Ik geef je graag twee tips van boeken om te lezen

 

Deze boeken heb ik zelf vrij nieuw aangeschaft. Voor de boekenweek weliswaar…

 

1) Verhalen van een uitvaartondernemer

Iede Hoorn is uitvaartondernemer en schreef een aantal van zijn ervaringen op. De verhalen lees je in het boek: “Leven met de dood“.

 

Ik vind het geweldig te lezen dat hij goed met de mensen meedenkt en alternatieven bedenkt, zoals een vernieuwer op dit vlak betaamt. Hij werkt vrijwel altijd samen met een afscheidsfotograaf, waardoor in het midden van het boek ook een aantal foto’s staan om beeld te geven bij de verhalen. Hij begrijpt als ondernemer heel goed dat foto’s hem de mogelijkheid geven om reclame te maken voor zijn werk. Omdat hij laat zien aan anderen wat voor mogelijkheden er zijn, wordt hij gevraagd door mensen die ook buiten zijn regio Amsterdam van zijn diensten gebruik wensen maken. Door ook een boek te schrijven zullen enkel nog meer mensen van zijn diensten gebruik wensen maken, dus op zijn expertschap zet hij vol in. Boek ook lezen? Bestel hier>

 

2) Achterblijven na een plotseling overlijden

Hanneke van de Plassche is ook uitvaartondernemerr en daarnaast rouwbegeleider. Zij schreef het boek “Onverwacht“. Hierin lees je verhalen van mensen die een onverwacht overlijden meemaakten. Het plotselinge verlies zorgt in veel gevallen ervoor dat mensen zich overvallen voelen.

 

Ze schreef dit boek aan de hand van interviews. Het mooie is dat deze ook te beluisteren zijn als podcast. De QR codes staan in het boek die je brengen naar de betreffende podcast.

 

Ze deed dit alles om niet alleen nabestaanden maar ook naasten te helpen die te maken hebben met een plotseling overlijden. Daarnaast zie ik het als geweldige inzichten voor het beroep als afscheidsfotograaf. Er komen ook hulpverleners aan het woord en al zie ik ons niet als hulpverlener, maar wel als ondersteuner in het stuk van de nabestaanden en hun naasten. Dit boek lezen? Bestel hier>

 

Vinden van troost en steun

We voegen in het vak afscheidsfotograaf toe aan het brengen van troost en steun bij pijn en verlies. Foto’s maken het gebeuren inzichtelijk voor anderen, foto’s geven bewijs en foto’s helpen bij allerlei emotionele processen die een rouwende nu eenmaal zal doormaken.

 

Aan de rouw ontkom je niet wanneer je een verlies meemaakt. Het is een natuurlijk proces en ik wens dat we er goed mee om leren gaan, net als Iede Hoorn en Hanneke van de Plassche dit ook wensen/doen.

 

Laten we elkaar ondersteunen in goede en slechte tijden. Maak bekend wat er mogelijk is. Leer over doodgaan, rouw en hoe je hier mee omgaat. We krijgen er allemaal mee te maken. Voorbereid zijn voorkomt niet, maar geeft wel een stukje rust.

 

Geniet van deze dag!

 

Liefs, Boukje

P.S. Als afscheidsfotograaf ben ik in te huren, als coach begeleid ik andere fotografen in dit vak en als auteur ben ik zelf bezig aan mijn tweede boek. Ik zou het leuk vinden als je dit blog aan anderen doorstuurt om meer bekendheid te geven het vak.