Van de zes kandidaten zijn er vijf Cum Laude afgestudeerden, waarvan twee Magna Cum Laude, een twee zelfs Summa Cum Laude!

Apetrots ben ik op deze fantastische mensen. We hebben op de diploma uitreiking met recht gevierd dat deze voltallige groep cursisten de beste scores behaalden tot nu toe. Mijn missie om een emotioneel gezondere wereld te creëren krijgt zo steeds meer bijval.

2020 startte dit jaar met een groep van zes cursisten aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”. Zij vulden elkaar enorm aan en tilden elkaar op tot grote hoogtes. Ze werden niet alleen geïnspireerd door de lessen, maar inspireerden elkaar ook.

Dit dynamische groepsproces ontstaat gelukkig altijd. Daar spoor ik ook op aan met de intervisiegroepjes.

Wat het zo bijzonder maakte was dat deze met Cum Laude afgestudeerde fotografen ook werkelijk ieder een eigen visie hebben ontwikkeld.

Als afscheidsfotograaf kan die visie dan zelfs liggen op de manier van fotograferen. Het handschrift van de fotograaf kan worden doorgevoerd in hun werk, omdat ze met visie werken.

De cursisten worden aan het einde van het jaar beoordeeld op hun examendossier, hun portfolio en ze houden een presentatie over wat ze gaan neerzetten als afscheidsfotograaf. Drie examencommissieleden beoordelen hen op wel zes kerntaken en een aantal overige punten

6 Kerntaken

 1. Ontwikkeld een persoonlijk ontwikkelingsplan

  Persoonlijke leerdoelen en de visie voor de toekomst

 2. Kan bekwaam communiceren met nabestaanden en uitvaartprofessionals

  Vaardige communicatie, representatie en verscheidenheid

 3. Realiseert het juiste beeld

  Technische kanten van de fotografie; apparatuur en nabewerking

 4. Heeft een visie op aflevering beeldmateriaal

  Producten en aflevering materiaal

 5. Voert ondernemerstaken uit

  Ondernemersplan en financiële zaken

 6. Kan een verdiepingsonderzoek uitvoeren

  Verdieping binnen de niche afscheidsfotografie, de USP

Er werd vooral goed en zelfs uitmuntend gescoord op vele vlakken door de cursisten. Zelfs zo goed dat bijna iedereen Cum Laude is geslaagd.

Ik stel deze geweldige afscheidsfotografen graag aan je voor.

Nicole Koetze kwam met haar presentatie geheel authentiek over en ontroerde zelfs een examencommissielid tijdens haar presentatie. Haar visie stond duidelijk voorop en zelfs de ‘verpakking’ was af! Overal is bij Nicole over nagedacht. Ze zal mensen compleet weten te verrassen met haar werk.

Ingrid Steins heeft veel in huis wat betreft talenten. Ze zal zich vooral richten op natuurbegraafplaatsen en ook afscheid bij dieren meenemen, omdat natuur haar passie heeft en dit komt ook ter uiting in haar fotografie. Als overledene verzorger en fotograaf kan ze twee werelden verenigen.

Servaas Raedts als enige man in het gezelschap kon zijn commerciële talenten goed laten uitblinken. Tijdens de opleiding was hij al volop aan het werk als afscheidsfotograaf. Er zijn heel wat foto’s van zijn hand besproken wat anderen mede inzichten bracht.

Ingeborg Baar liet met haar werk zien dat ze meer beheerst dan ze zelf werkelijk doorheeft. Ze hoorde terug dat ze haar talenten niet meer verborgen mag houden en zich mag richten op haar werkelijke niche; de ceremonies met militaire eer.

Marion Verhaaf heeft ook verborgen krachten is gebleken. Ze kreeg te horen dat ze haar werk grootser mag tonen en aanbieden. De stappen die ze nu al heeft gemaakt zijn voor haar gevoel enorm, maar mogen nog meer voor de buitenwereld tot bloei gaan komen.

Christa Van Hooijdonk heeft ons allen zeer verbaasd met een volledig nieuw product naast haar fotowerk, wat ook van hoge kwaliteit is. Haar visie op wat ze wil leveren was duidelijk en in ontwikkeling. Ze weet wat ze wil bereiken en heeft daarvoor al een hoop stappen gezet. Wanneer deze dame los gaat, dan maak je borst maar nat…

Na uitreiken het proost-moment

Dank aan Liesbeth Stam die de foto’s heeft gemaakt op deze bijzondere dag. Zij is cursist aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf ” in 2021.

Vooruitgang

Vooruit zien en ontwikkelen, dat moeten niet alleen de studenten, maar doe ik zelf ook.

Heden ben ik het vervolg aan het ontwikkelen: de opleiding “Succesvol Afscheidsfotograaf”.

De basis is gelegd, maar dan sta je nog maar aan het begin. Hoe ga je nu verder en ontwikkel je zulke strategieën dat je ook daadwerkelijk blijvend werk binnenhaalt?

Na 6 jaar lesgeven ben ik het alleen maar leuker gaan vinden. Omdat het me steeds beter afgaat. Het blijkt dat er een geweldige coach in mij schuilt.

Wil je niet wachten op deze ontwikkeling en wil je direct aan de slag? Dat kan in de 1-op-1 coaching voor drie maanden.

Zet grote stappen, bereik enorme doelen, die je ergens wel zou willen zetten, maar in je eentje niet goed weet waar je nu moet beginnen.

Je hebt de potentie zoveel mensen wat te kunnen geven, maar ze weten jou nog niet voldoende te vinden.

Je bedrijf heb je met bloed, zweet en tranen opgebouwd, maar komt eigenlijk niet naar je zin van de grond.

Dan heb je iemand nodig die de klappen van de zweep heeft opgevangen en ervoor zorgt dat jij ze niet ook hoeft te ervaren.

Geraak daar waar je werkelijk wilt zijn, omdat je de juiste dingen krijgt aangereikt.

Via een gratis eerste verbindingsgesprek kun je duidelijk krijgen wat je kunt bereiken. Deze is geheel vrijblijvend. Daarna kies je of je doorgaat.

Ik geniet nog even na van deze geweldige afsluiting van 2020.

Fijne dag!

Boukje Canaan