Wat is uw rol bij een uitvaart?

‘Ik lever een compleet beeldverhaal in de vorm van een diashow. Ook als je er niet bij was, krijg je een goed sfeerbeeld. Foto’s bieden troost. Voor nabestaanden is het een bijzondere dag en ik leg hun herinneringen vast. Dat gaat veel verder dan alleen de programmaonderdelen. Ook de liefde maak ik zichtbaar…’

 

Zo start mijn antwoord in een artikel van het Nederlands Dagblad. Het werd op 3 november gepubliceerd. Samen met een recente foto van mij. 

(https://www.nd.nl/leven/leven/1148898/zij-maken-talloze-uitvaarten-mee-als-werk-het-is-een-gevecht-om  Om het te lezen kun je je gratis aanmelden op de site.)

De journalist stuurde me vragen op, ik mocht deze beantwoorden en terugsturen. De fotograaf moest meer moeite doen. Deze sprak met mij een tijd en locatie af om de foto te maken en was net de auto gekomen. 

De zon scheen die dag en ik wilde bij het graf van mijn moeder poseren, want na het overlijden van mijn moeder is mijn reis begonnen. 

Betekenis

Mijn reis om als afscheidsfotograaf te werken. Ik wierp me op als pionier in dit vak. Om bekendheid te geven aan de voordelen ervan.  Ik vond draagkracht door mijn kennis door te geven. o.a. met de opleiding, het boek en het platform Afscheidsmomenten.

De fotograaf, Dick Vos*, was duidelijk niet bekend met mijn vorm van fotografie en was zelfs een tikkeltje nerveus om een collega fotograaf op de foto te zetten. 

(*Dit is niet de Dick Vos die ik in de opleiding heb gehad…)

“Zou hij denken dat ik zijn fotografie  niet goed zou vinden?” – vroeg ik me door zijn onzekere houding af.

Hij legde keurig uit waarom hij met een flitser werkte. Mijn foto moest met een aantal anderen in een serie van portretten. Door te flitsen kon hij er zeker van zijn dat er consistentie is bij alle portretten voor de serie. 

De uitleg gaf mij duidelijkheid en verschafte juist zekerheid. Hij wist degelijk waar hij mee bezig was. Dat we in de schaduw gingen staan, maakte dan ook niet uit. 

Onzekerheid

Ik zie het bij fotografen overal terug. Een fotograaf lijkt zich te verschuilen achter de camera. 

Doordat ik voor het nieuwsv(AT5) heb gewerkt, weet ik te gaan voor het beste plaatje. Bij de pers/media wordt er soms gevochten voor een plekje bij meerdere camera’s en journalisten met microfoon. Ik vond dat vreselijk en heb me aangeleerd om een andere houding aan te nemen. Om te zoeken naar een compleet andere invalshoek, om de uitdaging aan te gaan om een ander beeld te maken. Wat er voor zorgde dat ik werd geloofd door de redacteuren die met me op pad waren. Zij konden dan een nieuwsitem maken met filmische kwaliteiten.  

Ik wilde ook niet opvallen, zodat geen cameraman mij na zou gaan doen. Deze competenties die ik me eigen maakte, geven mij nu de kwaliteiten die nodig zijn in het vak als afscheidsfotograaf. Onopvallend bewegen en wel de beste foto’s maken, soms vanuit verrassende standpunten. 

Kans om te leren van de bekendste afscheidsfotograaf

Wil je leren hoe jij jouw fotografie vaardigheden omhoog schroeft? 

Doe dan vooral mee op de workshop 2-daagse van 10-11 december. 

We laten je zien, oefenen en begrijpen wat er nodig is als afscheidsfotograaf met je camera. 

We zijn op een geweldige locatie met de uitvaart in scène, waar je ook kunt blijven dineren, overnachten en ontbijten met de groep.

De prijs is speciaal voor jou als fotograaf aangepast. De workshop heeft een minimale waarde van € 1750,- , maar dat vragen we niet.

Bekijk de informatie en opties op deze pagina: https://www.opleidingafscheidsfotograaf.nl/aanmelden-verbeter-je-fotoskills/

Er zijn nog twee plekken beschikbaar, dus wacht niet te lang met aanmelden. 

Fijne dag, 

Boukje