In Delft kom ik haar overal tegen.

Ze kijkt me intens aan met een blik van over haar schouder en heeft haar glimmende lippen iets uit elkaar staan.

Het schilderij “Het meisje met de parel” van Johannes Vermeer, vanwege de geboorte plaats van deze schilder, struikel ik haast over dit meisje waar ik ook kom.

Maar hoe schokkend en verrassend te weten nu dat er helemaal geen parel op dit schilderij staat!

In 2014 merkte Vincent Icke, astrofysicus, op dat de oorbel waarvan iedereen dacht dat het een parel is, dit mogelijk helemaal niet is. Vanwege de reflectie van het licht en de witte kraag op de oorbel moet het een ander materiaal zijn. Eerder bewerkt glas of tin, want een parel reflecteert niet zodanig het licht. Daarbij zijn het formaat (te groot) en de vorm (peer), die geheel niet kloppen bij een parel die in die tijd (16e eeuw) zeldzaam was.

 

Wauw, ik kijk nooit meer hetzelfde naar dit schilderij.

 

Trouwens de naam van het schilderij is pas tegen de 20e eeuw bedacht, daarvoor was het meisje met exotisch gewaad of meisje met oriëntaalse tulband. Toen Vincent Icke met zijn theorie over de parel kwam heeft men echter niet besloten om de naam van het schilderij weer aan te passen.

Het schilderij heeft flink gereisd in tentoonstellingen in o..a Japan en Amerika, dus een naam veranderen nadat 22 miljoen mensen er naar gekeken hebben is vast niet handig.

 

Het schilderij wordt ook wel vergeleken met de Mona Lisa.

 

Het schilderij is geen portret maar een tronie. Dat wil zeggen dat er geen specifiek persoon model voor heeft gestaan, maar werd vooral geschilderd om een gezichtsuitdrukking neer te zetten. Een waar kenmerk van de Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw; ze tonen met hun schilderkunst het knap neerzetten van menselijke en waarheidsgetrouwe beelden.

Ik geniet ervan om dingen te leren. Ik geniet er ook van om anderen wat te mogen vertellen.

Interesse in iets hebben of krijgen, wordt vergroot met kennis. En kennis geeft meer zelfvertrouwen en soms een machtig gevoel.

Eindejaarsactie

Zo heb ik een eindejaarsactie bedacht voor de fotograaf die zich graag nog wat zekerder voelt bij een uitvaart.

Leer door af te kijken. En dat kan vanuit je luie stoel.

Bekijk een video waarbij ik aan het werk ben als afscheidsfotograaf bij een ware uitvaart. Zie waar en hoe ik me beweeg, plus zie de resultaten (foto’s) die ik daar maakte. Bovendien vertel ik je daarbij waar ik op let, welke keuzes ik maakte, waarom ik iets doe en hoe erop gereageerd wordt.

Dit is een unieke kans, want ik heb niet eerder deze video groots gedeeld. Daarbij is deze actie enkel geldig voor 1 januari met deze lage prijs.

Ga naar deze pagina en bestel de video om achter mijn manier van werken te komen door het met je eigen ogen te zien.

Fijne dag!

Boukje Canaan