Zaterdag fotografeerde ik dames met kanker die een verwendag kregen bij Yellow Roses Foundation. Ik kreeg één voor één dames in mijn fototentje. Nadat 24 dames heerlijk uitgebreid hadden geluncht en gekozen hadden uit: massage (gezicht, handen of voeten); yoga; nagels lakken; schoonheidsbehandeling, kapper bezoek en mooi waren opgemaakt, mocht ik ze op de foto zetten.

Alle vrijwilligers van Yellow Roses Foudation verwendag. Foto: Anja de Regter

Stuk voor stuk zagen ze er stralend uit. En bijna ieder moest een traantje laten op de vraag: heb je heerlijk genoten vandaag?

Het gelukzalig gevoel kon niet op. Ze waren dankbaar voor alle vrijwilligers die er zo voor hadden gezorgd dat ze een toptijd kregen. Ook ieder die van tevoren zegt dat ze zichzelf niet graag terugzien op de foto moesten toegeven dat het nu wel erg mooi was. Tevreden liepen ze dan de tent weer uit.

Om 14.40 uur werd ik gebeld door radio Apeldoorn en moest ik het fotograferen even op pauze zetten. Na het lied “Walking on sunshine” stelden ze me vragen over mijn boek. Het was een gesprekje dat eindigde met: het vast gaat ‘rollen’ dat er steeds meer bekendheid komt over afscheidsfotografie.

Die zekerheid is er bij mij. Over een poos is afscheidsfotografie normaal. Mensen hebben er kennis van genomen en weten dat ze een keuze hierin kunnen maken.

Zekerheid

Ik neem even een zijstapje naar onze Nederlandse ster. Duncan Laurence die gewonnen heeft bij het Eurovision Song Festival. Hij was er ver van tevoren zeker van dat hij ging winnen.

Ik bekeek op tv de opkomst aandachtig. Alle deelnemende kandidaten kwamen vlot oplopen. Een aantal zwaaiden vrolijk, anderen maakten een danspas, ze liepen stevig door. Duncan deed dat anders. Hij liep op, stond even stil en hield zijn armen gespreid. Alsof hij de heerser was van het podium, de zaal, het hele gebeuren.

Hij speelde al alsof hij gewonnen had. Toen wist ik het ook zeker.

Idioot? Blijkbaar niet. Dit is een zekerheid hebben die ‘mindf*cker’ Victor Mids (van het gelijknamige programma Mindf*ck) geheel begrijpt. Het sturen van gedachten/energie is mogelijk, dat bewijst hij aldoor. Wat voor een ander als ongelooflijk overkomt, is voor hem duidelijk voor dat het gebeurt. Door vooraf gedachten te creëren in ons brein, kunnen we het later in werkelijkheid laten zijn.

Niets ontstaat zomaar. Alles is twee maal gecreëerd; een keer in gedachten en daarna in werkelijkheid. Je moet eerst iets bedenken voordat het kan ontstaan.

Wanneer je dat eenmaal weet, dan kun je hier mee gaan werken. Je gedachten sturen. Verzin die dingen die je voor jezelf wenst. Affirmeer, visualiseer. Herhaal dat proces. Je kunt je brein namelijk laten geloven dat het waar is. Lang vóór dat het bestaat.

Een maand lang maakte ik promotie voor de crowdfunding voor mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?! Ik vroeg mensen berichten te delen en mee te denken. Ik wilde graag media aandacht. Ik vroeg mensen of ze iemand in hun netwerk kenden die in de journalistiek werkt. En dat resulteerde in een radio interview afgelopen zaterdag 18 mei. (dank aan Esther Oldenziel)

De gedachte(n) had ik dus al langer. Door hulp te vragen aan anderen kan iets sneller gebeuren. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen. En daarbij kan een gedachte niet voldoende doen wanneer je er geen werk van maakt. Ja, je moet er wel iets voor doen.

Duncan heeft ook een team om zich heen gehad. Hij is zo’n 2,5 jaar bezig geweest aan het nummer Arcade. Bovendien had hij top coach Ilse de Lange.

Anderen vragen je te helpen, daar is moed voor nodig. Want hulp vragen doen we niet graag. En toch heb je dat nodig, je kunt niet alles alleen.

Andersom is hulp bieden gemakkelijker. Het is vaak fijn om een ander te kunnen helpen.

Durf te dromen

Met die wetenschap wil ik je uitdagen om zelf ook vaker je dromen beter in te gaan zetten. Laat ze naar buiten komen. Geef ze grond om te gaan groeien. Vraag daarbij hulp van anderen om met je mee te denken. Ze willen je vraag beantwoorden en waar mogelijk helpen.

Sommige wensen zijn compleet niet mogelijk (op dit moment), maar hebben potentie.

Durf te dromen, durf te vragen en durf je successen te dragen.

Luister naar het interview van 18 mei tijdens de Zaterdagmiddagmix van Radio Apeldoorn.

Vraag aan jou:

Laat je me weten als je iemand kent die journalist is? Op tv durf ik te komen met mijn boek.

Succes met dromen waarmaken! In het reactieveld kun je jouw droom ook benoemen. Wie weet leest iemand dit die je kan helpen hierbij!

Op een emotioneel gezondere wereld.

Boukje Canaan

P.S. Er is nog plek op 1 juni voor de boekpresentatie. Kom je ook? Het boek bestellen kan op dezelfde pagina. KLIK HIER