Word weggeblazen… nee, niet door vuurwerk op oudjaar

 

Voor mijn vijftigste verjaardag ben ik gaan glasblazen. Het hele gezin mocht zelfs mee en kon ook aan de slag. Een kostbare herinnering maken, dat vind ik belangrijk. 

We gingen glasblazen in Lommel bij  het GlazenHuis.be

 

Je haalt met een lange blaaspijp gesmolten glas uit de oven (wel 1130 graden Celsius heet) als was het honing. Je draait met de buis (net als een theelepel honing) om het hete vloeibare glas niet eraf te laten druipen.

 

Door in de pijp te blazen, ontstaat er een bel  binnen in het glas en veranderd de vorm. Omdat het zoveel koeler is dan in de oven, moet het af en toe weer terug in de oven om verwarmd te worden en zo kan het glas ook verder gevormd worden.

 

Je kunt er stukjes gekleurd glas aan toevoegen door de dikke bel in die stukjes te drukken. Dit smelt dan weer in de oven er verder aan vast.

Iedere kleur heeft een andere smeltkracht. Zo smelt blauwglas veel gemakkelijker dan rood.

Door met anderen materialen zoals kletsnatte krant of natte houten spatels langs je vloeibare glas te draaien op de werkbank, vorm je jouw object in de gewenste ronding en kun je de gekleurde glasstukjes ook een draaiing meegeven.

 

Het glas waar je mee werkt is roodgloeiend en je ziet niet goed hoe de kleuren die je er in vermengd zich gedragen. Je moet maar gissen of het mooi gaat zijn…

Wanneer je object klaar is, sla je het van de buis af en zet je het in de annealer. Dit is een grote stenen kast, waar het glas in kan afkoelen. Dat proces duurt een aantal dagen.

 

Het is dus een verrassing om je gemaakte glaskunst te zien nadat het uit die annealer komt, omdat de uiteindelijke kleur dan pas zichtbaar is.

 

Door het bekijken van de serie Blown Away op Netflix werd ik onwijs enthousiast over wat deze glasblazers maakten.

 

Ik sprak de wens uit dat ik ook glas zou willen kunnen blazen.

 

Nadoen en leren

Het zien doen van anderen, dat kan aanstekelijk werken. De beste manier om te leren ook. Afkijken en dan zelf (leren) doen. Nadoen. 

 

Voor fotografen die graag zien hoe ik aan het werk ben als afscheidsfotograaf  is er alleen vandaag nog de eindejaarsactie met de online videotraining: Hoe beweeg je tijdens een uitvaartceremonie. 

 

Je kunt deze trainingvideo aanschaffen met een korting van maar liefst 500 euro. 

 

Bekijk vanuit je luie stoel hoe ik beweeg tijdens een uitvaart in een crematorium. 

 

Kijk af wanneer ik beweeg, waar ik me bevindt en hoe er (niet) op gereageerd wordt door anderen. 

 

Doe er je voordeel mee en geef jezelf dit cadeau. Of je er nu gewoon nieuwsgierig naar bent of omdat je mogelijk kunt zien hoe je met vertrouwen dichtbij kunt zijn.

 

Tot middernacht geldt de prijs van €57,- nog. Daarna is de actie voorbij.

 

Fijne jaarwisseling!

 

Boukje Canaan