“Mevrouw, mevrouw!”

Een jongetje riep het al hard fietsend door de straat. 

‘Mevrouw, mevrouw; uw haar is blauw!’

Hij riep het heel hard, alsof hij haar wilde waarschuwen. 

Ik had net Gerda Havertong uitgezwaaid, die bij mijn peettante in Amsterdam op bezoek was. Het was in 1991, toen ik een poosje als student bij mijn peettante in huis woonde. 

Gerda Havertong zit net als mijn tante in de theaterwereld. Je kunt haar naam zelfs (her)kennen: ze was een van de vaste spelers in Sesamstraat. De aardige Surinaamse dame. 

Bijzonder

Blauw haar was in 1991 een grote uitzondering! Het stond Gerda prachtig, maar blijkbaar was het voor dat jongetje wel erg vreemd. Zelfs in een stad als Amsterdam.

Ik moest enorm lachen om dat jongetje die Gerda zo wilde waarschuwen en dat zijn zin zo mooi rijmde. Hij moet gedacht hebben: je wil toch niet met blauw haar over straat? Dat is een waarschuwing waard. 

Regelmatig denk ik daaraan terug, als ik mensen met een aparte kleur haar zie lopen.  In mijn hoofd hoor ik dan weer dat jongetje roepen… “…uw haar is blauw!”

Inmiddels is gekleurd haar een redelijk bekend fenomeen. Er zal niet zomaar meer iemand achter je aan roepen om je te waarschuwen. 

Het duurt soms een poos voordat zaken, die ongewoon zijn, redelijk ‘normaal’ gevonden worden. 

Je moet het maar durven om je te specialiseren als afscheidsfotograaf. Ik werd in 2010 mogelijk gezien als Gerda met haar blauwe haar, toen ik aan de wereld verkondigde dat ik uitvaarten ging fotograferen. 

Waarschuwing

Net als de titel van mijn boek hoorde ik terug: “Dat fotografeer je toch niet?!” 

Gelukkig heb ik me anders opgesteld en gelukkig zijn er inmiddels heel wat fotografen die zich net als ik durven uitten. Die weten dat juist wij moeten laten weten dat het kan en dat het een belangrijk vak is. 

Blauw haar heeft een esthetische waarde, je mag er mee opvallen en je geeft aan dat je anders durft zijn. Afscheidsfoto’s doen veel meer dan zelfs ik kon verwachten.

Gedurfd

Durf jij je blauwe haar, pardon je camera, ook in te zetten om afscheidsmomenten vast te leggen?

Wil je weten waar je dan op let, of wil je het vaker kunnen doen dan je nu al doet? Mogelijk wil je er meer winst uithalen, dan je nu doet?

Ik help je daar graag bij.

Er is de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf die de beginnende afscheidsfotograaf compleet neerzet in één jaar.  

Plus er is een traject waar ik 3 maanden lang met je meekijk om je niche optimaal neer te zetten en ervoor te zorgen dat je omzet maakt. 

Voor beide trajecten spreek ik je graag telefonisch, zodat we samen kunnen inschatten of ik je ook echt verder kan helpen. 

Wil je weten welke voordelen afscheidsfoto’s hebben? Check dan dit blog>>>>

Voor meer informatie rond de opleiding volg deze link>>.

Een gesprek met mij inplannen? Doe dat hier>>>

 

Fijne dag!

 

Boukje Canaan