Terugblik op Afscheidsfotografie

In 2023, als ervaren afscheidsfotograaf, heb ik tal van unieke uitvaarten mogen vastleggen. Een van de meest indrukwekkende voor mij vond plaats in een bioscoop. Het levensverhaal van de overledene en de familie  kwam tot leven op het immens grote filmdoek.

Mijn achtergrond in filmstudie versterkte de impact van deze ervaring. Ik begrijp de kracht van het grote doek en de emoties die het kan oproepen, waardoor deze uitvaart een blijvende indruk achterliet.

Dit jaar bezocht ik zo’n vijf keer een natuurbegraafplaats. Een plek die mij steeds weer fascineert. Hier experimenteer ik soms met hogere perspectieven door mezelf of mijn studenten (die op stage mee mogen) bijvoorbeeld op de loopkar te plaatsen voor unieke foto’s.

Een van deze actie foto’s (zie hieronder de foto door Rob Klaassen) werd zelfs gepubliceerd in het Brancheblad Uitvaartzorg, wat leidde tot een levendige discussie over de ethiek en technieken in afscheidsfotografie tijdens de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf. Of dit was vorig jaar al! Zie, ook mijn geheugen laat me soms in de steek. 

Maar goed dat we zaken vastleggen!

Expositie

In het museum Tot Zover opende een tentoonstelling onder andere met mijn werk en dat van collega’s, gericht op eten en drinken bij uitvaarten. Deze expositie, “Een Lekkere Dood”, is zo’n succes dat het verlengd is tot 9 juni 2024.

Plan dus gerust een bezoek in om naar het kleine maar oh zo interessante Amsterdamse museum bij De Nieuwe Ooster Begraafplaats te gaan. Een van mijn foto’s die in het museum hangt:

Samenwerken

Als bestuurslid van Coöperatie Afscheidsmomenten blijf ik samenwerken met fantastische afscheidsfotografen. En met bedrijven als Uitvaartstichting Hilversum, Wikkelgoed, Coöperatie DELA, en uiteraard individuele uitvaartondernemers. We streven ernaar de rol van afscheidsfotografen te versterken en emotionele ondersteuning te bieden door onze diensten.

Mijn missie om de wereld emotioneel gezonder te maken door afscheidsfotografie krijgt steeds meer vorm. Hoewel de verspreiding van deze vorm van fotografie mij te langzaam gaat, is de impact ervan onmiskenbaar.

Buiten de grenzen

In België heb ik mogen bijdragen aan de groei van afscheidsfotografie door individuele coaching en lessen aan Belgische cursisten te mogen geven. Wat ik opmerkte is dat onze Zuiderburen minder schroom voelen om beeldmateriaal trots te laten zien, wat de verspreiding en kennis over de waarde van afscheidsfotografie bevordert.

Voor 2024 heb ik verschillende doelen gesteld. Ik kijk ernaar uit om deze plannen binnenkort met je te delen.

Terugkijkend op 2023 voel ik me dankbaar en tevreden. Het was een rijk en vol jaar voor afscheidsfotografie. Ik sluit het jaar af met het afleveren van diverse emotioneel betekenisvolle reportages.

Ik wens je een prachtig uiteinde en een goed begin van 2024!

Met hartelijke groet,

Boukje Canaan

P.S. Wil je meer informatie over de foto die in het museum hangt klik dan op de foto zelf of hier >>