Geven voelt goed

Posted on 4 nov 2013 in Afscheidsfotografie, Goede doelen | 8 comments

Het voelt goed om een stukje vrijwilligers werk te kunnen doen, door vrij te mogen ‘geven’.

Nederlanders doneren flink, is bekend. Er zijn veel goede doelen. Ook ik geef geld aan verschillende goede doelen, maar nu doe ik iets meer: Ik maak me graag hard voor een stichting die ouders helpt met te vroeg geboren kindjes, door ze een tastbare herinnering te geven. Hoe heet die stichting dan?

logo-website-header

Er zijn zo’n 50 vrijwillige fotografen door heel Nederland bij aangesloten en dat aantal is groeiende. De kraamtijd van ouders met te vroeg geboren babies is niet direct als op een roze wolk. Alles is onzeker in het ziekenhuis en anders dan wanneer je jouw kindje op de momenten die je zelf kiest in je handen kunt houden.

Voor deze ouders is er de mogelijkheid om een fotoreportage aan te vragen bij de stichting en op de site van Earlybirds fotografie.

De kinderen die mijn man en ik opvoeden, waren gelukkig geen couveuse kindjes. Maar in 2001 verloren wij zelf twee vlinderkindjes; Vin en Enzo. Toen bestond dit allemaal nog niet… Ik dacht er zelfs nog geeneens aan om foto’s te nemen.

Deze ervaring geeft mij wel de kracht om nu andere ouders iets bijzonders te mogen bieden. Al eerder dit jaar heb ik ouders van een vlinderkindje enorm blij gemaakt. Zoals moeder Ellen, haar verhaal is te bekijken in een video (2e video, hier op de website). Zij vertelt wat mijn fotografie haar o.a. heeft gebracht. Toen was ik nog geeneens lid van de stichting Earlybirds Fotografie.

Omdat ik goed ben in het emotioneel omgaan met ouders in een situatie die ik ken, heb ik pas een fotoreportage van een vlinderkindje via de stichting Earlybirds fotografie mogen maken.

fleur in kleur

Wanneer een kindje veel te vroeg ter wereld komt, is dat enorm pijnlijk, verdrietig en ondoenlijk. Maar het zorgde bij het ouderpaar waar ik kwam vooral eerst voor veel trots, vreugde en liefde omdat ze ouders waren geworden. Want voor hun was een wonder geschied. Op mijn komst werd geanticipeerd. Ik zou mooie foto’s kunnen maken van hun kindje, dat niet lang bij hun kon blijven op deze wereld. Hopelijk bieden de foto’s dan echter een uitkomst in het samen praten over het gebeurde en het delen van dat verdriet. Zodat ze troost en steun mogen ontvangen in die akelige periode erna. Door je kwetsbaarheid te durven tonen, zal men juist meer steun mogen ontvangen, is een les die ik uit ervaring geleerd heb.

Lees mijn ervaringsverhaal met wat foto’s op de website van Earlybirds fotografie op hun speciale blog over vlinderkindje Evy en Fleur

Het is fijn als er steeds meer mensen kennis krijgen van de stichting Earlybirds fotografie en het is helemaal super wanneer ze donaties mogen ontvangen. Vandaar nog een link, voor mensen die deze stichting en de fotografen een warm hart toedragen. Steun Earlybirds

Graag ontvang ik reacties op mijn blog. Iedereen die iets kwijt wil na het lezen van dit blog; vul je reactie gewoon in. Het wordt zeer gewaardeerd.

8 Comments

 1. Hoi Boukje,

  Wat een prachtig verhaal en enorm mooie foto’s! Tranen in mijn ogen!
  Ik vind deze manier van geven heel erg mooi en niet in geld uit te drukken.
  Super dat je dit doet!

 2. Hi Boukje,

  Wat een mooi en ontroerend stukje. Ik ben onder de indruk van deze kanjers van ouders.
  nooit geweten dat afscheidsfotografie zo indrukwekkend kon zijn. Chapeau!

 3. Hoi Boukje,

  Wauw. Prachtig verhaal en hele mooie foto’s. En bijzonder dat jij ze hebt mogen delen. Heel ontroerend. Wat een gift.

 4. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop je deze gebeurtenis hebt vastgelegd! Voor de ouders een heel bijzonder moment en de foto’s hebben dit mooi weergegeven. Afscheidsfotografie is nieuw voor mij, maar met deze foto’s ben ik overtuigd van de waarde!

 5. In één woord prachtig, Boukje! Je verhaal en foto’s hebben me enorm geraakt en daarom laat ik de tranen maar even stromen. Wat kan jij ontzettend veel voor ouders van vlinderkindjes betekenen en wat mooi dat je dit wil en kan doen. Niets dan complimenten en ga hier vooral mee door!!

 6. Na alles gelezen te hebben en de foto’s gezien te hebben past slechts respect en stilzwijgen.

  • Tjé Boukje wat is dat super zeg wat jij kunt betekenen voor deze ouders. Ik ben er heel erg van onder de indruk en word er echt heel emotioneel van. Complimenten voor jou en alle ouders van vlinderkindjes. Lieve groet, Karin

 7. Hoi Boukje,

  We hebben het album vandaag gekregen. Het ziet er werkelijk waar fantastisch mooi uit, veel mooier dan we ons vantevoren hadden voorgesteld!
  De fotokeuze en pagina-indeling zijn erg goed uitgevallen! Ook de kleur van de kaft past precies bij de foto die je er voor uitgekozen had. We hebben hier een mooie, blijvende herinnering mee aan onze Fleur.

  Graag willen we je van harte bedanken voor alles wat je de afgelopen, moeilijke periode voor ons gedaan hebt. De mooie foto’s zullen ons zeker helpen om alles een goed plekje te geven.

  Groetjes,

  Stefan, vader van vlinderkindje Fleur