Creatiever met deze gewoonte

Creatiever met deze gewoonte

Watervallen, kabbelend water, koi karpers, bamboe, heuvels, bijzondere bomen en planten in precisie geplant, grint met lijntjes en paadjes, bruggetjes of stapstenen om over te wandelen.

Een Japanse tuin kent al deze ingrediënten, bedoelt om tijdens je wandeling tot rust te komen en bedoelt voor contemplatie.

Contemplatie is een andere term voor beschouwing. Men denkt hierbij vaak aan meditatie. Meditatie is zeer zeker mogelijk in een Japanse tuin, maar er wordt iets anders bedoelt.

Contemplatie is met aandacht aanwezig zijn en zich te laten doordringen van dat wat er is.

Contemplatie kan ik omschrijven als dat je ontvankelijk kunt zijn voor al om je heen en je zintuigen open te stellen voor wat je hoort, ziet, ruikt en hoe je je voelt.

Afgelopen weekend hebben mijn man en ik door een Japanse tuin gewandeld in Kaiserslautern. We hebben heerlijk op meerdere plekken gezeten, omdat er telkens uitnodigende bankjes stonden of grote stenen lagen. Ik geef toe de tuin werkt absoluut rustgevend en gaf inspiratie. Orde en natuur geeft rust.

A place to still the mind

Japanse tuin of niet…

Het is een geweldige gewoonte om iedere dag even tijd te nemen om dit soort rust te pakken. Om aandacht te hebben bij wat er is, zonder gestoord te worden.

Voor velen is het al een uitdaging om even geen scherm voor je neus te hebben.

Creëer de dagelijkse gewoonte om rust te pakken.

Gewoonte 11: Neem wat tijd vrij voor jezelf. Los van je mobiele telefoon.

Wees present. Heb aandacht voor het moment door eens even niets te doen en gewoon te aanschouwen dat wat er is.

Je hoeft in dit geval niet je gedachten proberen stil te leggen, zoals men dat bij meditatie probeert te doen. Laat ze er gewoon zijn, die horen er gewoon bij. Richt je aandacht op dat wat je ervaart om je heen.

De geluiden, de bewegingen van planten, dieren, de kleuren, de patronen, alles wat je ziet mag binnenkomen. Scan je omgeving, sluit het niet uit. Geef even de tijd om los te komen van het gedoe van de dag.

Zet je telefoon dus zeker op vliegtuig-stand. Laat je even niet storen door belletjes, je kinderen, je partner, je collega’s of je social media en mails.

Neem even pauze

In die pauze neem dan bewust tijd om gewoon present te zijn in het hier en nu.

Dagelijks een paar minuten.

Je kunt het uitbreiden tot eens per week een uur of per maand zeker een dag dat je alleen wilt zijn om je geheel ongestoord te laten zijn om tot jezelf te komen.

Het is zelfs mogelijk om in een jaar een week vrij van alles en iedereen te zijn. Het doet wat anders met je om geheel op jezelf aangewezen te zijn.

Creativiteit komt namelijk vanuit stilte en wordt aangewakkerd door beperkingen.

Dus wanneer je jezelf beperkt tot enkel jezelf dan zul je komen op creatieve ideeën, die je anders zeker niet zal gaan vinden.

Less is more

Minder drukte, minder afleiding, meer natuurlijke ingrediënten. Bij voorkeur ga je dus naar buiten en ga je een paar minuten in de natuur je rust pakken.

Je krijgt meer van jezelf, dat kan confronterend zijn maar eenmaal geaccepteerd zal dit ook bevrijdend werken.

Maak het je dagelijkse gewoonte om even stil te zijn. Gewoon te zijn.

Zie hoe het je meer geeft dan alleen even die rust.

Je hoeft even niks van jezelf. Je staat toe dat je er mag zijn in het moment.

Contempleer.

Fijne dag! 
Boukje Canaan

P.S. Wil je als eerste dit soort berichten ontvangen? Zorg dan dat je op mijn maillijst komt. Klik hier om je ervoor op te geven.