Mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET is nu ruim een maand uit en het wordt wonderwel ontvangen.

Het wordt niet alleen gelezen door fotografen, maar ook door niet-fotografen.

Esther Ruël Engelman is bijvoorbeeld zo’n niet-fotograaf.

Esther is lerares op een lagere school en door haar eigen verliesverhaal als 6-jarig kind, heeft zij de missie om kinderen in hun verliesverhaal goed te begeleiden opgepakt. Haar onderneming heet: Mijn gouden Traan.

Esther las het boek en heeft een reactie hierover op haar Facebook pagina geplaatst:

De gehele tekst:

Dagelijks vertellen kinderen mij verhalen. Over de kleine dingen en de grote dingen in het leven. Sommige verhalen worden meerdere keren verteld. Zeker de ingewikkeldere levensgebeurtenissen hebben herhaling nodig. Opnieuw vertellen geeft een indrukwekkende gebeurtenis, bijvoorbeeld een verlies, elke keer weer een aanwezige plek in het leven. Al is het nog zo pijnlijk, moeilijk en ingewikkeld. Beelden kunnen het verhaal van een kind ondersteunen, bekrachtigen en ondersteunen bij het elke keer weer plaatsen van de gebeurtenis in de persoonlijke verhaallijn.

Zelf ben ik leerkracht en rouw- en verliesbegeleider en dus zeker geen fotograaf. Maar met heel veel interesse heb ik dit ‘Dat fotografeer je toch niet’ gelezen. Het heeft mijn blikveld verruimd doordat ik nu meer snap over uitvaartfotografie: hoe nauw het luistert, waar een uitvaartfotograaf rekening mee moet en kan houden in zeer veel verschillende situaties. Ook is er aandacht voor verschillende invalshoeken ten aanzien van rouw en worden de belangrijkste begrippen uitgelegd. De foto’s in het boek raken en maken het geheel nog duidelijker.

De ervaringsverhalen van Boukje maken het boek compleet en geven een duidelijk beeld van verschillende mogelijkheden om mooie waardevolle momenten te herkennen en vast te leggen op beeld. Een mooi voorbeeld hiervan:

‘Zo liep ik eens naar buiten om te zien waar de kinderen gebleven waren bij een crematorium. Buiten stond de truck van papa, waar eerder de beschilderde kist achterop de oplegger had gelegen. Nu stonden daar zijn jonge kinderen met vriendjes, neefjes en nichtjes op. De zon stond al laag. Trots stonden daar de kinderen, neefjes en vriendjes op de grote truck van papa. De zon streek langs hun haren. De enige en gelijk laatste keer dat zij op de truck stonden, zo lijkt me.’

De missie van Boukje is een emotioneel gezondere wereld. Daar draagt haar boek zeker aan bij. Immers, verlies staat om de hoek in een ieders leven, zo zegt Manu Keirse. Dat betekent dat het heel belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen weten van de mogelijkheden van uitvaartfotografie. Foto’s van een afscheid kunnen de tentstokken zijn van de herinnering in het verdere leven. De beelden vertellen een verhaal over liefde en leven. Foto’s van een afscheid zijn een erkenning voor gouden tranen, een erkenning voor verlies. Heel belangrijk dus. Vertel zeker verder! 📷💛📸

Ook reageerde Margriet Hassing, uitvaartondernemer.

De afgelopen dagen hield ik de brievenbus al in de gaten… Gisteren werd #datfotografeerjetochniet het handboek voor fotograferen bij afscheid van Boukje Canaan bezorgd. Boukje beschrijft naast haar vakkennis over uitvaartfotografie ook wat o.a. rouw is, hoe om te gaan met emoties en houding en communicatie in haar boek.
Haar boek is een waardevolle aanvulling. Uitvaartfotografie wordt vaak aan voorbij gegaan, maar het is oprecht een mooie tastbare herinnering van het afscheid van een dierbare. De foto’s kunnen o.a. helpen bij het rouwproces.

Na een jaar kom ik altijd terug bij de familie, zo ook vandaag. En ik nam het boek mee, omdat ik wist dat er foto’s in staan die afgelopen jaar zijn gemaakt tijdens een uitvaart bij Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Ten tijden van de uitvaart bloeiden er margrieten. Dat is niet zo bijzonder, maar wel als je weet dat de weduwe Margriet heet en ik als uitvaartbegeleider ook. Als uitvaartfotograaf heeft Boukje hier fantastisch gebruik van gemaakt om unieke foto’s te maken, die de dag maar zeker ook het album een extra tintje hebben gegeven. Net als Margriet (de weduwe) was ik ook verrast van het prachtige fotoalbum die Boukje heeft gemaakt. Boukje wat heb jij ‘het moment’ goed weten te vangen, prachtig! Jouw boek krijgt zeker een plek in mijn werktas!

Samenwerking

Margriet Hassing was uitvaartbegeleider bij een uitvaart van een dierbare collega fotograaf. Hans wilde niemand anders dan dat ik de foto’s op zijn uitvaart zou maken. Een hele eer! Ik maakte uiteraard een album voor de weduwe (ook genaamd) Margriet.

Dit is wat de uitvaartondernemer Margriet daarover aan mij schreef:

Ik zie verschillende boeken maar dit is oprecht het meest mooie boek. Wat het verschil maakt is de kwaliteit, jij presenteert de foto’s in een mooi formaat boek, prachtige dikke bladen en een kaft die het moment weer zacht maakt met in reliëf de naam… echt mooi. Hier heb jij over nagedacht! En dan de foto’s, het zijn momenten, liefdevol, niet wetende dat jij aan het fotograferen bent. Jij pakt letterlijk dat waar het moment over gaat. Bijvoorbeeld de margriet, hier heb je prachtig en goed mee gespeeld. En de foto in het bos…. als ik naar de foto kijk is het net of ik er weer ben. De hoogte, lichtinval van de zon, de takjes echt adembenemend!! 😘

Andere bijzondere reacties:

Anja de Regter schreef: Hey boukje ik zit heerlijk in jou boek te lezen. Heerlijk geschreven, vol nuttige en belangrijke informatie en je schrijft zo fijn dat het voor een dyslecticus als ik makkelijk te lezen is. Jammer dat ik zo moet gaan werken en het boek moet wegleggen. 😘🍀😉

Toine van Berkel: Hoi Boukje, grote complimenten voor je boek! Diepe buiging! Het is een diepgravend handboek over afscheidsfotografie geworden, waar echt alle aspecten aan bod komen. Heb het met zeer veel belangstelling gelezen. Nogmaals mijn complimenten en succes met je mooie werk!

Heb jij het boek gelezen? Extra cadeau door te reageren

Geef jouw reactie hieronder op het boek en wat jij er vooral uithaalt & krijg het E-book geheel gratis. Dan heb je altijd de mogelijkheid om het te lezen waar je maar bent. Zonder dat A4 formaat in je tas…

Bestel het boek of E-book

Om het boek te bestellen ga je hier heen.