Meer vraag naar afscheidsfotograaf

Posted on 21 sep 2015 in Afscheidsfotografie, Opleiding "Bekwaam afscheidsfotograaf" | 25 comments

Meer vraag naar afscheidsfotograaf

Afscheidsfotograaf Boukje Canaan startte op 16 januari 2015 met een unieke opleiding: ‘Word een bekwaam afscheidsfotograaf’.

Met maar liefst 13 deelnemers ging het van start. Enthousiast om thuis te geraken in de uitvaartwereld en met de fotografische kennis rondom het thema afscheid.

BEGIN

Van mensen waarvan dierbaren zijn overleden, hoorde ik steeds vaker: ‘Wat zonde dat we geen foto’s hebben laten maken van het afscheidsmoment. Nu heb ik niets meer om fysiek op terug te vallen in mijn rouwproces.’ Aan familie en/of vrienden kun je beter niet vragen om deze dag ​op beeld vast te leggen. Allen ​zijn ​zij ​er​ ​emotioneel ​teveel ​bij betrokken​. Bovendien is afscheidsfotografie écht een vak apart!

Denk aan de professionaliteit van de foto’s, van de verwerking tot een album en ook aan het gedrag van de fotograaf tijdens het afscheid.

Meer vraag

We zien gelukkig dat er steeds meer vraag komt naar goede afscheidsfotografen. Uit ervaring heb ik inmiddels geleerd hoe belangrijk foto’s als mooie herinnering zijn in het rouwproces van nabestaanden, dus de​ze​ vraag uit de samenleving is voor mij een heel begrijpelijke. ​Laat het dan wel een warm, verhalend beeldverslag zijn, waar je ook werkelijk door getroost wordt. Om goed en mooi beeldmateriaal vast te leggen komt er veel meer bij kijken dan alleen maar ‘plaatjes schieten’. Het vraagt verschillende disciplines van een fotograaf: niet alleen op de dag zelf, maar ook in het proces ervoor en erna.

De fotografen in opleiding hebben de laatste maanden aangetoond dat ze​ met succes contacten kunnen ​leggen met o.a. uitvaartbegeleiders, pastors maar ook nabestaanden​. Zij erkennen dat er met een geschoolde afscheidsfotograaf geen storende factoren meer zijn en waardevolle momenten op een waardige manier worden vastgelegd. afscheidsfograaf maakt detail opname

Landelijke erkenning

De studenten komen uit alle regio’s van ons land. Zelfs uit de delen van ons land die soms ‘conservatief’ worden genoemd, zien zij geen verminderd enthousiasme over ons vak.
Ik vertrouw erop dat wanneer er meer afscheidsfotografen zijn die deze opleiding hebben gevolgd​,​ er enkel nog meer vraag komt vanuit de samenleving. Het is een manier om het vak afscheidsfotografie de erkenning te geven die het verdient​.​

Een flink aantal uitvaartbegeleiders heeft mij ​verteld blij te zijn met deze ontwikkeling. ​Steeds meer durven zij mensen te adviseren om een afscheidsreportage te laten maken door een bekwaam afscheidsfotograaf.

Wat houdt de opleiding tot gecertificeerd afscheidsfotograaf precies in?

​In samenwerking met specialisten op het gebied van verlies en rouw, uitvaartbegeleiders en samen met andere vak-fotografen leren de deelnemers hoe ze om moeten gaan met mensen die in rouw zijn. Ze leren ‘onzichtbaar’ aanwezig te zijn en tóch heel dicht bij de emotionele gebeurtenis te staan, zodat ze een mooi beeldverhaal kunnen maken. Ze leren technisch fotograferen en met super lichtgevoelige lenzen te werken, zodat flitsen overbodig is. Ze leren ook hoe ze ter voorbereiding van het afscheid in gesprek gaan met de uitvaartbegeleider, zodat ze weten wat er allemaal gaat gebeuren die dag en zich kunnen instellen op de verschillende houdingen en emoties van de nabestaanden. Een verlies vastleggen heeft een fotograaf nodig die de intimiteit durft aangaan en verdriet begrijpt.Opleiding Afscheidsfotografie

Dankbaarheid

Nabestaanden di​e door een bekwaam afscheidsfotograaf een reportage hebben laten maken, zijn het er unaniem over eens: de unieke, maar ook prachtige foto’s zijn van onschatbare waarde. Ze zijn dankbaar dat ze geluisterd hebben naar het advies dat hen werd gegeven. Immers, een eenmalig afscheid als dit is het absoluut waard om mooi en goed door ons vastgelegd te worden.
Ken jij mensen voor wie de opleiding zou kunnen passen? Stuur hen dan dit bericht door en laat diegene weten dat we nieuwe aanmeldingen accepteren. Neem ​daarvoor ​contact op met Boukje Canaan, grondlegger en initiatiefnemer ​van ​Afscheidsmomenten.nl

Wat vind je van deze ontwikkeling? Fijn wanneer je reageert in het reactieveld hieronder. Jouw mening telt.

Verhaal van gemis van uitvaartfoto’s>>

Studenten over troostfoto>>

 

25 Comments

 1. Wat gaaf dat je bijna je 1e lichting studenten kunt afleveren, een felicitatie waard!!

  • Hoi Else, Hartelijk dank voor je felicitatie. Straks gaan we de studenten feliciteren en jou vast ook!

 2. Ook ik ben student van de 1e lichting. Hoe gaaf was het de afgelopen maanden om mee te mogen bouwen aan een ‘emotioneel gezondere wereld’ (=missie Boukje). Nou GAAF! (…en we zijn nog niet klaar.)
  En hoe bijzonder is het welke reuring wij als studenten hebben kunnen geven rondom het vak Afscheidsfotograaf. Nou, heeeel BIJZONDER! Iedereen werkt er keihard aan. Een oprechte schouderklop aan alle mede-studenten!
  En nu op naar de eindpresentaties!

  • Hoi Daisy,
   Wie had gedacht dat je al vrij snel je eerste uitvaart kon gaan fotograferen? Dat je een artikel in de krant kreeg en support op andere manieren. Mooi dat je ons gaat versterken. Op naar een succesvolle afronding.

 3. Boukje,

  Als professioneel fotograaf wist ik het al: het werk als afscheidsfotografe doe je niet even ‘zomaar’ naast je andere fotografie! Dit was voor mij dè reden om mij begin dit jaar aan te melden voor de opleiding “word een bekwaam afscheidsfotograaf’. Mede door jouw lessen en de lessen van je enthousiaste gastdocenten (w.o. een rouwtherapeut en communicatiedeskundige) kunnen we allemaal zeggen dat we ons kunnen onderscheiden van alle andere fotografen die dit werk er wel even ‘bij doen’.
  Bijzonder nuttig was de les over de diverse vormen van rouw tijdens de eerste dagen na het overlijden van een dierbare en hoe wij als fotograaf hiermee om kunnen gaan.
  Ook de fotobesprekingen en de communicatietrainingen en natuurlijk onze voortgang en vooruitgang waren zichtbaar heel erg belangrijk tijdens deze opleiding.

  Het is een enorm turbulent en leerzaam jaar is geweest. We hebben bijzondere locaties bezocht, fijne mensen ontmoet, doelen uitgezet, veel over onszelf geleerd, en uiteindelijk heeft iedereen de gelegenheid gehad om een laatste samenzijn van dierbaren tijdens een afscheid te kunnen fotograferen.

  Afscheidsfotografie is een vak apart en ik ben dankbaar dat ik mede dankzij jouw lessen deze richting ben ingeslagen.

  Lieve groet,
  Anita Janssen – Afscheidsfotograaf Midden Nederland

  • Fijn Anita,

   Dat de opleiding je verder brengt op je pad. Je bent een gedreven mens, je gaat vast veel mensen blij maken met jouw werk.
   Boukje

 4. Wat een prachtig initiatief Boukje! Fantastisch 🙂

  • Dank Ingrid! We staan aan het begin van een geweldige ontwikkeling. Althans dat is hoe ik het voel. Fijne dag.

 5. Toen ik , anderhalf jaar geleden, op internet op zoek was naar info over afscheid of rouwfotografie, kwam ik terecht op de website van Boukje Canaan. Dit wil ik ook doen, besefte ik bij het zien van de beelden en beschrijvingen van Boukje. Ik heb contact met haar gezocht en mocht met haar mee naar een uitvaart. Toen wist ik het zeker: hier wil ik me voor inzetten.
  Momenten van afscheid vastleggen op een integere manier.Dus toen Boukje begon met de opleiding heb ik meteen ingeschreven. Inmiddels zijn we bijna klaar met de opleiding waarin we worden ‘klaargestoomd’ voor de werkvloer. Inmiddels heb ik een aantal uitvaarten mogen fotograferen en uit de reacties van de nabestaanden, merk ik dat ik op de goede weg ben. Hoewel het nog steeds spannend is, wil ik me blijven inzetten voor deze bijzondere en waardevolle tak van fotografie. Afscheidsfotografie gaan we samen nog bekender maken en verder ontwikkelen.

  • Marjo, je bent heel hard op weg gegaan. Je ontwikkeling gaat heel hard. Je overleeft ieder succes en gaat de volgende alweer aan. Top!! Fijn je erbij te hebben.

 6. Hallo Boukje,
  Ik ben er trots op dat ik ook tot deze lichting van studenten mag horen, om er samen met jou en de medestudenten de afscheidsfotografie uit de taboesfeer te halen. Samen er voor gaan om deze waardevolle vorm van fotografie naar een hoger niveau te tillen.
  Samen staan we sterk met fijne mede studenten.

  • En dat van de student die het meest Noordelijk woont in ons land. Petje af voor jouw inzet, jouw drive en passie voor het vak, Karin!

 7. Een “prangende” vraag van een (bijna) 71 jarige welke het vak van fotograaf nog steeds met veel energie en plezier uitvoert. Zou mijn leeftijd een bezwaar kunnen zijn ?

  • Hallo Fred,
   Iemand met vele jaren ervaring kan juist een waardevolle aanvulling geven aan de groep. Ik vind het geen bezwaar. Je voelt je zo oud als je je gedraagt, zei mijn moeder altijd.

 8. Een emotioneel gezondere wereld creëren is een missie waar ik 100% achter kan staan. Op een integere manier omgaan met rouwenden, mededogen en compassie kunnen voelen is een manier om echte en waardevolle verbinding te maken met mensen, ondanks de pijnlijke omstandigheden.

  Ik ben heel blij dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren als gastdocent communicatie in de sessie “hulp bij lastige gesprekken” in je opleiding Boukje.

  Je bent super goed bezig. Prachtig dat je samen met deze groep van bekwame afscheidsfotografen een bijdrage levert aan een emotioneel gezondere wereld!

  • Geweldig voor jouw bijdrage aan de opleiding. We gaan je epertise weer opnieuw inetten in de volgende fase.

 9. Prachtig om te lezen hoe enthousiast er wordt gereageerd op de opleiding voor “Afscheidsfotograaf”. Maar ook hoe het voor de nabestaande helpt om verdriet te verwerken. Maakt heel nieuwsgierig.

  • Hoi Josien, je wordt nieuwsgierig, is dat naar de opleiding? Binnenkort is er meer informatie beschikbaar.

 10. Dag Boukje,

  Via Facebook ben ik je naam tegengekomen, door het bericht over het bezoek aan Memoriam Arnhem met de studenten. Ik ben me voorzichtig aan het verdiepen in afscheidsfotografie. Ook ik word er steeds nieuwsgieriger naar en denk dat het een richting in fotografie is die dicht bij mijn missie komt, namelijk intimiteit borgen van anderen als gedreven verbinder. Ik zou heel graag meer informatie willen over de opleiding, wanneer dit beschikbaar is, kan dat? Dank alvast en heel veel succes met je mooie werk!
  groetjes Willeke

 11. Hallo Baukje,
  Graag zou ik willen weten wanneer je de volgende opleiding afscheidsfotograaf start. Ik volg op dit moment de opleiding ritueel begeleider, een vak dat ik in samenwerking met mijn man, die op dit moment hobbyfotograaf is, wil gaan uitvoeren. Ik wil hem graag jouw opleiding aanbieden.
  Met vriendelijke groet,
  Aafke Halma

  • Hoi Aafke,
   De opleiding gaat van start in januari 2016. Neem contact met me op om je man op de e-mail-lijst te plaatsen, aub.
   groet, Boukje

   • Hallo Baukje,

    Geweldig hoe je bezig bent deze richting van de fotografie uit de taboesfeer te halen!
    Ik ben zeer geïnteresseerd in jouw opleiding tot afscheidsfotograaf.
    Zou je mij hier meer informatie over kunnen geven?
    Inhoud, duur, data, tijden, plaats, kosten?

    Met zonnige groet, Ellen

    • Hoi Ellen,
     Ik ga contact met je opnemen, omdat de info avond al is geweest. Wie weet doe je toch mee met ons programma in 2016.
     Fijne dag en hartelijke groet,
     Boukje

 12. Hallo Boukje,

  Geweldig hoe je deze richting van fotografie uit de taboe sfeer haalt en er een mooie herinnering van maakt!

  Ik ben een professioneel, Freelance fotograaf. Door een workshop via de gemeente kwam het idee om mijzelf te gaan verdiepen in afscheidsfotografie, zelf ben ik beide ouders verloren en heb er nu spijt van dat hier geen foto’s van zijn.
  Nu kan ik, door deze nieuwe richting ook iets moois terug geven aan de mensen die het zo hard nodig gaan hebben in hun verwerkingsproces.

  Ik ben zeer geïnteresseerd in jouw opleiding tot afscheidsfotograaf.
  Zou je mij hier meer informatie over kunnen geven?
  Inhoud, duur, data, tijden, plaats, kosten?

  lieve groet Inge