Herinneringsdoos

Posted | 2 comments

Herinneringsdoos

Een herinneringsdoos kan op vele manieren ingevuld en/of gebruikt worden. Een herinneringsdoos daar kun je allerlei dingen instoppen. Je kunt al beginnen met het vullen van de doos bij de geboorte van een kind. Je kunt een herinneringsdoos geven aan iemand die het huis verlaat, om op kamers te gaan, of juist wanneer iemand gaat trouwen. Je stopt er dingen in die je graag wil bewaren, die herinneringen mogen oproepen. Het vullen van een herinneringsdoos achteraf, nadat iemand is overleden kan uiteraard ook.

Het bewaren van dingen doen we allemaal. Sommige dingen doen we niet weg omdat er een emotionele waarde/gedachte aan hangt, of we krijgen iets van iemand die bijzonder in ons leven is, of iets wat zelf gemaakt is en waar je trots op bent. We bewaren iets, omdat we weten dat het kostbaar is. Kostbaar vanwege het gevoel dat het oproept, kostbaar in geld, kostbaar vanwege het gebaar of nog weer anders.

Kostbare momenten bestaan ook. In vele gevallen fotograferen we bijzondere momenten. Foto’s zijn handige steuntjes om herinneringen op te halen. We hebben er gelijk een beeld bij en halen dan vaak een deel van de dag weer terug. Fijne herinneringen hebben we het liefst, vandaar dat deze momenten het liefst gefotografeerd worden. Maar ik ben van mening dat  ook de moeilijke en emotionele momenten heel waardevol kunnen zijn. Ik blijf het zeggen: Het helpt je bij een verlies.

Een herinneringsdoos vult zich met van alles, maar voor mij moeten daar ook zeker foto’s in. Van toen wanneer ik zelf klein was, van de belangrijke mensen en belangrijke momenten in mijn leven. Het laten printen van digitale foto’s maakt het tastbaar. Enne… geprinte foto’s hoeven niet persé in een boek, stop ze in de doos!

Een herinneringsdoos maken voor later, voor wie dan ook, is wat mij betreft een geweldig idee. Andersom kan ook, niet voor later maar voor NU. Wanneer je iemand moet missen bijvoorbeeld. Voor kinderen die een familielid moeten missen bijvoorbeeld, kan dit een hele troost zijn. De doos kan dan gevuld met allerlei zaken die met de overleden persoon te maken hebben, of juist met zaken die het kind in relatie tot deze persoon had.

Een herinneringsdoos is zelf te maken maar ze zijn ook te koop. Op een uitvaartbeurs sprak ik met Geraldine Deelen van You Gifts. Zij verkoopt herinneringsdozen al voor €7,- per stuk. Ze heeft een aantal voorwerpen die leuk zijn om alvast in de herinneringsdoos te doen, zeker als je het cadeau wil doen. Denk aan een mooi notitieboek met pen (om genoeg herinneringen in op te schrijven), een verzilverd haarlokdoosje, een verzilverd fotolijstje (ja, voor de mooiste portret foto) en zelfs een knuffelbeertje. Kijk eens op haar site: You Gifts

Verder zag ik een poos geleden een programma dat over herinneringsdozen gaat. Anita Witzier volgt een aantal mensen die een herinneringsdoos vullen, tijdens hun ernstige ziekte… Ik vond het zeer interessant. Graag deel ik hier de link naar de uitzending: Liefde voor later.

Ben jij toevallig in het bezit van een herinneringsdoos? Dan wil ik graag wat weten:

 • Wat voor bijzonders zit daar voor jou in?
 • Wanneer heb je die gekregen/gekocht/gemaakt?
 • Wanneer gaat deze open?
 • Wat kun/wil je ons erover vertellen?

Ik ben zeer benieuwd! Deel je reactie hieronder.

Ook voor anderen die willen reageren op mijn blog; want ben je nu geïnspireerd geraakt? Dan ben je van harte uitgenodigd jouw reactie te delen.

2 Comments

 1. Ik heb voor alle drie mijn jong volwassen kinderen een herinneringsdoos gemaakt. De reden hiervoor was dat er een tumor is gevonden en je dan aan het denken wordt gezet. Ik heb de dozen besteld bij klein idee.nl. Daar ben ik heel goed geholpen en was maatwerk geen probleem. De dozen worden door mij gevuld met foto’s, positieve brieven die ik schrijf, herinneringen, kaartjes, kleine kadootjes, recepten van hun lievelingseten. Er zijn diverse websites om fotokaarten te maken, dat doe ik en schrijf ik in de kaart er iets bij over de betreffende (vakantie)foto.
  Ik schrijf ook iets over mijn eigen jeugd. Mijn mooie huwelijk enz enz
  Na mijn overlijden mogen de kinderen de dozen openen en hoop ik dat het een troost voor hun zal zijn.
  Ik merk wel dat het vullen van de dozen best wat tijd in beslag neemt.

  • Wauw Mimi, wat heftig als je weet dat er een tumor gevonden is. Je bent dan bezig met hoe het zal zijn wanneer je er niet meer bent. Ik denk dat je iets heel waardevols voor ze maakt!

   Heb je ook behoefte aan een fotoreportage met jou (je partner) en de kinderen, totaal anders dan wanneer op vakantie? Ik kan je dit van harte aanbevelen. De herinneringen die je dan maakt krijgen een aparte dimensie vanwege dat ik niet alleen foto’s maak, maar ook echt bezig ben een herinnering vast te leggen. De techniek die ik dan hanteer heet Moment Design. Laat me weten of je hier oren naar hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *