Ik lag in mijn tuintje en sliep, toen kwam er een engel die riep: zul je niet eens ontwaken…

Zo begint een versje in mijn poëzie album. Daar moest ik aan denken, toen ik in het design museum in Den Bosch een 3D grafmonument, ofwel een virtuele balseming zag.

De video toonde een vrouw met lange haren te midden een kleurrijke en wilde bloementuin, bovenop een grafzerk. Onder de bloemenzee een vreemd ogend systeem met slangen, alsof het de bloemen van water zou kunnen voorzien. Daaronder een enorme hoge sokkel, zoals we ook wel kennen bij oude grafmonumenten.  

Kunstenaar Frederik Heyman maakte een digitaal monument. Hij interviewde eerst de persoon voor wie hij het ontwerp zou maken. Hij wilde de ultieme fantasie horen op de vraag: “Hoe wil je worden herinnerd?”

De kunstenaar werd geïnspireerd door het balsemritueel dat vooral in Puerto Rico voorkomt. Hierbij wonen de doden hun eigen begrafenis bij. Ze zijn dan de belangrijkste gast in een setting die een weergave is van het leven dat ze hebben geleid. 

Kunstenaar Heyman maakte een virtuele wake, de digitale equivalent van het sterfelijke lichaam, conform de specifieke wensen van de overledene. 

Zo gaf het bordje ernaast uitleg. 

Kunstenaars denken na over zaken en zetten het om in kunst
Ik bleef gebiologeerd naar het beeld kijken. Want is dit mogelijk een toekomstbeeld?

Ieders leven zou in 3D verpakt kunnen worden om je later te gedenken. 

Het is bij leven al vorm te geven.

Ik vond het een mooi beeld van deze dame; haar ultieme fantasie.

Ons brein houdt ons echter meer dan ooit voor de gek

Want we weten niet meer of dat wat we zien werkelijkheid is of niet. Legio filters en apps met trucs om je foto’s te manipuleren worden massaal gebruikt.

Wat we zien, daarvan geloven we in eerste instantie dat het waar is. Want wie kent het gezegde niet: zien is geloven.

Foto’s en film komen allereerst op ons over als waarheid. Ook wanneer we weten dat photoshop en trucage bestaat.

We laten ons voor de gek houden. Ons brein laat ons met gemak dingen geloven die geeneens bestaan.

De stemmetjes in ons hoofd zorgen er ook voor dat we meestal niet doen waarvan we eigenlijk weten dat het goed is om te doen.

Als mens moeten we onszelf dwingen keuzes te maken. We moeten onszelf wakker maken om dit bewust te doen. Dat is niet eenvoudig.

Het liefst gaan we de weg van de minste weerstand. Het pad dat gemakkelijk begaanbaar is.

We hebben vaak anderen of bepaalde gebeurtenissen nodig om ons wakker te maken. Omdat het pad wat zo eenvoudig leek opeens niet meer klopt, of dat we niet meer verder willen of kunnen.

Inspiratie kan helpen

De reden dat ik maar al te graag een museum bezoek. Dat ik zaken bespreek met anderen (zoals in mijn master-mind groep en met sparringpartners)) en zo blijf ik ook studeren.

Om verder te komen in het leven is kennis van belang.

Werkelijk nadenken, filosoferen, verifiëren, onderzoeken en leren van anderen (die al verder zijn dan ik).

Corona heeft ons pad doorkruist

Opeens moeten zaken anders. Als mens moeten we aanpassen, regels volgen die er eerst niet waren, kinderen begeleiden die niet naar school kunnen, andere keuzes maken, enzovoort.

De keuze om je toekomst anders in te kleuren kan voor sommigen ontstaan zijn.

Ik koos ervoor om meer van mijn kennis door te geven. Dat is waarom ik deze verhalen gestart ben. Ik wilde wat doen, wat betekenen of zelfs een gids zijn. Ik gaf zelfs al gratis een video-mini-training

18 augustus

Voor mij extra reden om een workshop te geven over “Succes ondanks Corona”. Dit doe ik tijdens de online informatie sessie over de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”.

De workshop is specifiek bedoelt voor fotografen die mogelijk denken dat afscheidsfotografie iets kan zijn voor hun toekomst. De workshop wordt online gegeven op dinsdagavond 18 augustus.

Ga naar deze pagina om te bekijken wat het inhoud: www.afscheidsfotograaf.nl/aanmelden-bijeenkomst

Geef je daar op.

Is het niet voor jou? Wie weet ken je een fotograaf waarvan je denkt dat die het wellicht kan gebruiken. Stuur dit bericht gerust door.

Verder hoop ik dat dit verhaal je weer heeft geïnspireerd om opnieuw naar dingen te kijken in jouw leven.

Je hoeft niet begraven en/of herdacht te worden op een manier die je al kent. Het kan allemaal heel anders ingekleed worden.

Wie weet wil jij wel zo’n balsemritueel in 3D? Het is te creëren tijdens je leven. Je hebt zelf de regie. Je ultieme fantasie. Het pad ligt open…

…om voor jou een versje te maken?

Fijne dag!
Boukje Canaan