Oud of jong

Posted on 3 jul 2020 in Ondernemer, expert, leider, Opleiding "Bekwaam afscheidsfotograaf" | Reacties uitgeschakeld voor Oud of jong

Oud of jong

Je bent nooit te oud om te leren, zei mijn oma altijd.

Ze is 85 jaar oud geworden en haar hersenen werkten nog altijd perfect.

Ik wist niet beter of oude mensen zijn heel wijs, houden je bij de les, vertellen je wat goed voor je is en oefenen dagelijks hun brein om fit te blijven.

Want dat voorbeeld kreeg ik. Oma puzzelde, maakte ingewikkelde handwerkjes, keek Duitse programma’s op tv, las veel en maakte graag kleding voor me op de naaimachine als ze alleen was.

Ik leerde van haar hoe ik zelf kleding kon maken. Ze had dan ook een supersonische Husqvarna met vele knoppen om allerlei steken te kunnen maken, verschillende voetjes voor allerlei stofsoorten.

Het was een feest om stoffen uit te zoeken met haar. Ze merkte wel op dat ik een dure smaak had. Zodra ik mijn stof had uitgezocht, dan wist zij hoeveel meter ik er van nodig had en rekende (uiteraard) uit haar hoofd direct uit wat de prijs was.

Dan kneep ze me in mijn bovenarm en zei: “Lekker stofje, hè?”

Zij had door de oorlog geleerd om creatief om te gaan met geld. Ieder dubbeltje werd twee keer omgedraaid. Vroeger had ze een kruideniers winkel en haar partner een aannemersbedrijf. Het waren beiden ondernemers geweest.

Ze vertelde er niet veel over want ze leefde in het heden. Ze wist onze tijd samen altijd super prettig te maken en gaf me alles wat ik wenste.

Ik kreeg van haar de naaimachine toen ze op 82-jarige leeftijd een beroerte kreeg. Een deel van haar hersenactiviteit viel uit. Wat een verlamming aan een arm veroorzaakte.

Totdat ze opbelde een aantal weken later; of ik haar naaimachine terug kon geven. Ze werd gek van niks doen en kon haar arm weer inzetten. Een miraculeuze genezing, volgens de arts, op zo’n leeftijd.

Ik ben ervan overtuigd dat het komt doordat ze haar lijf en hersenen altijd zo fit gehouden heeft, dat dit spoedige herstel mogelijk was.

Ze bleef jong van geest en actief tot aan haar dood.

Oud worden is voor mij dus mogelijk zonder al te veel complicaties. Bezig blijven en je hersenen actief houden zijn belangrijke ingrediënten.

Zo zie ik dat ook bij anderen om mij heen. 

In de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” zijn al meerdere mensen van boven de 60 deelnemer geweest.

Zij houden zich jong, willen een nieuw vak met andere vaardigheden leren en durven de stap gewoon te nemen.

Dat kun je bewonderenswaardig noemen of gewoon normaal. Ik geniet van de variatie in leeftijden, niveau en alle kennis van de verschillende deelnemers.

Het zorgt voor een dynamische groep.

Dat je naast je baan of na een carrière afscheidsfotograaf kunt zijn of worden is een prachtige uitdaging.

Graag deel ik het artikel van Rob van der Pijll, die onlangs zijn diploma ontving. Bekijk hieronder. 

In september start een nieuwe groep aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”. Mocht je willen deelnemen, dan mag je me benaderen.

Gun jezelf altijd ontwikkeling en groei. Tienduizend excuses in je hoofd zullen je tegenhouden dingen niet te doen. Stop bij jezelf deze gedachten van belemmering.

Je hebt meer talenten te ontwikkelen of op andere wijzen in te vullen. Wordt geen oude zeurpiet, maar iemand met daadkracht.

De wereld en de mensen helpen door jezelf in te zetten, dat is wat ik aan waarden heb meegekregen van mijn oma.

Op een emotioneel gezondere wereld!

Maak kans op een glossy vol tips en ideeën.

Reageer met jouw opmerkingen over ouder worden onder dit blog.

Ik verloot een glossy LATER… als ik dood ben, onder de inzenders.

Fijne dag!

Boukje Canaan