Succes zit dat in je?

Posted on 12 jul 2016 in Opleiding "Bekwaam afscheidsfotograaf" | 0 comments

Succes zit dat in je?

Is succes behalen en succesvol worden moeilijk?

Ik ben gaan werken in een branche waar we liever niet over nadenken: je afscheid. Het einde is zo definitief, dat schuiven we liever van ons af. Een akelige ziekte, een uitvaart, een begrafenis of crematie is iets pijnlijks en emotioneels. Een uitvaart is over het algemeen geen feestje. Toch is het afscheid een wezenlijk mooi onderdeel om hier goed bij stil te staan. Omdat je er nadien ontzettend mee geconfronteerd wordt! Het afscheid was er en dat gemis komt dagelijks terug. Voor weet ik veel hoe lang.

Hoe is het dan mogelijk dat je succes kunt behalen en succesvol kan worden in dit vak van afscheidsfotograaf? Want wanneer afscheidsfotografie onbemind is en wanneer het niet altijd gewenst is, hoe kun je dan spreken van succes?

Wat ik vooral leerde om als afscheidsfotograaf succesvol te worden, is dat ik hiervoor een ‘mindshift’ moest maken.

boukje canaan - geloof in succes

Verander je mindset voor succes. 

Als afscheidsfotograaf ben ik vooral ook ondernemer. Dat betekent dat ik moet ‘ondernemen’. Onder de mensen komen, onder de aandacht komen, in het lijstje van de uitvaartondernemer genoemd worden… enz. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat ik vooral heb geleerd is dat de eerste stap in mijn hoofd moest gebeuren. Een mindshift is nodig om een juiste mindset te krijgen om op de juiste manier te kunnen ondernemen. Graag deel ik je 5 overtuigingen die je mindset in de weg kunnen zitten, waardoor je ook geen succes zult gaan boeken. Succes zit in je hoofd!

1. Ik kan nooit succesvol genoeg zijn.

Twijfelen aan je eigen kunnen is funest. Daardoor zul je geen stappen genoeg gaan zetten, omdat je jezelf almaar belemmert. Je ziet anderen succes hebben, maar gelooft niet dat je dit ook kunt bereiken omdat je niet dezelfde dingen hebt of hebt gedaan… Succes is heus niet alleen weggelegd voor;

  • fotografen met veel geld om te investeren,
  • fotografen met een geweldige opleiding,
  • fotografen die al dure apparatuur bezitten met de beste lenzen,
  • fotografen die al jaren bezig zijn,
  • fotografen die prachtig beeld afleveren omdat ze perfect kunnen nabewerken,
  • enz.

Je hoeft niet direct al alles te kunnen! Je kunt ook kennis en ervaring opdoen en jezelf verbeteren gaandeweg. Je kunt door te beginnen aan jouw fotowerk met kleine stappen telkens verder komen. Ieder klein succesje gaat je juist verder brengen, doordat je vertrouwen gaat krijgen in wat je goed aflevert en door de feedback erop kun je gaan groeien. Niemand was direct perfect in zijn werk. Daarvoor is altijd een boel nodig. Iedereen heeft moeten vallen om te leren lopen. Kom uit je ‘veilige stoel’ en ga onderweg. Durf te vallen en weer op te staan. Succes is enkel te behalen door stappen te zetten. Iedere stap is er één.

boukje canaan - stappen tot hoogte (1 van 1)-4

2. Ik ben niet voor succes in de wieg gelegd.

Ai! Als je dit tegen jezelf zegt, dan zul je jezelf almaar bewijzen dat dit inderdaad zo is. Het komt waarschijnlijk door de dingen die je tijdens je leven hebt gehoord en gevoeld. Het kan zijn dat je kritiek hebt ontvangen en in je brein hebt opgeslagen. Dan mis je voldoende complimenten die je moed kunnen geven om iets nog eens te proberen. Dus laat je het zitten… hoe jammer.

Het is zo belangrijk dat je doorzet, nog eens en nog eens, totdat iets lukt. Want pas dan ervaar je succes. Het is bewezen dat wanneer je voldoende geprezen wordt (ook al lukt iets nu nog niet) je vanzelf beter gaat presteren. Andersom werkt het overigens ook: een talent dat niet erkend en gestimuleerd wordt zal niet ontplooien. Ik heb nooit een muziekinstrument leren bespelen, maar toen ik als kind op vakantie was in een huis met vleugel, speelde ik binnen een week een pianostuk (zelf aangeleerd), omdat ik dit gewoon machtig mooi vond (en er waren geen kinderen om mee te spelen).

Bekijk het filmpje hieronder hoe een kind na blijvende aanmoediging het lukt om over een bok te springen. Laten we elkaar aanmoedigen!

3. Geld verdienen rond dit thema is niet gepast.

Nog weer zoiets! Geld verdienen met afscheidsfotografie is mogelijk, omdat het ook wat waard is! Wanneer je herinneringen vastlegt die van onschatbare waarde zijn, waarom zou je hier dan geen geld voor mogen vragen? Je kunt het niet vrijwillig doen, simpelweg omdat je ook je brood moet verdienen. De bakker geeft ook zijn brood niet gratis aan je weg wanneer je honger hebt, toch? Geld is voor velen een lastig iets, want we vinden al snel dingen duur. Helemaal sinds ons mobieltje foto’s kan maken, lopen er ontelbaar veel fotografen rond. Iedereen kan het toch? Toch zie ik dit anders!

Besef je wel hoe lastig het is om bij emotionele gebeurtenissen je goed te concentreren en de juiste momenten in beeld vanaf de juiste plek te maken? Hoe ga je er zelf mee om, en hoe ga je om met de mensen die je geheel niet kent en die toch voor je camera intieme momenten met je delen? Hoe ga je daarna naar huis en verwerk je alles wat je hebt meegemaakt, gehoord en vastgelegd? Dit is geen peulenschilletje, dat verzeker ik je!

Waarde en geld zijn twee heel andere dingen! Laat jezelf het toe dat je ook geld mag ontvangen hiervoor en dat je ook succesvol mag zijn hierin.

4. Succesvolle mensen werken dag en nacht, dat lukt me nooit.

Nou succesvolle mensen werken hard en kunnen er haast niet mee stoppen,

boukje-canaan-elke dag een nieuw begin

maar dat komt omdat ze iets doen waar ze passie voor voelen! Ze geven zoveel, omdat dit hun hart sneller doet slaan. Ze zien het vaak niet eens als ‘werk’. Mijn hobby is omgeslagen in een passievol beroep. Van cameravrouw ben ik nu fulltime afscheidsfotograaf. Daarnaast vind ik het geweldig om waarde te mogen bieden. Ik geef herinneringen die mensen helpen hun dierbare dichtbij het hart te houden.

Daarnaast is een succesvol persoon vaak ook iemand die zich beter in balans weet te houden. Balans tussen werk – familie – vrienden – vrije tijd. Geef tijd aan jezelf en aan je dierbaren om je heen. Want als er balans is, is er geld en tijd om dit te doen!

Succesvolle mensen werken op andere momenten dan iemand die een baan heeft. Ze bepalen hun eigen werktijden – mooi onderdeel van ondernemer zijn! En ze laten perfectie varen… wat vandaag niet lukt, krijgt morgen een nieuwe kans.

5. Op succes heb je geen invloed.

Wie bepaalt dit? Dat ben jij! Als je vindt dat je niet voldoende werk ontvangt, aan wie ligt dit dan? Ga je dan voldoende op pad, zet je voldoende jezelf in de kijker en sta je voldoende te netwerken? Geef nooit een ander de schuld. Niet je kinderen, je partner, je huisdieren, het weer of wie of wat dan ook. Dat zijn slechts excuses! Want lukt iets vandaag niet, dan is er morgen weer een dag. Jij bent de enige die in de weg kan staan van je eigen succes.

Bekijk waar je invloed op kunt hebben: op hoe snel je dingen voor elkaar hebt en in actie komt. Concentreer je op positieve ontwikkelingen om dit succes met jezelf te vieren. Heb je een verandering aangebracht in je website? Vier deze stap! Heb je nieuwe mensen gesproken die nu kennis hebben van jouw werk? Deel dit succes met anderen! Voel hoe je hierdoor mag groeien.

affirmatie louise hay

Gedachtes en doelen zijn enorm krachtig! Tip: bedenk iedere ochtend wat je deze dag wenst te bereiken.

Lukt het je om deze doelen – hoe klein ook – voor elkaar te boksen, dan heb je een succes behaald! Geef jezelf een positieve mindset om verder te komen. Op deze manier werk je aan je eigen succes! Abonneer je desnoods op affirmaties van Louise Hay om te oefenen met dit soort gedachtes.

De foto’s in dit blog heb ik gemaakt tijdens festival “Deventer op stelten” op 9 juli 2016.


Succes behalen en succesvol worden zijn twee verschillende dingen. Succes kun je iedere dag behalen wanneer je hier bij stil staat. Succesvol worden is wanneer je telkens weer succes nastreeft en dit doel ook behaalt. Dat we succes ervaren en hiervoor onszelf belonen kan door je succes te (gaan) delen. Facebook staat dagelijks vol met mooie successen. Geniet hier van! Ben ook blij voor de ander, moedig ze aan!

Ben jij een fotograaf die afscheidsfotografie verder wil ontwikkelen? Op maandag 18 juli 2016 houden we een infodag over de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” die in september van start gaat. Tijdens deze dag kun je de gratis workshop volgen “Maak je ultieme website”. Iedere fotograaf heeft een website nodig. Maar is het er ook een die klanten trekt?

Heb je vragen of aanvullingen na dit blog? Reageer in de ruimte hieronder. Vragen zal ik beantwoorden. Geloof jij dat je succes kunt behalen?

 

Aanmelden voor 18 juli de infodag<<<<<

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *