Boukje Canaan in artikel in BU – Brancheblad Uitvaartzorg

Vanwege dat het blad BU – Brancheblad Uitvaartzorg aandacht wilde besteden aan de tentoonstelling “Post Mortem” in museum Tot Zover waar o.a. foto’s van mijn hand in opgenomen is, werd ik benaderd voor een interview. In het artikel in BU is een vaste rubriek: Hart voor de Zaak.

Graag plaats ik hier de voorpagina, de inhoudspagina en uiteraard het artikel om te bekijken. Onderaan kan je de tekst ‘gewoon’ lezen.

bu voorblad

bu intro

Boukje Canaan is een uitvaartfotograaf met een roeping. Zij startte dit jaar een opleiding voor fotografen om zich te specialiseren in het fotograferen van uitvaarten. De volgende stap is een keurmerk.

Lees onder de scan de tekst gemakkelijk(er)

bu intro 2

Wanneer is Afscheidsmomenten opgericht?

“In 2009 startte ik Boukje Canaan Fotografie. Kort daarvoor stierf mijn moeder. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk foto’s van het afscheid zijn voor het rouwproces en om momenten te herbeleven die in een roes voorbij gaan. Er is steeds meer vraag naar professionele fotografen rondom een afscheid. Fotografen die meer kunnen dan goede ‘plaatjes’ schieten: weten hoe om te gaan met mensen in rouw, weten hoe ze onopvallend te werk gaan. Er blijkt behoefte aan erkende afscheidsfotografen die je blindelings kunt vertrouwen. Daarom heb ik een platform voor uitvaartfotografen opgericht: Afscheidsmomenten.nl. Daaraan verbonden een vakopleiding voor afscheidsfotografie, een specialisatie voor zelfstandige fotografen. Met onder andere ook aandacht voor het opzetten van een bedrijf.”

Wat is er bereikt?

“Afgelopen januari ben ik gestart met een pilotgroep van veertien deelnemers. Ze zijn nu met de laatste opdrachten bezig. Veel studenten hebben al meerdere uitvaarten mogen fotograferen, levensportretten gemaakt een aantal heeft geëxposeerd. Met trots verwachten we een groot aantal van hen te certificeren aan het eind van dit jaar.”

Hoe pakt u de marketing aan?

“Ik schrijf blogs, nieuwsbrieven en ben ik actief op verschillende social media: in Linkedin-groepen, mijn Facebook-pagina, Pinterest-borden en Twitter. Vorig jaar won ik de FOTY-Award (een prijs voor Freelancer of the Year, red.), deels gebaseerd op beoordelingen van mijn klanten.”

Welke ontwikkeling maakt het bedrijf momenteel door?

“Het balletje rolt; we zijn hard op weg om een sneeuwbal te worden. Ik wil Afscheidsmomenten.nl uitbreiden met andere disciplines, om te beginnen met videofilm. We fotograferen niet enkel overleden mensen. Ook terminaal zieken of mensen die een groot verlies meemaken, kunnen we helpen met reportages om het leven liefdevol vast te houden. 
Ik werk aan een keurmerk voor afscheidsfotografen, en stel daarvoor momenteel een toetsingscommissie samen. We streven naar erkenning van ons vak, zodat het gewoon wordt om een gecertificeerde afscheidsfotograaf in te huren, die ook vanuit de verzekering betaald kan worden.”

Welke gevaren bedreigen de branche?

“Dat mensen denken het zelf te kunnen doen. Men kan niet van te voren bedenken met welke emoties ze overspoeld kunnen raken, of tegen welke technische problemen ze oplopen in donkere ruimtes waar men niet moet flitsen. Wij zijn speciaal hierop getraind.”

Verliefd, verloofd, getrouwd? Hoe combineert u bedrijf en gezin?

“Door op dagelijkse momenten er samen en voor elkaar te zijn. Mijn man, drie kinderen (11,12 en16) en ik hebben allen hun eigen bezigheden en talenten. We leren van elkaar dat iedereen even belangrijk is in datgene wat hij of zij doet. Ieder is een zelfstandig wezen, maar we delen op vaste momenten van alles met elkaar. De liefde is te voelen, want we weten dat dat telt!”<

Bedrijfsgegevens:

Medewerkers                       1, met aantal freelance medewerkers
Uitvaarten per jaar              ca. 1 per week
Vestigingen                           Landelijk netwerk van freelance fotografen
Aangesloten bij                    Netwerk Uitvaartvernieuwers
Kosten opleiding                 vanaf €1995,- [afhankelijk van instapniveau]
Duur opleiding                    10 maanden
Aantal trainingsdagen       Minimaal 8
Start opleiding                     Januari 2016


Enorm blij ben ik met het artikel in BU!

Ondertussen kan ik melden dat de toetsingscommissie is gevormd. Tijdens het interview was ik inderdaad hier mee bezig. Als eerste gaan zij aan de slag om op 11 december te luisteren naar de presentaties van de huidige studenten over hun werk als afscheidsfotograaf.

Op 21 februari is de diploma uitreiking in museum Tot Zover.

Op 10 April maken we het keurmerk landelijk bekend.

Wil je meer weten over de opleiding “Word een bekwaam Afscheidsfotograaf”? Klik dan HIER>>

De 10 beste redenen om Afscheidsfotograaf te worden

De 8 moeilijke zaken voor een Afscheidsfotograaf