Afscheidsfoto’s onder de aandacht middels een publicatie in de krant.

Op 1 dec. 2014 is onze fototentoonstelling ” Gelukkig hebben we de foto’s nog” via de krant onder de aandacht. Een stukje in AD, UN.

We lieten ons interviewen door Bernie van Unen, tijdens de heropening van Afscheidshuis Leidschenrijn, onderdeel van Barbara uitvaartzorg.

De tentoonstelling is te bekijken tot 5 dec. op: Nieuwe Vaart 5, Vleuten.

krant UN 20141201

 

Lees de tekst van dit artikel eenvoudig hier:

Rouwfoto’s hebben geen woorden nodig.

BERNIE VAN UNEN

VLEUTEN/ Gelukkig hebben we de foto’s nog, is de naam van de uitvaartexpositie in rouwcentrum van Barbara Uitvaartverzorging in Vleuten. De expositie, die zaterdag werk geopend, laat indringende beelden zien van mensen die hun dierbaren begraven of cremeren.

Indrukwekkend is het beeld van een vader en moeder die met hun overleden kind van nog geen jaar bij de oven staan om afscheid te nemen. De kist is nog open.

“Er zijn fotografen die alleen maar bruiloften en feestjes doen”, zegt Boukje Canaan, die zichzelf  ‘afscheidsfotograaf’ noemt. “Zij hebben moeite met de emoties die bij begrafenissen horen. Natuurlijk is het niet leuk. Die foto van dat kindje bij de oven was de keuze van de ouders zelf. Wij hadden een andere foto gekozen, maar zij vonden dit de beste foto. Deze foto is overdonderend.”

Canaan en Jasmijn van Lin-Duterloo hebben de foto’s gemaakt, de expositie werd door Els Hogervorst samengesteld. Voor Hogervorst was de expositie haar afstudeeropdracht in haar opleiding tot uitvaartbegeleider. “Ik heb Boukje en Jasmijn bij een lezing over rouwverwerking ontmoet en al pratende zijn we tot deze expositie gekomen. We hebben ervoor gekozen geen teksten te gebruiken. De foto’s alleen zijn voldoende en spreken voor zich.”

Van Lin-Duterloo doet eigenlijk alleen maar foto’s die te maken hebben met afscheid. “Herinneringen, uit de jeugd. Het kan ook postuum zijn. Een kind kende zijn vroeg overleden opa niet. Die opa was gek op een herdershond. Dat kind kreeg van zijn ouders een pup, een kleine herdershond. Die heb ik gefotografeerd. Zo was voor hen de cirkel weer rond.”

Canaan en van Lin- Duterloo krijgen vaak complimenten voor hun integere manier van werken. ” mensen zien pas op de foto’s wie er waren en hoe het is gegaan,” zegt Canaan. “We proberen onopvallend ons werk te doen en we horen heel vaak dat foto’s helend kunnen werken.”

Geraakt

” Zo had ik een man die geen foto’s wilde. De zus wilde wel foto’s van de begrafenis van hun vader. Hij belde me later en wilde de foto’s toch ook. Hij was geraakt door de manier van fotograferen. Zo staat hij huilend in de armen van zijn geliefde, terwijl zijn moeder hem over zijn rug streelde. Dat merkte hij toen niet, maar dat gebaar was heel belangrijk voor hem.”

De expositie is nog tot en met vrijdag 5 december bij Barbara in Vleuten te zien.


Ik zou het geweldig vinden wanneer je een reactie geeft onder dit artikel. Want herken je iets in dit artikel? Deel het dan. Niet alleen foto’s geven steun, woorden ook.