Deze zomer ben ik alvast een kijkje gaan nemen bij de Natuurbegraafplaats de Hoevens in Alphen.

Deze begraafplaats is al te bezichtigen, terwijl nog in aanleg. De officiële opening is op 7 september 2014.

NATUURGEBIED

Ik liep hier samen met mijn man en vond het prachtig. Hoewel ik al vanaf mijn jeugd graag begraafplaatsen bezoek, ook in het buitenland, wil ik niet per se begraven worden. Ik dacht altijd dat ik gecremeerd wilde worden, en uitgestrooid over het water. Want water komt overal. Maar nu ik dit heb gezien, denk ik er opeens toch anders over. Dit is een plek waar mooie bomen staan, met uitgestrekte bloemenvelden en waar allerlei dieren en insecten zich ook vrij voelen.

Er komen hier geen grote stenen te liggen. Je kunt een plek wel markeren met een houten boomschijf of een herinneringsboom. Als het maar biologisch afbreekbaar is. Zo ook de kist, mand, wade of urn die men begraaft behoort van biologisch afbreekbaar materiaal te zijn.

Het ligt er vooral aan of de nabestaanden dit wensen: een plek om te wandelen en je daar te gedenken in de vrije natuur. Waarbij de plek verder geen enkel onderhoud vergt. Dat is natuurlijk wel een prettig voordeel.

Ik kan me echter ook voorstellen dat het bijhouden van een begraafplaats voor sommigen juist een prettige manier is om met de rouw bezig te zijn.

GRAFRECHT

Hier in Nederland hebben de meeste begraafplaatsen grafrechten. Dat wil zeggen dat je voor een bepaalde tijd grafrechten betaalt (aan de gemeente of aan de kerk).

Hier op de natuurbegraafplaats kun je kiezen voor een bepaalde tijd maar ook voor eeuwigdurend. Als ik het goed heb dan wordt een graf minder diep gegraven, zodat de ‘resten’ eerder in de natuur opgenomen kunnen worden. Maar dit lees ik nergens terug, dit heb ik van horen zeggen. Bij bepaalde tijd kan er echter geen herinneringsboom geplaatst worden en als de grafrechten verstreken zijn, wordt het graf niet geruimd, maar worden de overgebleven resten dieper begraven, zodat de plek opnieuw kan worden gebruikt. Kiezen voor verlenging kan ook nog.

PERSOONLIJK AFSCHEID

Dan is er een groot gebouw waar ceremonies en/of condoleances gehouden kunnen worden. We liepen naar binnen, want de deuren stonden open. Er werd nog volop gewerkt. Het rook er helemaal naar vers onbehandeld hout. Allemaal afkomstig van het landgoed zelf.

Het landgoed is al decennia lang eigendom van de familie Lande-Vogels. De familie heeft 15 ha. aan akkers omgevormd tot natuurgebied en begraafplaats. Het biedt mensen een mogelijkheid door dit natuurgebied blijvend te beschermen door deze plek zo aan te bieden. Wat er in de brochure staat: Koopt u een graf op Natuurbegraafplaats de Hoevens dan draagt u bij aan de bescherming, ontwikkeling en de instandhouding van de natuur én het landgoed.

Wat deze familie wenst is volgens mij een prima gedachte. Iedereen is welkom om hier te genieten tijdens een wandeling, net als de dieren die aangetrokken worden door de bloemen, planten, struiken en bomen.

Eenieder is welkom tijdens de opening op 7 september 2014, maar ook op alle andere dagen, tussen zonsopgang en -ondergang. Het informatiecentrum is ook te bezoeken. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar hun website. https://www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl

Om jullie een impressie te geven van wat mijn man en ik zagen, heb ik wat foto’s gemaakt.

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens  Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

Boukje Canaan- hoevens

Boukje Canaan- de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens  Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraven. de hoevens

Boukje Canaan- natuurbegraafplaats de hoevens

 

 

Ik zou het zeer waarderen wanneer je een reactie plaatst. Had jij al ooit van een natuurbegraafplaats gehoord? Heb jij hier ideetjes over die je met ons zou willen delen? Doe het dan direct onder dit blog.

Ik zal je belonen door nog wat meer mooie plaatjes van mijn hand met je te delen. Deze zijn vrij te verspreiden en zijn eventueel als digitale wenskaart in te zetten. Een gratis cadeautje voor je moeite.  Doe het direct!