezig is, is stap 1. Dan hoeven ze zich ook niet af te vragen wat je komt doen.

Mensen hebben recht op PORTRETRECHT.
Mochten mensen het niet fijn vinden om op de foto te staan die later in de krant komt, op social media of waar ook gebruikt wordt, dan kunnen ze dit aan jou doorgeven.

Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4160

TIP 2 Bied ruimte aan aanwezigen

Wees alert op lichaamstaal. Mensen die hun gezicht afwenden of hun lijf draaien wensen niet herkenbaar in beeld te komen. Neem die foto dan niet. Hoofden die weggedraaid  zorgen er al voor dat ze niet echt herkenbaar in beeld komen. Vaak is de foto dan ook niet interessant om te nemen. Ruggen, achterkanten van hoofden… >> niet interessant.

Geef mensen de kans om zich wel/niet af te wenden. Door ‘ergens’ in hun gezichtsveld te staan en door je camera niet geheel voor je gezicht te houden (verstop je niet altijd achter de camera en lens), is er oog-contact mogelijk. Mensen kunnen dit voelen. Dit gaat om energie. Energie is overal, alles is energie. Dus jouw uitstraling ook!

Ik heb wel eens de opmerking gehad dat ik ‘ontwapenend’ werk. Door eerst (oog-)contact te maken, stel ik ze op gemak. Of liever: ik vraag via lichaamstaal of het okay is dat ik hun foto neem. Deze ‘handeling’ zorgt ervoor dat ze voelen dat ik rekening met ze houdt. Dit wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat ze gemakkelijker toestaan om gefotografeerd te worden.

Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4109

TIP 3 Bepaal je instellingen vooraf

Gebruik een hoge ISO setting en een open diafragma (een laag getal). Laat de sluitertijd niet gauw onder de 1/60 komen. Je kunt hier dan beweging detecteren, dus houdt je camera zo stil mogelijk vast. Niet krampachtig, maar de ellebogen in je zij gedrukt en uitademen tijdens het doordrukken van de opnameknop/sluiter. Alhoewel soms een beweging helemaal niet verkeerd is. Een sfeerbeeld dat niet geheel scherp lijkt vanwege beweging is niet per se afgekeurd! Gebruik geen flitser.

 Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4177

TIP 4 Stoor zo min mogelijk

Loop naar een andere positie wanneer ook anderen lopen; sprekers, muzikanten, enz.
Dan stoor je het minst met je geloop, maar zorgt wel dat je op een nieuwe plek komt. Zo kun je andere standpunten innemen. Alles uit dezelfde hoek gefotografeerd is eentonig.

 Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4154

TIP 5 Maak een beeldverhaal

Fotografeer niet enkel de spreker(s), zangers, maar OOK de luisteraars, toeschouwers. Zorg voor close-ups EN totaaltjes. Niet enkel de hand die een kaarsje aansteekt, maar ook de mens die dit doet. bijvoorbeeld met een gezicht van concentratie.
Zoek doorkijkjes, al is het door over een schouder van iemand mee te kijken. Durf te zijn op plekken waar anderen niet zijn. Zoek de hoogte op, indien mogelijk. Bekijk het eens van een afstandje. Hurk naast iemand, enz.

Een beeldverhaal vertelt de gebeurtenissen in stappen en geeft aan iemand die er niet bij was een compleet beeld en sfeerverslag van het evenement. Houd dat in je achterhoofd: wanneer nadien jouw beelden getoond worden aan iemand die er niet bij was en die krijgt een goed, mooi en interessant beeld van de avond, dan heb je het goed gedaan!

Dit waren vijf tips voor je, maar ik heb nog 5 belangrijke tips om het fotograferen van Wereldlichtjesdag tot een goed einde te brengen.

Je kunt die andere 5 tips ook ontvangen. Reageer hieronder op de volgende vraag: welke foto’s spreken jou aan die hier getoond worden en waarom? Wil je dat delen in het reactieveld hieronder? Als dank voor het achterlaten van je reactie ontvang je ook de volgende 5 tips per email.

Doe het gelijk!

22 Comments

 1. Voor met alle lichtjes in hartvorm vind ik erg mooi. Een beeld dat voor zichzelf spreekt dat het over een geliefde gaat.

  • Hoi Sophie, de lichtjes van wereldlichtjesdag in hartvorm, idd erg mooi!

 2. De foto’s stralen goed de intieme sfeer uit. Het samen herdenken. De tips zijn waardevol om er wat mee te doen. Dankjewel .

  • Dank Rob, je volgende 5 tips verstuur ik via email.

 3. Voor mij is het meisje met het roze jasje mooi. Het geeft inspanning en geborgenheid weer schijnbaar ongestoord wordt een boodschap weggeschreven.

  • Heel dichtbij kwam ik daar, maar het stoorde haar niet. Een bericht voor haar broertje schreef ze

   Succes!

 4. De foto van het meisje dat iets schrijft spreekt mij het meeste aan, zo aandoenlijk en lief

  • De meeste stemmen gelden… hoe goed om te merken dat dit vast een favoriete foto wordt.

 5. Alle foto’s stralen een bepaalde sfeer uit, iedere foto vertelt een ander verhaal en dat komt goed naar voren in bovenstaande foto’s. Een echte favoriet heb ik eigenlijk niet. Ik hoop het zondag ook zo mooi vast te kunnen leggen!

  • Hoi Yvonne,
   Wat geweldig dat je Wereldlichtjesdag ook gaat vastleggen. Ik ben benieuwd naar je foto’s uiteraard.

 6. Ik was helaas niet voor Wereldlichtjesdag op de hoogte. Heb geen favoriet, de sfeer komt goed over. Het jongetje dat geconcentreerd staat te wachten tot het kaarsje is aangestoken vind ik veelzeggend. Het meisje is ook prachtig maar dat zou ook bij een andere gelegenheid kunnen zijn. De serie zo bij elkaar maakt het verhaal.

  • Hoi Ellen,
   Dank voor je toelichting. Ik stuur je de vijf tips toe!
   Mvg, Boukje

 7. Een late reactie maar ik geef hem toch omdat ik hoop ook
  de andere tips nog te kunnen ontvangen: de foto van het
  jongetje wat alleen maar oog heeft voor de kaars die
  wordt aangestoken is mijn favoriet!

  • Hoi Gitty,
   Het is zeker niet te laat, ieder jaar is er weer een wereldlichtjesdag. Ga alvast kijken of je ergens terecht kunt om te fotograferen. De website van wereldlichtjesdag kun je daarvoor bezoeken. De 5 overige tips stuur ik je toe. Groet, Boukje

 8. Ik ga voor het meisje dat iets opschrijft, voor de persoonlijke touch van deze foto.
  Graag ontvang ik je 5 volgende tips, Boukje!

  • Hoi Arianne,

   De tips komen naar je toe. Succes!

 9. Voor mij spreekt de foto van het jongetje het meest aan. Hij is ver in gedachte verzonken en heeft geen oog voor zijn omgeving, maar alleen voor het kaarsje.

 10. De foto van het hart geeft de liefde aan die er altijd zal zijn! De laatste foto geeft voor mij de saamhorigheid aan, je bent niet alleen in je verdriet.

 11. Hoi Boukje, ik vind zelf de foto met de lichtjes en die in hartjesvorm het mooist, maar de foto met die jongen op schoot van zijn vader waarin hij zo aandachtig kijkt met die blushwangetjes vind ik ook veelzeggend.

 12. De overzichtsfoto met kinderen en ouders geeft een mooi beeld hoe intens kinderen dit beleven.
  Zij tonen in alle puurheid hun gevoel.

 13. De foto met de kaarsjes en foto van het meisje dat met iets heel belangrijks bezig is

 14. Het meisje in het roze jasje springt er voor mij duidelijk bovenuit. Dit vind ik de meest intieme foto.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *