Een vrouw zonder man,

een kind zonder ouder,

een broer zonder zus,

een vriend zonder vriendin,

 

of andersom…

Hoe gaan we om met deze mensen in rouw?

Het liefst blijken we ze soms te willen ontwijken, omdat we niet geleerd hebben hoe we het beste om kunnen gaan met mensen in rouw. Oogcontact zullen we soms vluchtig verbreken. Lopende op de stoep, zullen we snel oversteken zodra we die enen ‘persoon in rouw’ zien toe naderen. Op het werk draaien we ons misschien snel om, om net te doen alsof we druk bezig zijn; geen tijd voor een praatje. Op school draaien we onze rug naar een groepje om opeens druk mee in gesprek te geraken. Enz., enz.

Hopelijk hoor je niet bij de mensen die dit doen. Het is zo pijnlijk  voor mensen in rouw om te merken dat men het lastig vindt om even aandacht aan ze te schenken. Het enige wat je hoeft te doen is…een glimlach tonen! Een korte aanraking, een schouderklopje, een kort teken van aandacht. Een stukje erkenning.

Maak ze juist gezien! Je ziet hun en je erkent hun bestaan. Zij zijn niet dood! Ze hebben verlies geleden, dat wel, maar zij moeten verder met pijn. Die glimlach of aanraking van jou geeft ze i.i.g. het wezenlijke van het gezien zijn in hun bestaan.

Als daarna de persoon naar je toe komt om je gedag te zeggen, dan is het ijs gebroken. ECHT WAAR! Het enige wat je hoeft te doen is even aandacht hebben. In al je vriendelijkheid kun je dit best.Boukje Canaan Fotografe--17

Wil je echt wat betekenen dan biedt je een luisterend oor. Heb je daar geen tijd voor, dan is het okay om zoiets te zeggen:

Ik vind het naar voor je wat er is gebeurd, ik kom er graag op een ander moment op terug.” Iedereen zal begrijpen dat je alleen maar eerlijk bent. Je geeft aan dat je de persoon niet wil vermijden, maar er liever op een ander moment tijd voor neemt. Mensen in rouw vinden het wellicht ook lastig ‘er’ altijd en overal over te praten. Het wordt pas lastig als niemand ‘er’ meer over praat en het dagelijkse leven gaat te hard door.

 

Hoe ga je dan GOED om met mensen in rouw?

Volgens Manu Keirse zijn er 4 sleutels. Sleutels om de deur te openen naar toekomst voor mensen in rouw.

  1. Luister. Luister echt naar de persoon in rouw, met interesse. Dat is voor velen eng… want durf ik wel echt te luisteren?
  2. Informatie. Correcte informatie is nodig over wat er is gebeurd. In vreselijke omstandigheden wordt mensen vaak informatie onthouden, omdat men denkt dat je iemand daar niet mee lastig moet vallen of het is te lastig voor hen. Dus vragen naar het werkelijk gebeurde is dus wel okay.
  3. Warmte en Genegenheid. Kijk eens in de natuur, door een warme zonnestraal gaat een bloem open. Als de zon onder gaat, en het wordt koud en kil, gaat de bloem dicht. Mensen kunnen open bloeien door warmte en genegenheid.
  4. Herinneren. Laat de herinnering levendig zijn.

Mensen spreken ook al gauw over LOSLATEN, maar dat is volgens hem FOUT. Verwerken heeft niets te maken met loslaten. Dat is een verkeerde visie. Je wil juist blijven VASTHOUDEN aan wat de persoon in je leven betekende. Leer anders vasthouden. Leren vasthouden in de herinnering i.p.v. in de werkelijkheid.

Zie hier het filmpje van Manu Keirse:

 

Er zijn meerdere manieren om nieuwe herinneringen te maken in deze werkelijkheid, maar daarover meer, later in een ander blog.

Heb jij al te maken gehad met mensen in rouw?

Hoe ga/ging jij daar mee om? Vond jij dit moeilijk of juist niet? Wil je met ons delen hoe jij dit doet of hoe je merkte dat je het helemaal verkeerd deed? Daar kunnen anderen van leren. Het start een gang naar open gesprekken!

Deel je commentaar in het veld hieronder. Dat wordt enorm gewaardeerd.