Eigenlijk had ik geen flauw idee wie Hellen Keller precies was, behalve een beroemd figuur. Vast een lefgozer, een spelbreker, een durfal.

Dat waren mijn invullingen… Het woord stuntpiloot had ik zelfs aan haar gekoppeld.

Onlangs las ik voor het eerst met aandacht over haar en haar geschiedenis.  Ik was er daarna behoorlijk stil van.

Hellen Keller was de eerste Amerikaanse vrouw die een diploma aan de universiteit behaalde (BA) terwijl ze doof en blind was. Ze werd zelfs een beroemde spreker, schrijfster en politieke strijder voor onder andere het stemrecht van de vrouw.

In haar tweede levensjaar (geboren 1880) werd ze ziek waardoor ze doof en blind werd. Als kind was ze zowel geliefd als gehaat, want ze was of extreem vrolijk -en uitte haar enthousiasme met luidde kreten-, of ze kon driftig en recalcitrant zijn wanneer ze niet begreep wat anderen van haar wilden of wanneer anderen haar niet begrepen.

Hoe frustrerend moet het zijn wanneer je niet vrij kunt horen en zien om te kunnen communiceren.

Hoe ontzettend vermoeiend moet haar weg geweest zijn om uiteindelijk zover te komen.

Mogelijkheden zien

Hoe ongelooflijk krachtig is het dat ze haar stem leerde gebruiken en zelfs ging spreken om zich politiek te uiten.

Zonder goede begeleiding was ze daar nooit in geslaagd. Zonder het geduld van haar beste leermeester en vriendin voor het leven, Anne Sullivan, was ze nooit zo ver gekomen. Anne Sullivan leerde haar ‘zien’ door voelen en daar woorden aan verbinden met handtekens.

Ook de vriendschap met haar bewonderaar Mark Twain zorgde voor mogelijkheden die haar verder brachten. Hij betaalde voor haar studie, geloofde in haar intelligentie en was iemand die haar handicap niet zag als een beperking.

Hoe inspirerend om te leren over deze vrouw.

Ze was misschien wel een stuntpiloot, maar dan in een andere zin van het woord.

Ze heeft enorm moeten stuntelen en maakte vast brokken. Ze kon geheel niet zien waarheen ze zou vliegen, en toch vond ze een weg.

Ze vond de juiste mensen om haar heen die in haar geloofden en die haar mogelijkheden boden om meer te leren en ontdekken.

Om verder te komen moet je duidelijk van anderen dingen leren. Zelfs dingen die je niet zomaar in je natuurlijke omgeving vindt.

Het blijven leren en verbinden aspect, het ontdekken en nieuwsgierig zijn in dit leven, zorgt dat mooie paden zichtbaar worden. 

Plekken waar je anders nooit komt, omdat ze anders zijn. Anders dan wat ‘gewoon’ is.

Ik ben geen filmmaker geworden, maar wel ben ik op een plek gekomen waar ik me thuis voel.

Anderen verder brengen

Graag help ik mee aan het vormgeven van jouw traject als afscheidsfotograaf en ondernemer. Naast het fotograferen, het lesgeven in de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf,  help ik fotografen ook individueel, als coach.

Mijn coaching werkt wanneer jij het aandurft om je volledig in te zetten. Ik heb veel gestunt zodat jij minder brokken hoeft te maken, van mijn fouten kun je ook leren.

Best mooi toch? Zie je het zitten om coaching te ontvangen? Ga dan gerust het gesprek met me aan.

Je kunt in mijn agenda een tijd boeken voor het eerste gesprek om te kijken of ik je daadwerkelijk kan helpen en of ik de persoon ben om jou te begeleiden. Dit gesprek is uiteraard gratis.

https://calendly.com/afscheidsfotografie/1ecallboukje

Fijne dag!

Boukje Canaan