Er zijn een aantal praktische zaken om rekening mee te houden bij uitvaartfotografie.

Ik zet ze graag op een rijtje.

BoCa - afscheid Jos-0700-151008

Jouw rol als fotograaf


Gelukkig wordt het steeds meer vanzelfsprekend dat er tijdens een uitvaart beelden worden gemaakt. Voor veel mensen is fotografie enkel iets voor positieve momenten in hun leven: een verjaardag, een bruiloft, een geboorte of een ander bijzonder prettig moment. Bij de wens voor foto’s van een uitvaart is het belangrijk dat het verzoek voor een uitvaartfotograaf vooral vanuit nabestaanden komt. Het komt wel eens voor dat een persoon dicht bij de familie een verzoek uitzet, maar dat het achteraf toch om een of andere reden niet gewenst is. Ik heb wel eens aanvragen gehad, waarbij ik de datum al in optie hield, maar uiteindelijk werd er niet gekozen voor de uitvaartreportage door de nabestaanden. Vat het niet persoonlijk op als uiteindelijk blijkt dat de aanvraag niet doorgaat.

BoCa - afscheid Jos-0342-151008

Bespreek de wensen van nabestaanden


Er komt heel veel op nabestaanden af bij een overlijden. Naast het feit dat ze een dierbare moeten missen, komen er praktische zaken kijken omtrent de uitvaartverzorging. Wilde iemand gecremeerd of begraven worden? Waren er andere uitvaartwensen? Het is voor hen wellicht lastig om wensen voor beelden te bespreken, maar je wilt natuurlijk wel de juiste keuzes maken als het op fotografie aankomt. Als je niemand van de directe nabestaanden spreekt, is het verstandig om dit met iemand die in nauw contact met hen staat te bespreken. Dit kan heel goed de uitvaartverzorger zijn, die in een week veel te horen krijgt over de familie. Kom je uiteindelijk geen concrete wensen te horen? Volg dan je gevoel op de dag zelf. Probeer de juiste sfeer weer te geven vanuit de ogen van de aanwezigen, maar vergeet ook minder zichtbare zaken niet. Zo kan een focus op een bijzonder paadje of boom bij de begraafplaats ook een bijzonder shot zijn. Leef je in en bedenk je wat jij graag terug zou willen zien.

BoCa - afscheid Jos-0792-151008

Afspraken over opleveren


Als er van te voren geen afspraken zijn gemaakt over het opleveren van de beelden, kun je hier het beste even mee wachten. Bij rouwverwerking is het belangrijk dat mensen zelf keuzes maken waar ze mee geconfronteerd willen worden. Begin daarom eerst met het uitzoeken van de mooiste exemplaren en bewaar de afbeeldingen totdat je het aan kunt leveren per USB of DVD. Verstuur nooit deze gevoelige beelden via online services, wanneer je niet zeker weet dat het veilig is. Wil je het wel ergens online plaatsten, zodat de nabestaanden zelf kunnen kijken op hun gekozen moment, doe dit dan op een beveiligde website. Als je een e-mail stuurt met instructies voor het bekijken, geef de nabestaanden dan de ruimte om zelf te beslissen wanneer ze met de beelden geconfronteerd willen worden. 


BoCa - afscheid Jos-1008-151008

Afscheidsfotograaf worden?


Voel jij wat voor afscheidsfotografie? Dan wil ik je graag attenderen op de nieuwe opleiding ‘Word een bekwaam Afscheidsfotograaf’, die in januari 2016 van start gaat. In minder dan een jaar tijd leer je de kneepjes van het bijzondere vak (technische fotografie kennis is wel een pre). We voorzien je van veel tips en ik deel mijn ervaringen, naast de gastdocenten die je verder helpen met het bekwaam worden in allerlei rouw- en verliessituaties.

Al heel snel is de bijeenkomst waar meer informatie wordt versterkt; op 2 dec. a.s. Kun je daar nog bij zijn? Vul dan hier je gegevens nog in voor 2 december 2015.