Vanuit gemis ondernemen

Ik ken het maar al te goed: zingeving in je werk vinden, omdat je zelf iets miste…

Mijn afscheidsfotografie is gestart vanuit een gemis. Ik had geen mooie foto’s van de tweeling die te vroeg geboren was en toen ik zeker wist dat ik foto’s wenste bij mijn moeders uitvaart, had ik de fotograaf niet laten weten wat mijn wensen waren.

Ik kreeg dus iets anders dan wat in verlangde. Dus heb ik zelf iets ‘ontdekt’ en heb ik er zelfs mijn missie van gemaakt. Zo sprak ik met Theo van Gedenkwebshop. Hoe hij gestart is met Paul en Esther. Een boeiend verhaal.

Wat ga je doen met as?

Esther en Paul wensten een mooie urn voor in hun interieur.

De vader van Paul was gecremeerd en ze wilden zijn as een plek geven in huis . Dat was een zoektocht die nog niet meeviel. 

Paul vertelt: “We zochten naar een passende urn voor mijn vader toen hij overleden was. Samen met mijn moeder bladerden we de catalogus met urnen door en ik kan me nog goed herinneren dat ik dacht: dit is vast een oude catalogus, is er ook een nieuwe? Alles leek zo oubollig en het was veel van hetzelfde. Mijn moeder besloot later om de standaard asbus te gebruiken, aangezien de as van mijn vader achter een gedenksteen werd geplaatst op een begraafplaats. De behoefte voor een mooie urn was niet meer relevant. 

We hebben toen wel enkele mini urnen gekocht om een klein deel van de as in te bewaren. 

Een tijdje later overleed een konijntje van ons dat we lieten cremeren. 

Ook binnen het assortiment dieren urnen liepen we tegen eenzelfde probleem aan. 

We vonden gelukkig een urn die voldeed aan onze wensen, maar het wakkerde het vlammetje aan om bij te dragen in de uitvaartbranche.”

Lastig om passende gedenkspullen bij interieur te vinden

Het blijkt voor meer mensen lastig om iets te vinden wat in het interieur past. 

Na vele gedachten, gesprekken en het initiële idee hier wat in te kunnen betekenen voor anderen besloten Esther en Paul met Theo de handen ineen te slaan. 

Want als het aanbod zo lastig is, zagen zij een mogelijkheid om zelf iets moois op te tuigen. 

Zij zijn gedrieën nu de gezichten achter Gedenkwebshop.

Het drietal voelde zich geroepen om gedenkartikelen in een ander licht te zetten. Hun doel? “Op een positieve wijze bijdragen aan het productassortiment in de uitvaartbranche.” zoals Paul vertelt.

Ze hebben o.a. contact gelegd met kunstenaars die handgemaakte producten creëren. Zij werken vaak met persoonlijke wensen en maken unieke stukken. Geen standaard werk dus. 

Ze zijn er inmiddels achter dat veel mensen niet eens weten welke bijzondere mogelijkheden er zijn. 

Theo vertelt mij dan ook dat hun missie tweeledig is. Niet alleen om een breder aanbod gedenkartikelen aan te bieden, maar ook om de creatievelingen van Nederland een mooie plek te geven om hun producten te tonen. 

“Een kunstenaar is fantastisch goed in het maken van prachtige producten, maar door hun passie voor hun kunst is er minder tijd beschikbaar voor online vindbaarheid. Wij proberen de klant en de kunstenaar dichter bij elkaar te brengen.  Samen resulteert dat in een prachtig aandenken aan zijn of haar geliefde dat past bij de wensen van de klant.”

Als kleine ondernemer weet ik dat het bijhouden van een website niet eenvoudig is en hoeveel geld het kost om dit uit te besteden. Zeker wanneer er een webshop aan gekoppeld moet worden. 

Troostende kunst

Wat mij betreft maken zij met Gedenkwebshop op deze manier twee dingen mogelijk:

 1) dat nabestaanden een prachtig, uniek en met aandacht gemaakt kunstwerk in huis kunnen halen (via hun webshop)

2) dat ondernemende kunstenaars hun werk mooi kunnen aanbieden online waar ze zelf weinig werk aan hebben (gedoe met SEO e.d.)

Ik vind dat de website er goed uitziet en ik hoop voor hen dat ze nog vele prachtige andere kunstenaars mogen herbergen.  

Ik vroeg Theo of hij voorkeur had voor een product wat hem aanspreekt. “Nou, op dit moment vind ik wat op onze homepagina staat wel heel mooi: een biologisch afbreekbare urn.”

-“Ah, ja die is in water oplosbaar,” zei ik.

Theo werd even stil, want hij dacht gewoon aan het planten van een boom hier boven op. 

Ja dat kan natuurlijk ook! Oplosbaar in water en in de aarde.

Op Gedenkwebshop is een breed aanbod te vinden, van urnen en assieraden tot een troost cadeau. 

Ook als je iemand een hart onder de riem wilt steken, ben je op deze website aan het juiste adres, zo pleiten ze. 

Fijne dag!

Boukje Canaan