In zomerse kleding liepen we door het bos dat al bezaait lag met verse dennenappels en -naalden. Langs het veld met de uitgebloeide heide, die in augustus zijn paarse hoogtepunt kent. Her en der heuveltjes aarde passerend met verdroogde bloemen, takken en een boomschijf met de naam van de overledene erop. 

NU

Met flinke getale waren we (Netwerk Uitvaartvernieuwers) bij elkaar op het Landgoed de Utrecht waar we in twee groepen een rondleiding genoten door Joyce Sengers op ‘haar’ natuurbegraafplaats De Utrecht.

Ik kende dit gebied onder de rook van Tilburg te Noord-Brabant en vlakbij de Belgische grens als de omgeving van de Bokkenrijders. Vandaag kreeg ik gelukkig heel andere associaties op mijn netvlies gebrand.

Wat was het hier veelzijdig ingericht, rustgevend en natuurlijk, met grillige houtwallen, verrassende elementen als grote stenen om op te zitten en paadjes om over te wandelen.

Rondleiding op natuurbegraafplaats

Joyce vertelde vol enthousiasme over hoe het natuurgebied veranderingen heeft ondergaan om de flora en fauna te verbeteren. Ze gaf ons inzichten in de keuzes die gemaakt zijn bij het herinrichten van dit stuk landgoed. Wat ik zo kan terughalen:

  • Het aanplanten van berkenbomen tussen de naaldbomen is bijvoorbeeld om de verzuurde grond op te heffen;
  • De houtwallen zijn gemaakt van de gekapte bomen en hier kunnen dieren en insecten zich in nestelen;
  • De flinke stenen bij de theaters zorgen voor schuil- en opwarmplekken voor salamanders;
  • De heide die volstaat met grassen krijgt bezoek van een herder met schaapskudde om alles weer op natuurlijke wijze in balans te krijgen; 
  • De graven hebben een heuveltje en zijn zo hoog, omdat ze het extra zand wat overblijft na het begraven niet elders willen opslaan; 
  • De ecologische pluktuin die langs de rand van een weide bloeit en waarvan bloemen in vaasjes bij de ingang worden gezet voor gasten die een dierbare komen bezoeken. 

Kennis over de natuur

Joyce zit hier geheel op haar plek als directeur en beheerder van deze natuurbegraafplaats. Haar bruine ogen stralen en zijn vol dankbaarheid ook al vertelde ze haar verhaal vast al voor de duizendste keer. Er zijn nog zoveel meer zaken te vermelden dan wat ik hierboven opsomde.

Ga zeker zelf eens langs bij natuurbegraafplaats de Utrecht en krijg een persoonlijke rondleiding. Hoor over de vele mogelijkheden van begraven, uitgestrooid worden of zelfs met je huisdier begraven worden en de eeuwige grafrust.

Noord Brabant is rijk aan verscheidene natuurbegraafplaatsen. De branchegenoten van boven de rivieren klonken haast jaloers op al deze rijkdom aan natuurschoon.

Natuurlijk begraven

Als je in deze omgeving woont, dan vindt je veel rust, ruimte en natuurpracht. Heel wat anders dan de drukte van de randstad. Er zijn dus werkelijk mensen die hier begraven wensen worden al komen ze van heinde en verre.

Al is het maar zodat de familie een reden heeft deze kant op te komen bij een bezoek aan de overledene in de natuur.

Naast de rondleiding werden er netwerkgesprekken gevoerd en kon men gebruik maken van de vraagkaarten om elkaar op een andere manier te leren kennen.

Het was zeer aangenaam onder het genot van de zon of, voor wie het zelfs te warm was, onder het tentdoek met een drankje en klein hapje.

Een zeer geslaagde en verzorgde middag van ons NU – Netwerk Uitvaartvernieuwers.

We zoeken een geschikte binnenplek voor de volgende ontmoeting in november voor zo’n 40 personen. Dan verwachten we zeker geen 24 graden, zoals afgelopen zondag 20 september.

Mocht je iets weten, dan houden we ons aanbevolen. Reageer gerust hieronder dit bericht.

Fijne dag!
Boukje Canaan Afscheidsfotograaf

© Foto’s allen met mobiel gemaakt.

Natuurbegraafplaats de Hoevens in aanbouw>>

Marije vertelt over de uitvaart van haar moeder>>

Natuurlijke kist van Jaap voor op natuurbegraafplaats >>