Pinocchio ligt ziek in bed in het huis van mevrouw slak. De fee met de blauwe haren vertelt Pinocchio dat hij een drankje moet drinken wil hij beter worden. 

Hij weigert stellig. Hij heeft nog nooit hoeven eten of drinken, hij verwacht vast niet dat zijn houten lijf daar tegen kan. 

Om het gewicht bij te zetten hoe belangrijk dat drankje is worden de doodgravertjes geroepen, Ze komen met een doodskist.
Vier hazen in zwarte mantels komen aan gestommeld met op hun schouders een doodskist voor Pinocchio.
Ze houden de kist onmogelijk recht want ze glijden almaar uit over het slijm dat mevrouw slak heeft achter gelaten op de vloer.

Hilarische scène

Ik lig helemaal dubbel van het lachen in een verder rustige filmzaal. Mijn jongste dochter naast me geeft me een flinke por.
WAT?! Mag ik niet lachen om hoe sukkelig dat gaat?
 
Omdat het gaat over iets dat met de dood te maken heeft zeker? Dat onzinnige taboe gedoe…

Het is fantasie!

Deze scène prikkelt mijn voorstellingsvermogen naar de ware wereld; waar ik wel vaker een doodkist gedragen zie worden.
Hoe vreselijk zou het zijn wanneer de dragers werkelijk zouden falen en uit zouden glijden… Dat heet leedvermaak.
Hier in de bioscoop mag ik lachen, vind ik. Het is een fantasie wereld die neergezet wordt.

Remake

In 2020 heb ik nog een avond mogen genieten (ergens) van de prachtige remake en Italiaanse film Pinocchio.
Fantasierijke verhalen is wat mij doet leven. Het geeft hoop, leert me andere uitkomsten of mogelijkheden zien.
De fantasie prikkelt ons brein en kan ons door lastige tijden heen helpen. Ten tijde van crisis is een portie fantasie verhalen heerlijk verdwalen uit de werkelijkheid.

Fantasie aanwakkeren kan lucht geven

Daarom vind ik levens- of herinneringsverhalen ook zo geweldig. Het prikkelt opnieuw de fantasie, of je er nu bij was of niet in de herinnering van die ander.
Vandaag spreek ik met Hanke Amels op Clubhouse in een room over haar werk. Ze heeft net als ik onlangs de Dutch Funeral Award gewonnen.
Ik geloof sterk dat Hanke de fantasie ‘aan zet’ bij mensen die zojuist een dierbare zijn verloren. De fantasie wordt ingezet om belangrijke verhalen naar boven te toveren.
Of om belangrijke persoonlijke typeringen te ontdekken waar je weer iets mee kan. Hanke heeft geleerd om dat verhaal naar boven te halen wat onze fantasie ook weer prikkelt.
Kom je mee luisteren? Om 13 uur op Clubhouse, meld je hier;
 
Zit je niet op Clubhouse, dan kun je een kijkje nemen op haar website, wanneer je nieuwsgierig bent naar wie ze is en wat ze doet: www.fierhetleven.nl
 

Mijn tip voor vandaag:

Laat je fantasie zoveel mogelijk de vrije loop, het zet je in een andere gemoedstoestand en het prikkelt je brein. 
 
Mocht je in de gelegenheid zijn om de film Pinocchio te zien, schaterlach dan nog met me mee in de scene waar de doodgravers zich stuntelend een weg banen over het slakkenslijm.
 
Fijne dag! 
Boukje Canaan

P.S. Vind je mijn verhalen leuk of interessant? Wil je vaker tips, ervaringsverhalen en zelfs aanbiedingen van me ontvangen? Meld je dan hier>>