Knuffel en bier

Een close-up beeld van een mannenhand waarin een knuffel en een flesje Amstel bier zitten. Deze man staat in een rij om een laatste groet te brengen aan het einde van de dienst om 11 uur  ‘s-ochtends. Voor hem draagt iemand ook een flesje bier in zijn linkerhand.

Verderop in de achtergrond, is onscherp een vrouw te bekennen die recht voor de kist staat met eromheen een zee aan gekleurde bloemen. 

De foto is opgenomen in de tentoonstelling “Een lekkere dood” in uitvaartmuseum Tot Zover. Ik ging voor hen op zoek  naar beelden die zowel eten en/of drinken als iets van een uitvaart lieten zien.

Een jonge man was plots overleden. In de dienst huppelde zijn jonge dochter door de aula en bracht zo wat lucht. De aula zat bomvol familie en veel jonge vrienden. 

Er overleed een zoon, een liefdespartner, een jonge vader, een broer, een waardevollee collega, een toffe neef, een schoonbroer, een buurman, een sportvriend, een oude schoolvriend, een gangmaker, een gezellige drinker…

Amstel bier was blijkbaar het type pilsener wat op vele van de vriendenavonden gedronken werd. Ik maakte ook foto’s van deze vrienden die na de dienst proosten op zijn leven in de ochtendzon buiten bij het crematorium.

Die foto’s zijn minder suggestief. 

De knuffel verwijst naar de dochter en het vaderschap. Het flesje bier is niet direct te herkennen, maar door het thema van de tentoonstelling vind ik het geweldig dat mensen wat langer naar een foto mogen kijken om te ontdekken wat het vertelt. 

Beeldverhaal

Dat de vrienden zelf hadden gezorgd voor de flesjes bier was buiten het draaiboek om. Het was tenslotte ook wat vroeg voor bier bij een condoleance. 

Voor mij als afscheidsfotograaf is het zaak om al deze elementen en details zo passend mogelijk in beeld te brengen. Een hint van wat er achter de naaste familie gebeurd kan soms al voldoende zijn om het verhaal compleet te maken. 

Er gebeurt een hoop meer dan dat je zelf kunt onthouden of zien tijdens een uitvaart. Als fotograaf ben ik er op gebrand om niet alleen de sfeer, het gebeuren, zoals de sprekers, muzikanten of zaken die op de voorgrond afspelen vast te legen, maar echt alles eromheen. Deze foto is daar een duidelijk voorbeeld van. 

Ik ben blij dat de foto is opgenomen in de tentoonstelling. Er hangen vele geweldig boeiende foto’s van meerdere collega afscheidsfotografen in het museum.

Wanneer je een bezoek durft brengen om meer te zien in de tentoonstelling “de lekkere dood”, dan hoor ik graag nog eens terug hoe je het ervaren hebt. Lees onder de foto verder voor mijn aanbod…

Kans op gratis ticket

Wens je een gratis ticket te ontvangen van mij om de tentoonstelling “de lekkere dood” te bezoeken? Reageer dan onder dit blog. Vertel over jouw wensen rond eten en drinken op je eigen uitvaart, of deel zo mogelijk wat je zelf als interessant hebt ervaren op een uitvaart rondom eten en/of drinken.

Ik geef slechts vier toegangstickets weg. Bij meerdere reacties zal ik loten.

Dus reageer onder dit artikel en maak kans op dat toegangsticket. Je kunt hoe dan ook tot juni 2024 een kijkje gaan nemen.

Fijne dag!

Boukje