Wist jij dat een molen met de stand van de wieken kan uitdrukken of er iemand overleden is? Of dat er wat te vieren is? Er zijn allerlei boodschappen die molenaars onderling afspraken, terwijl de wieken draaien of wanneer deze stil staan. 

De stand van de wieken als de molen niet draait, staat meestal in een neutrale stand, om te laten zien dat de molenaar een dagje vrij is.

Wanneer de wieken draaien, maar ook het aantal planken in de wieken en de zeilen die open geslagen zijn of eraf kunnen. 

 

Betekenis

Tijdens de oorlog liet men de wieken gewoon draaien, waardoor het leek alsof alles okay was. Maar men kon – door het verwijderen van een zeil bijvoorbeeld – ook aan elkaar laten weten dat de Duitsers een razzia hielden. De molenaars die in het verzet zaten, spraken dit met elkaar af. 

Rouw

Als de wieken stil staan en wanneer de bovenste wiek net iets naar links staat (op 11 uur), spreekt men over de rouwstand. Een molenaar plaatst dan één van de wieken net voorbij de deur. De voorkant van de wieken wijzen dan naar de richting van het huis waar iemand overleden is. 

Een molen heeft twee deuren, of ingangen. De kap van de molen draait in alle windrichtingen en wanneer de wieken draaien mag je er zeker niet onder door lopen. Veel te gevaarlijk! Vandaar dat er twee deuren of ingangen zijn, zodat men altijd het huis in kan.

Het draaien van de kap heet kruien. Heel vroeger, wanneer de rouwstoet voorbij kwam, kruide de molenaar met de wieken gericht naar de overledene mee. 

Wanneer iemand in de molen op zijn of haar sterfbed lag, kon de molenaar aan de hand van het aantal planken laten weten hoever de zieke afzwakte, tot het overlijden toe. 

 

Communicatie

Omdat prins Friso de beschermheer van de Nederlandse molens was, werden ten tijde van zijn dood alle molens in de rouwstand gezet. 

Werkelijk overal vind ik communicatie. Een boeiend gegeven. Want ook al lijkt er niet veel aan de hand te zijn bij wieken die draaien of stil staan, toch kunnen ze ons wat vertellen. 

 In mijn boek DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?! is het hoofdstuk over communicatie het meest uitgebreid. Daar geef ik de meeste tips. 

 In dat hoofdstuk onthul ik waarom communicatie op alle vlakken zo belangrijk is als afscheidsfotograaf. Communicatie maakt het verschil  om vertrouwen te winnen, zodat mensen je durven inhuren op dat precaire moment in hun leven. 

 Tijdens het fotograferen communiceer je ook, dat gaat non-verbaal, zoals bij de wieken van de molen. Gebaren, blikken, houdingen en handelingen zijn ook communicatie. 

Als afscheidsfotograaf is dit gegeven belangrijker dan menigeen denkt. 

Mocht je het boek willen lezen gedurende je vakantie? Bestel het hier >>>

Leuk om te lezen in je vrije tijd en je leert over afscheidsfotografie.

Fijne dag!

 

Boukje Canaan

 

P.S. Er zijn nog maar enkele boeken beschikbaar. Je kunt hier nog net een van de laatste stuks  bemachtigen.